Shutterstock_2273718949-810x500.jpg

Konzervatívci kritizujú Disneyho hraný remake Snehulienky s novým feministickým príbehom

81
Kultúra smrti

Témer 90 rokov po vydaní klasického spracovania rozprávky bratov Grimmovcov Snehulienka pracuje spoločnosť Disney na hranom remaku. Možno neprekvapí, že nová adaptácia prináša oproti originálu niekoľko významných zmien.

Film “Snehulienka a sedem trpaslíkov” z roku 1937 nie je len klasickým filmom. Len počas prvého roka svojej existencie zarobil celkovo 8 miliónov dolárov, čo je viac, ako zarobil ktorýkoľvek film predtým. V roku 1938 sa film v Radio City Music Hall premietal päť týždňov namiesto bežného trojtýždňového obdobia premietania.

Navyše, “Snehulienka a sedem trpaslíkov” bol nielen prvým celovečerným projektom Walta Disneyho’ale aj prvým celovečerným animovaným filmom, ktorý bol uvedený v Spojených štátoch. Tento rok vyvolal hraný remake pred dátumom uvedenia do kín v roku 2024 značné kontroverzie, pričom sa zdá, že neberie do úvahy vplyv pôvodného filmu.

Konzervatívci vyjadrujú neustály nesúhlas s odstránením hodnôt a príbehu, ktorý si získal srdcia občanov na celom svete počas Veľkej hospodárskej krízy. A, žiaľ, tieto zmeny zahŕňajú až príliš známe ľavicové tézy o inklúzii a feminizme.

Latinskoamerická princezná a sedem ‘čarovných bytostí’

Odpory spočiatku vyvolali oznámenia o obsadení. Snehulienku mala hrať 22-ročná herečka Rachel Zegler, ktorá vstúpila do Hollywoodu úlohou Marie v adaptácii broadwayského muzikálového hitu Stevena Spielberga “West Side Story”z roku 2021.”Hoci ide o talentovanú speváčku a nadšenú herečku, konzervatívci poukazovali na to, že Zegler jednoducho nevyzerá”ako princezná, o ktorej sa tak jasne hovorí, že má “pleť bielu ako sneh.”

Spoluzakladateľ a moderátor denníka Daily Wire Ben Shapiro zhrnul to, čo mnohými konzervatívnymi hlasmi zaznelo už v júli, keď povedal, že Zegler je “veľmi talentovaná osoba”, ale rozhodnutie spoločnosti Disney’označil za “čudný kasting.”

“Nebudú”preobsadzovať Tianu [z filmu Princezná a žabiak] do úlohy bielej dámy,” povedal Shapiro said. “Snehulienka je akoby možno jediná rasovo špecifická biela princezná, pretože to’je v názve … Je’pre mňa veľmi zvláštne, že ak obsadíte Alexandra Hamiltona ako černocha, je to’úplne v poriadku, ale ak obsadíte Martina Luthera Kinga [Jr.] ako belocha, je to’úplne neprijateľné. Možno by ste mali ľudí obsadzovať tak, ako to má v popise danej úlohy."

Shapiro tiež kritizoval spoločnosť Disney za to, že sa snaží vyhnúť “posilňovaniu stereotypov” tým, že do úlohy siedmich trpaslíkov “obsadila “rôznorodú” skupinu, z ktorej len jeden je malý človek. Zdôraznil, že urážanie pôvodného príbehu je “zvláštne”, pretože “hrdinami príbehu sú trpaslíci”, ktorí zabijú čarodejnicu a zachránia Snehulienku pred jej zlou macochou, kráľovnou.

V obsadení je šesť mužov rôznych rás a národností, ako aj jedna žena.

“Ich cieľom je zrejme len zničiť akýkoľvek zmysel pre uveriteľnosť príbehu,” pokračoval Shapiro. “Je to’doslova v popise. Ide o najfyzikálnejší opis zo všetkých titulov — Snehulienka a sedem trpaslíkov. Takže teraz je zrejme názov tohto filmu Hispánec, šesť veľkých ľudí a jeden malý človek, čo mi pripadá ako iný film." ”

‘Ona’nebude zachránená princom’

Ďalšia významná zmena v deji sa týka témy pravej lásky, ktorá zvíťazí nad všetkým. V pôvodnej rozprávke a vo filme z roku 1937 Snehulienka zomiera na následky zjedenia jablka, ktoré jej otrávila macocha, a k životu ju privedie až bozk od princa, čím vysiela posolstvo, že láska je silnejšia ako smrť.

Tvorcovia remakeu — vrátane Grety Gerwig, ktorá napísala a režírovala pro-LGBT a feministický film “Barbie” — zrejme považujú túto tému za staromódnu a znevažujúcu ženy. Počas segmentu relácie “The Comments Section,” zo 7. augusta 21-ročný komentátor denníka Daily Wire Brett Cooper reagoval na klipy z rozhovorov, počas ktorých obe hlavné herečky vysvetľujú feministický príbeh v remaku.

“Už to”nie je rok 1937,”hovorí Zegler v klipe, ktorý sa stal virálnym na sociálnych sieťach. “Ona’sníva o vodkyni, o ktorej vie, že ňou môže byť, a o vodkyni, o ktorej jej zosnulý otec povedal, že ňou môže byť, ak bude nebojácna, spravodlivá, odvážna a pravdivá.”

“Ona’sa nenechá zachrániť princom,”dôrazne dodala Gal Gadot, ktorá v remaku hrá kráľovnú.

“Podľa autorov Snehulienky už ženy ani nemôžu’chcieť byť zamilované. To’je nejaký zastaraný konštrukt,” Cooper povedala v reakcii na klip. Tvrdila, že aj v modernej spoločnosti, “tie najfeministickejšie dievčatá, ktoré poznám, stále prídu domov, uvelebia sa na gauči a viete, čo pozerajú? Rom-komédie [romantické komédie].”

“Stále chceme byť zamilované a stále máme rady mužov a stále chceme nájsť muža, ktorý sa k nám bude správať dobre. Ale nie, to je veľmi zastaraný spoločenský konštrukt,” pokračoval sarkasticky Cooper. “[To] už nemôžeme’mať. Robí nás to slabými, vyzeráme zle, — aj keď si myslíme, že také [ženy] doslova sme. To nie je zlé."”

V ďalšom klipe z rozhovoru Zegler hovorí, že verzia Snehulienky z roku 1937 je “extrémne zastaraná, pokiaľ ide o predstavy o ženách v mocenských úlohách a o tom, na čo sa žena hodí.” Podobne Gadot opakuje, že Snehulienka “je tá aktívna”, ktorá “určuje podmienky” v remaku. Obe herečky tvrdia, že feministický príbeh robí film “relevantným” pre modernú spoločnosť.

Cooper však tvrdí, že príbeh Snehulienky bol vždy relevantný “pretože taká’je rozprávka.”Takéto príbehy “majú nadčasové, univerzálne hodnoty a ponaučenia, na ktoré sa môže napojiť každý človek — bez ohľadu na jeho vek, bez ohľadu na jeho generáciu —.”

“Tieto rozprávky si “nezačali, ”dodala. “Ľudia ich milujú z určitého dôvodu: kvôli hodnotám. Nemusíte’z tohto dievčaťa urobiť bosorku, aby to bolo relevantné pre mladé ženy."”

Hlavná herečka dostáva odpor za to, že zatracuje originál z roku 1937

Konzervatívci okrem zmien v postavách a scenári skúmajú Zeglerovú aj za spôsob, akým sa vyjadruje o pôvodnom filme z roku 1937, ktorý je vo všeobecnosti hanlivý. V jednom klipe, ktorý koluje po sociálnych sieťach, herečka hovorí, že film “veľmi očividne” vyšiel pred viac ako 85 rokmi.

“Je tam”veľký dôraz na jej milostný príbeh s chlapcom, ktorý ju doslova prenasleduje,” povedala Zegler reportérovi. “Divné. Divné. Tentoraz sme to teda neurobili.”

Na otázku, či bude v remaku aj princ, herečka odpovedala, že tvorcovia zvolili “iný prístup” a že “v skutočnosti vôbec nejde o milostný príbeh, čo je naozaj, naozaj úžasné.”Klip uzatvára jej nenútené vyjadrenie, že všetky scény hlavného herca’by mohli byť vystrihnuté.”

“Ona’je chodiaca PR katastrofa pre Disney,” konzervatívny účet propagujúci klip vložil na X. Moderátor Daily Wire Matt Walsh opísal Zeglerove’slová ako “naozaj zaujímavú marketingovú stratégiu”, v ktorej Disney propaguje svoj film pomocou pocitov hlavnej herečky’o tom, “ako veľmi pohŕda Snehulienkou.”

Konzervatívny komentátor Liz Wheeler reagovala na ten istý klip otázkou, prečo si spoločnosť Disney vybrala na remake práve tento film a nie iné a prečo sa na ňom podieľa Zegler, ak je pôvodný dej “taký odporný.” Taktiež kritizovala herečku za “plynofikovanie” jednotlivcov, aby sa cítili “vinní” za to, že sa im páči film z roku 1937, a tvrdí, že Zegler”ové verejné slová o projekte poukazujú na dôraz na “démonizovanie myšlienky rytiera v žiarivej zbroji.”

RELEVANTNÉ

Nový Disneyho seriál ‘Paulína’ predstavuje tínedžerku, ktorá otehotnie po známosti na jednu noc so Satanom

Konzervatívci varujú, že nový film ‘Barbie’ obsahuje pro-LGBT, feministickú propagandu