Kathrin-Mentler-1-810x500.jpg

Táto Kanaďanka vyhľadala pomoc kvôli myšlienkam na samovraždu. Namiesto toho jej bola ponúknutá eutanázia

48
Kultúra smrti

Kathrin Mentlerová (37), Kanaďanka, ktorá žije s chronickými myšlienkami na samovraždu, nedávno povedala Michelle Gamageovej v reportáži pre The Tyee z 9. augusta, že jej bola ponúknutá eutanázia, keď hľadala pomoc počas krízy duševného zdravia.

Je to prvý jasný príbeh poradcu, ktorý ponúkol eutanáziu ako možnosť liečby duševných chorôb, a názorná ukážka toho, prečo v roku 2022 došlo v Britskej Kolumbii k&nbsp24% nárastu počtu úmrtí na eutanáziu.

Mentlerová už dlhé roky trpí depresiami, úzkosťou a chronickými samovražednými myšlienkami, ale nedávno jej hodnotiace centrum vo Všeobecnej nemocnici vo Vancouveri ponúklo eutanáziu. Gamage [informoval]:

“V ten deň bolo mojím cieľom udržať sa v bezpečí. Uvažovala som o tom, že sa možno pokúsim dostať do nemocnice, pretože som bola v kríze,” hovorí.

Mentlerová hovorí, že poradkyni povedala, že sa bojí, že’sa nikdy nebude cítiť hrozne.” Prezradila aj svoju minulosť duševnej choroby a sebapoškodzovania.

Poradkyňa potom Mentlerovej povedala, že systém duševného zdravia je “úplne preťažený,” že nie sú žiadne voľné lôžka a najskôr môže hovoriť s dostupným psychiatrom v novembri.

Gamage uvádza, čo sa dialo potom:

“Bolo to dosť skľučujúce a vyvolalo to vo mne pocit bezmocnosti,”hovorí Mentlerová. “Prišla som sem, lebo hľadám pomoc, a vy”mi hovoríte, že žiadna pomoc neexistuje.”

Vtedy sa poradca opýtal Mentlerovej, či’niekedy neuvažovala o samovražde s lekárskou pomocou.

Mentlerová hovorí, že bola “šokovaná” a “znechutená”, pretože do Centra pre prístup a hodnotenie prišla po pomoc, “nie po odporúčania, ako sa zabiť”

Podľa jej slov poradkyňa vysvetlila, ako funguje MAID, a povedala, že sa na to pýta veľa pacientov, a dodala, že pacienti “netrpia”, pretože pred podaním smrtiacej injekcie užívajú benzodiazepíny.

Poradkyňa potom Mentlerovi povedala, že sa jej uľavilo, keď sa utopil iný pacient, ktorý nemohol dostať liečbu. Mentlerová povedala Gamageovi, že:

Tento príbeh — a poradkyňa ‘úľava’ — ju [vyrušili]. Hovorí, že mala pocit, akoby poradca vynášal úsudok, že pre toho pacienta bolo lepšie, keby zomrel.

“To vo mne vyvolalo pocit, že môj život je bezcenný alebo problém, ktorý by sa dal vyriešiť, keby som sa rozhodla pre MAID,” hovorí Mentlerová.

Mentlerová podala sťažnosť na Vancouver Coastal Health a požiadala, aby jej Centrum pre prístup a hodnotenie poskytlo jej spisy z toho dňa.

Gamage sa opýtal doktora Sonu Gainda, šéfa psychiatrie v Sunnybrook Health Sciences Centre v Toronte a profesora na torontskej univerzite, čo si o tomto prípade myslí. Gamage uviedol Gaindovu odpoveď:

…sprístupnenie MAID pre niekoho s duševnou chorobou je “znepokojujúce”, pretože je’nesmierne ťažké posúdiť pacienta a rozhodnúť ako lekár o tom, či sa’uzdraví alebo nie.

Na príklade depresie hovorí, že 60 až 70 percent pacientov sa po roku úplne zotaví, aj keď nevyužíva žiadnu liečbu. Poznamenáva tiež, že lekári majú pravdu len v 47 percentách prípadov, keď tvrdia, že pacient sa z depresie nikdy neuzdraví, — čo znamená, že “sa budeme mýliť vo viac ako polovici prípadov, ale nebudeme vedieť, v akej polovici sa budeme mýliť,” pri posudzovaní pacientov na MAID.

Gamage napadol Gainda, ktorý podporuje eutanáziu nevyliečiteľne chorých ľudí, argumentom, že je diskriminačné odopierať eutanáziu nevyliečiteľne chorým ľuďom. Gaind odpovedal:

“Ja’nesmiem podľa zákona šoférovať bez okuliarov,” hovorí Gaind. “To’nie je diskriminačné. To’je uznanie skutočných a dôležitých rozdielov medzi ľuďmi.”

V prípadoch, ako je Mentlerov’prípad, keď človek prežíva duševnú krízu, je “absurdné” povedať, že poradca rešpektuje autonómiu pacienta’tým, že mu navrhne MAID, dodáva.

Gamageová požiadala o reakciu lobistickú skupinu za eutanáziu Dying With Dignity, ale odpoveď’nedostala. Gamageová poznamenala, že na webovej stránke DWD’sa uvádza:

Na webovej stránke organizácie DWD (Dying with Dignity’je stránka o “mýtoch a faktoch.” Na tejto stránke sa uvádza, že je’mýtus, že “lekári nevhodne odporúčajú MAID pacientom, ktorí na ňu nemajú nárok, alebo ako alternatívu liečby.”lekári môžu odpovedať len na otázky o MAID a “len praktické sestry a lekári zapojení do procesov plánovania starostlivosti a udeľovania súhlasu majú profesionálnu povinnosť iniciovať diskusiu o MAID” …

Gamage vysvetlil, že to nie je v’súlade so štandardom modelovej praxe Health Canada’v ktorom sa uvádza, že lekári by mali začať hovoriť o MAID, ak si myslia, že MAID bude v súlade “s hodnotami a cieľmi starostlivosti o danú osobu’”

Andrea Woo písala 9. augusta pre Globe and Mail že poradca ponúkol MAiD (eutanáziu) ako nástroj na posúdenie rizika, aby zistil, aké má Mentler v tom čase samovražedné sklony.

Nie som odborník na duševné zdravie, ale ponúkať smrť na určenie toho, aký má človek v tom čase samovražedný sklon, sa zdá byť protichodné. Keď niekto prežíva samovražedné myšlienky, ponuka smrti by samovražedné myšlienky posilnila. Ďalej poradca hovoril o inom pacientovi, ktorý zomrel utopením. Niekto, kto prežíva samovražedné myšlienky, by mohol túto poznámku vnímať ako návrh, že smrť utopením je lepšia ako život.

Spojenie poradenstva a liečby v oblasti duševného zdravia s eutanáziou podkopáva život pacienta’

Dakujem vám, Kathrin Mentlerová, že ste vyrozprávali svoj príbeh.

Tento článok bol prvýkrát uverejnený na blogu Koalície pre prevenciu eutanázie. Pretlačené so súhlasom.