bank-of-canada-1-810x500.jpg

Bank of Canada priznáva, že digitálna mena centrálnej banky pravdepodobne nebude fungovať

73
Neutral

Kanadská centrálna banka (BOC) uviedla, že vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) nie je potrebné, pretože mnohí ľudia sa pri platení spoliehajú na “hotovosť” a že zavedenie digitálnej meny by bolo možné len v prípade, ak by spotrebitelia požadovali jej vydanie. 

“V súčasnosti väčšina kanadských spotrebiteľov nepociťuje nedostatky v prístupe k platobným metódam a pravdepodobne to tak zostane aj v bezhotovostnom prostredí. Niektorí ľudia by však mohli čeliť ťažkostiam pri vykonávaní platieb, ak by hotovosť už nebola všeobecne akceptovaná ako platobný prostriedok,” uviedla BOC v diskusnom dokumente svojich zamestnancov s názvom “Neuspokojené platobné potreby a digitálna mena centrálnej banky,” ktorý bol zverejnený 10. augusta 2023.  

BOC vo svojom “Neuspokojené platobné potreby” diskusnom dokumente uviedla, že z hľadiska “praktického dosiahnutia širokého prijatia” digitálneho dolára by “prijatie a používanie digitálnej meny centrálnej banky mohlo byť náročné, pretože väčšina Kanaďanov má prístup k viacerým platobným metódam.” 

“Prekonanie týchto prekážok by si mohlo vyžadovať významné a trvalé investície zo strany centrálnej banky,” dodala. 

BOC uviedla, že Kanaďania budú musieť “riadiť jeho používanie” v súvislosti s akýmkoľvek zavádzaným digitálnym dolárom.  

Podľa BOC by CBDC musel ponúkať “presvedčivé výhody, aby motivoval týchto spotrebiteľov najmä typických, dobre prepojených spotrebiteľov, ktorí tvoria väčšinu trhu k prijatiu a používaniu CBDC v dostatočnom rozsahu, aby sa vytvorila široká akceptácia obchodníkov.” 

“Bez toho, aby dominantní spotrebitelia prijali a používali CBDC vo veľkom rozsahu, obchodníci pravdepodobne nevyvinú úsilie a nevynaložia náklady na akceptovanie CBDC pri platbách. A to znamená, že spotrebitelia s neuspokojenými platobnými potrebami v tomto prostredí nemôžu mať z CBDC prospech,”poznamenala BOC. 

Diskusný dokument o “neuspokojených platobných potrebách” prichádza len niekoľko mesiacov po tom, ako BOC požiadala Kanaďanov o vyjadrenie k vytvoreniu “digitálneho kanadského dolára.”  

Ako informovalLifeSiteNews v máji tohto roku, BOC hľadala spätnú väzbu verejnosti na to, či by takáto forma digitálnej meny, ktorá by podľa varovaní odborníkov mohla znamenať koniec anonymity pri nákupoch, bola pre Kanaďanov životaschopná. 

Digitálne meny boli niektorými vládnymi predstaviteľmi propagované ako spôsob, ako nahradiť tradičnú hotovosť. 

Ako sa uvádza v správe od LifeSiteNews, odborníci varujú, že digitálne meny centrálnych bánk sú “kontrolným nástrojom” vlád. 

Práve minulý mesiac líder konzervatívcov Pierre Poilievre sľúbil, že ak bude zvolený za premiéra, zastaví akékoľvek zavedenie “digitálnej meny” alebo povinného “systému digitálnych preukazov”.

BOC vtedy uviedla, že akékoľvek konečné rozhodnutie o tom, kedy a či bude vydaný digitálny kanadský dolár, bude na vláde. 

BOC tiež tvrdí, že ak bude digitálny kanadský dolár “vydaný v budúcnosti,” BOC bude naďalej “poskytovať bankovky tým, ktorí o ne budú mať záujem.” 

BOC priznáva, že hotovosť je jednoznačne ‘dôležitá’ pre väčšinu Kanaďanov a nikam sa nechystá  

BOC vo svojom diskusnom dokumente “Neuspokojené platobné potreby” uznala, že hotovosť je dôležitá, najmä v prípade katastrofy, a preto je nepravdepodobné, že by sa v dohľadnej dobe niekam stratila. 

“Bez hotovosti by už neexistoval široko používaný offline spôsob platby dostupný pre akýkoľvek spotrebiteľský segment, čo by mohlo byť dôležité najmä v prípade výpadku siete alebo elektrickej energie,” uviedla BOC. 

BOC síce uviedla, že takýto scenár je “nepravdepodobný,” zároveň však uviedla, že “niektorí ľudia by však mohli mať problémy s platením, ak by obchodníci už všeobecne neprijímali hotovosť ako spôsob platby.” 

Ako uviedla BOC vo svojom dokumente, len približne 13 % Kanaďanov vlastní Bitcoin a “vlastníctvo a používanie iných kryptografických nástrojov na platby je ešte menej významné.” 

Podľa BOC len malý počet Kanaďanov, “približne 14 percent,” sa vzdalo používania hotovosti na nákup vecí. 

“Približne polovica z týchto ľudí stále nosí nejakú hotovosť pravdepodobne z opatrnosti,” poznamenali výskumníci.  

Väčšina Kanaďanov, približne 98 percent, má bankový účet s debetnou kartou, zatiaľ čo 87 percent Kanaďanov má aspoň jednu kreditnú kartu.  

Výskumníci poznamenali, že značný počet Kanaďanov “neradi používajú technológie, a preto sa zdráhajú vykonávať platby na internete.”  

Podľa BOC len približne päť percent kanadských maloobchodníkov prestalo prijímať hotovosť ako platbu, čo ďalej naznačuje, že podpora CBDC je nedostatočná. 

Mnohí maloobchodníci v Kanade prestali prijímať hotovosť ako platbu počas odstávok COVID, avšak po uvoľnení obmedzení mnohí opäť začali prijímať fyzické peniaze.