Screenshot-2023-08-11-at-12.50.47-PM-810x500.png

Satanisti znesvätili eucharistiu v panamskom kostole, arcidiecéza to odsúdila

76
Kultúra smrti

Panamská arcidiecéza vydala vyhlásenie, v ktorom odsudzuje konanie zatiaľ neznámych osôb, ktoré znesvätili katolícky kostol v západnej časti krajiny a hostiou na prijímanie napísali satanistickú frázu.

Podľa miestnej správy zverejnenej vo štvrtok generálny vikár Panamskej arcidiecézy páter Carlos Mejía vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva miestnych katolíkov, aby sa po minulotýždňovom znesvätení kostola Márie Pomocnice kresťanov v meste Bejuco v Chame zapojili do “reflexie” a zároveň pripomína laikom ich povinnosť zabezpečiť “horlivú starostlivosť” o ich “miesta kultu.”

Mejía tiež vyzval na evanjelizáciu tých, “ktorí sú ponorení do tohto typu synkretických praktík,” a vyzval farárov a ostatných, aby “zdvojnásobili svoje modlitebné úsilie, aby im Pán pomohol zdvojnásobiť ich modlitebné úsilie.”

Starosta okresu Chame Abdul Juliao označil znesvätenie za také hrozné, že nemá “žiadne meno,” a prisľúbil, že sa postará o to, aby boli zodpovední plne stíhaní podľa zákona.

Podľa miestnej správy to bolo minulú stredu, keď farníci z kostola Márie Pomocnice kresťanov (María Auxiliadora) vošli do svojho kostola a zistili, že najmenej jeden vandal vzal zo svätostánku konsekrované hostie a “rozhádzal” ich po kostole.

Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, že niektoré hostie boli položené na zemi a tvorili nápis “Ariel Satan Vive” alebo v angličtine “Satan Lives.” Ďalšie hostie boli použité na vytvorenie obrátených krížov, čo je symbol, ktorý bežne používajú ľudia zaoberajúci sa satanistickými praktikami.

Panamská’národná polícia (FN) incident aktívne vyšetruje a poznamenala, že do kostola ani do svätostánku sa nikto nevlámal.

Mnohí katolíci sa na sociálnych sieťach vyjadrili k tejto rúhavej udalosti a vyzvali katolíkov, aby sa modlili a robili pokánie na odčinenie ťažkého zosmiešnenia skutočnej prítomnosti Ježiša Krista’v Najsvätejšej Eucharistii.

Aj keď znesväcovanie katolíckych kostolov nie je ničím novým, v historicky katolíckych regiónoch Strednej a Južnej Ameriky sa takéto prejavy nenávisti voči Kristovi a jeho Cirkvi naďalej stupňujú.

V roku 2019 protestujúci podobní Antife v Čile zneuctili kostol a svätostánok v Santiagu. K podobným prejavom protikatolíckeho prenasledovania došlo aj v Mexiku a Nikarague.