cordileone-810x500.jpg

Arcibiskup Cordileone: Útoky na katolícku vieru sú "v kultúre oslavované

42
Kultúra smrti

Arcibiskup Salvatore Cordileone z arcidiecézy San Francisco varoval, že katolíci sú “výslovne napádaní” a že takéto útoky sú “v kultúre obhajované a oslavované.”

V rozhovore pre Fox News Digital 67-ročný prelát poukázal na problémy v Katolíckej cirkvi i mimo nej a uviedol, ako je katolícke učenie stavané do protikladu k sekulárnej kultúre. 

“V našej vlastnej Katolíckej cirkvi sme v zápase o prežívanie našej viery vo svete, ktorý sa veľmi sekularizoval - ale sekularizoval nie v&nbsptom zmysle, že by bol oddelený od náboženstva, ale hodnotovým systémom, ktorý je nepriateľský voči niektorým základným hodnotám, ktoré máme, uviedol Cordileone. “Ako máme žiť svoju vieru čestne?”

Katolíci boli slabo formovaní

Vzťahujúc sa na “polarizovanú spoločnosť” súčasnosti, Cordileone povzbudil katolíkov, aby sa tým nenechali odradiť, pretože “máme veľmi hlbokú intelektuálnu tradíciu a je’z čoho čerpať, pokiaľ ide o naše chápanie ľudskej osoby, aká je naša úloha — byť stvorený na Boží obraz, ktorý nám dáva túto vnútornú kategóriu.”

Arcibiskup napriek tomu potvrdil, že počet katolíkov, ktorí skutočne poznajú svoju vieru, nezodpovedá počtu tých, ktorí sa nazývajú katolíkmi. ”Na papieri máme vysoké percento katolíkov, ale neurobili sme veľmi dobrú prácu v tom, aby sme našich ľudí dobre formovali vo viere a pomohli im pochopiť vieru, milovať ju a žiť ju.”

“Nanešťastie, ”pokračoval, “je veľa katolíkov, ktorí v skutočnosti nenasledujú všetko, čo naša Cirkev učí, pretože ich pravdepodobne nikdy neučili, čo skutočne učí a aká múdrosť”je v jej základe.”

Takíto katolíci’žijú, uviedol Cordileone, “nie sú’informovaní vierou.” 

Aj keď sa identifikujú ako katolíci, spôsob ich života, ich priority, ich inštinkty — dokonca do istej miery možno aj ich hodnoty — sú ovplyvnené viac sekulárnou spoločnosťou ako ich katolíckou vierou. A myslím si, že to spôsobilo oslabenie spoločenského vplyvu, ktorý by Cirkev mala mať a snažiť sa prispievať k spoločnému dobru.

Útoky na katolicizmus presadzované sekulárnou spoločnosťou

Arcibiskup San Francisca, ktorý sa v posledných mesiacoch dostal pod zvýšenú pozornosť médií kvôli verejnému zákazu Nancy Pelosi prijímať sväté prijímanie, sa venoval aj otázke protikatolíckych útokov v spoločnosti. 

Kým poznamenal, že “v predchádzajúcich rokoch bolo v spoločnosti oveľa viac dobrej vôle”, Cordileone tvrdil, že “za môjho života som’videl, ako sa to vytráca. Zostalo z toho’len veľmi málo.” 

Musíme si uvedomiť, že sme’výslovne napadnutí. Keď som bol mladý, toto sa’nestávalo. Chcem povedať, že sa útočí na naše nehnuteľnosti, znesväcujú sa naše posvätné symboly. Sme vyslovene urážaní, a to’bolo v kultúre obhajované a oslavované. Takže toto je nová realita, ktorej sa’ešte stále snažíme prispôsobiť."

Vydal tiež varovnú poznámku, v ktorej uviedol, že katolíci “nemôžu’byť ani príliš bombastickí.”Zdá sa, že katolíci si vyberajú, ku ktorým kultúrnym otázkam “urobia čiaru a zaujmú rozhodný postoj”, Cordileone argumentoval, že silné verejné postoje by mohli viesť k strate “dôveryhodnosti” a to by mohlo mať opačný účinok.”

Naopak, vyzval katolíkov, aby vzali veci do vlastných politických rúk a dosiahli tak kultúrnu zmenu, pričom uviedol, že “úlohou laikov je ”byť účastní na politickom procese.” 

“Takže kandidujte na úrad — kandidujte do miestnej školskej rady, do svojej mestskej rady — a pracujte na systéme, ” povedal.

Hlavným zo spôsobov, ako zmeniť kultúrny útok na vieru, je však výchova katolíckych rodín, pričom Cordileone vyzval rodičov, aby vychovávali deti “tak, aby boli dobre formované, intelektuálne zakorenené a schopné robiť kariéru v službe spoločnosti alebo aj v politike — aby boli silou, ktorá svojou účasťou mení kultúru.”

V rozhovore pre LifeSite’Johna-Henryho Westena začiatkom tohto roka Cordileone poukázal na výskyt protikatolíckych incidentov, ktorých počet v posledných rokoch narastá, najmä útokov na sochy a kostoly.

“Toto je veľmi znepokojujúce, pretože vidíme, že je to’súčasťou celého tohto hnutia útokov na majetok Katolíckej cirkvi a znesväcovania našich posvätných symbolov, ktoré sa deje po celej krajine,” povedal v súvislosti s útokmi na kostoly.

Vzhľadom na to, že bejzbalový tím Los Angeles Dodgers sa rozhodol pochváliť takzvané “Sestry ustavičného odriekania,” protikatolícku nenávistnú skupinu zloženú z rodovo zmätených mužov prezlečených za mníšky, Cordileone Westenovi povedal, že takýto čin predstavuje “hrubý útok na všetkých pravých kresťanských veriacich.”

“Oni”sa vysmievajú a rúhajú tomu, čo považujeme za posvätné,” vyhlásil. “A to”sa teraz v našej kultúre oslavuje.”