SistersOfTheSacredHeartOfJesus-810x500.png

LIFEFUNDER: Katolícke mníšky v Sudáne, ktoré sa starajú o obete občianskej vojny, potrebujú pomoc

19
Kultúra života

Päť sestier Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktoré slúžia utečencom v Sudáne, potrebuje vašu pomoc pri získavaní potravín, liekov, oblečenia a ďalších nevyhnutných vecí. Ak chcete prispieť, kliknite sem.

Skupina katolíckych mníšok pôsobiacich vo vojnou zmietanom Sudáne zúfalo potrebuje pomoc pri získavaní potravín, liekov a ďalších základných vecí, s ktorými sa môže postarať o deti a ďalších utečencov, ktorí boli spustošení a vysídlení v dôsledku násilia.

Začiatkom tohto roka vypuklo násilie medzi sudánskou armádou a konkurenčnou frakciou Rýchlych podporných síl (RSF). Presné štatistiky bolo ťažké získať, ale odhaduje sa, že bolo zabitých viac ako 3 000 ľudí a 3,1 milióna ľudí bolo vyhnaných zo svojich domovov. Medzi postihnutými bolo aj niekoľko mníšok z Kongregácie sestier Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, rádu, ktorý sa venuje službe chorým, chudobným a tým, ktorí prežili násilie v Južnom Sudáne a ktorí sa ocitli v pasci uprostred bojov bez jasných ciest do bezpečia.

V apríli kongregácia’sister Christine John Amaa oslovilaniekoľko organizácií s prosbou o pomoc, a keď sa správa dostala k Vulnerable People Project (VPP), skupina rýchlo začala konať a vypracovala evakuačný plán, ktorý viedol k bezpečnému dopraveniu troch sestier do Južného Sudánu. Celkovo sa skupine podarilo zachrániť takmer 800 ľudí z regiónu, hoci jeden dobrovoľník z inej skupiny zapojenej do tohto úsilia bol zabitý ostreľovačom.

“Američan, ktorý často pomáha sestrám, kontaktoval moju organizáciu a spýtal sa, či by sme ich mohli evakuovať, keďže s partnermi v Sudáne spolupracujeme už 20 rokov,” povedal zakladateľ a prezident VPP Jason Jones. “Boli staré, slabé a predstava dlhej cesty, ktorá nakoniec trvala od začiatku do konca 72 hodín, bola desivá. Preto prišiel náš tím a bol s nimi niekoľko dní, snažil sa ich utešiť. Priniesli sme im jedlo, peniaze [a] inzulín. Ale potom budovu vedľa, kde boli, zničila delostrelecká paľba a myslím, že to ich presvedčilo, že musia ísť s naším tímom."”

Päť sestier zostalo slúžiť utečencom a vysídleným civilistom, ktorí trpia podvýživou, negramotnosťou, chorobami a ďalšími problémami. Sestry aj ľudia, o ktorých sa starajú, vrátane detí, zúfalo potrebujú jedlo, oblečenie, lieky, čistú vodu a základné hygienické potreby, na ktoré LifeSiteNews a Sestry Najsvätejšieho Srdca Ježišovho zriadili LifeFunder, aby pomohli získať peniaze.

Dary pomôžu sestrám nakúpiť lieky na záchranu detí a ich matiek, dať jedlo podvyživeným, oblečenie pre nahých a čistú vodu, aby sa zabránilo chorobám prenášaným vodou, ktoré zabíjajú deti v regióne’.

“Ako sme sa už vyjadrili, táto udalosť nebola nikdy plánovaná a našich sedem sestier tu v Džube veľmi potrebuje aj základné veci, ako sú potraviny, oblečenie, prístrešie, lieky a osobné veci, a prežitie štyroch z nehody nám dodalo odvahu viac dôverovať Bohu,” povedala generálna predstavená s. Alice Jurugo. “Budeme veľmi vďačné, ak sa ešte nájdu dobrodinci, ktorí budú stáť pri nás a podporia tieto sestry. Naše modlitby zostávajú s piatimi sestrami, ktoré sú stále v Sudáne; dve v El-Obeide a tri v Kosti, ktoré zostali, aby poskytovali službu medzi juhosudánskymi utečencami.”

Nie je to prvýkrát, čo sestry postihlo násilie; v auguste 2021 boli medzi tými, ktoré zabili pri prepade na ceste. Spolu s ďalšími piatimi katolíckymi rehoľnými sestrami boli zabité v autobuse, ktorý cestoval z farnosti Nanebovzatia Panny Márie v Nimule do hlavného mesta Južného Sudánu Juba’na oslavy 100. výročia založenia farnosti’

Sestra Bakhita K. Francisová vtedy povedala, že po prvom útoku sa sestry pokúsili utiecť, ale vrahovia ich sledovali a “zastrelili s. Reginu do chrbta, keď utekala, a s. Antoniette sa podarilo utiecť. Sr. Reginu našli živú, ale zomrela v nemocnici v Džube.”

LifeSiteNews a Sestry Najsvätejšieho Srdca Ježišovho vás prosia o modlitby za ochranu a vyslobodenie postihnutých sestier do bezpečia, ako aj za mier v regióne a za všetkých, ktorých tento konflikt zasiahol.

Prosíme, zvážte možnosť prispieť sestrám Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktoré slúžia ľuďom vysídleným v dôsledku násilia v Sudáne prostredníctvom LifeFunder kliknutím sem.