GettyImages-1436194571-810x500.jpg

BREAKING: Nové bombové memorandum FBI ukazuje, že agentúra využívala viaceré úrady na špehovanie tradičných katolíkov

46
Kultúra smrti

Riaditeľ FBI Christopher Wray bol zrejme pristihnutý, ako klame Kongresu o rozsahu sledovania tradičných katolíkov v Spojených štátoch, najmä Kňazskej spoločnosti svätého Pia X. (SSPX).

Predseda súdneho výboru Snemovne reprezentantov Jim Jordan (R-Ohio) dnes zverejnil list adresovaný Wrayovi, v ktorom oznamuje, že dokumenty, ktoré získal od FBI minulý mesiac, naznačujú, že jej terénny úrad v Richmonde vo Virgínii koordinoval s ďalšími dvoma úradmi v celej krajine sledovanie tradičných katolíkov.

Zistenie je v protiklade s predchádzajúcim Wrayovým’svedectvom, že memorandum FBI, v ktorom sa tradiční katolíci opisujú ako potenciálni domáci teroristi, sa využívalo len na jednom mieste v Richmonde.  

“Dňa 25. júla 2023 FBI predložila verziu dokumentu z Richmondu s menším počtom redakčných úprav ako dve predchádzajúce verzie, ktoré predložila,”začína sa list Jordanovej”Táto nová verzia ukazuje, že činnosť FBI”sa neobmedzovala len na ‘jednu terénnu kanceláriu,’ ako ste svedčili pred výborom. V dokumente sa cituje správa od ‘kontaktnej osoby FBI v Portlande s nepriamym prístupom’, ktorá informovala o ‘zosnulom subjekte [rasovo alebo etnicky motivovaného násilného extrémistu (RMVE)]’, ktorý ‘vyhľadal hlavné rímskokatolícke spoločenstvo’ a potom ‘sa priklonil k [Spoločnosti svätého Pia X. (SSPX)].’”

Jordan pokračoval poznámkou, že v novo získanom dokumente sa tiež uvádza, že “tajný zamestnanec FBI s ‘priamym prístupom’ informoval o subjekte, ktorý ‘navštevoval cirkev spojenú s SSPX v [redigované] v [redigované] Kalifornii, a to viac ako rok pred jeho presťahovaním.’”  

Je “nanajvýš znepokojujúce,” Jordan zvolal, že “sa zdá, že obe terénne kancelárie FBI v Portlande a FBI v Los Angeles sa podieľali alebo prispeli k vytvoreniu hodnotenia FBI’o tradičných katolíkoch ako potenciálnych domácich teroristoch.”

V originálny osemstranový dokument, na ktorý sa Jordan odvoláva, prvýkrát uverejnil vo februári whistleblower FBI Kyle Seraphin. Dokument po zverejnení vyvolal takmervšeobecnérozhorčenie medzi katolíkmi v celej krajine. Jordan 17. júla požiadal, aby FBI odovzdala a “menej redigovanú” verziu memoranda pre výbor do 25. júla do 12.00 h, inak bude Wray obvinený z pohŕdania Kongresom. Podrobnosti z tohto memoranda dnes predstavil Jordan.  

“Teraz vieme, že FBI sa pri vypracovaní svojho hodnotenia opierala o informácie z celej krajiny — vrátane kontaktov na spojku v pobočke FBI’v Portlande a správ z pobočky FBI’v Los Angeles —, ” vysvetlil Jordan. “Tieto nové informácie naznačujú, že využívanie kapacít FBI’na presadzovanie práva na zasahovanie do práv Američanov’podľa prvého dodatku je rozšírenejšie, než sa pôvodne predpokladalo, a odhaľuje nezrovnalosti s vašou predchádzajúcou výpoveďou pred výborom. Vzhľadom na tieto prekvapujúce nové informácie vás písomne žiadame o doplňujúce informácie, aby sme posunuli náš dohľad.”

Jordan tiež vyzval Wraya, aby “zmenil” svoje svedectvo a podrobnejšie “vysvetlil povahu a rozsah hodnotenia tradičných katolíkov zo strany FBI”ako potenciálnych domácich teroristov.” 

“Tieto nové informácie vyvolávajú ďalšie obavy o presnosť, úplnosť a pravdivosť vašej výpovede.”

Jordan konkrétne požiadal Wraya, aby odovzdal všetku dokumentáciu, spravodajské produkty a komunikáciu medzi kanceláriou FBI’v Richmonde a jej kanceláriami v Portlande a Los Angeles. Jordan dal agentúre termín do utorka 22. augusta do 17.00 h SELČ, aby splnila jeho požiadavky. 

Tento príbeh sa vyvíja…