GettyImages-1409942788-810x500.jpg

Kanada necháva svojich najzraniteľnejších napospas opustenosti asistovanej samovraždy

62
Kultúra smrti

Kelsi Sherenová, kanadská vojenská veteránka, bola svedkom hroznej smrti svojho kamaráta v Afganistane. Sherenová, ktorá žije s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD), v júli 2023 pre denník Daily Mail povedala, že  je to nechutné a neprijateľné, že úrady radšej eutanáziu vojaka, ako by mali zaplatiť účet za jeho zotavenie.

O príbehu zamestnancov ministerstva pre záležitosti veteránov, ktorí obhajovali eutanáziu veteránov trpiacich posttraumatickou stresovou poruchou, informoval v auguste 2022 portál Global News. V správe sa uvádzalo:

Veterán kanadských ozbrojených síl, ktorý sa chcel liečiť na posttraumatickú stresovú poruchu a traumatické poranenie mozgu, bol šokovaný, keď mu zamestnanec kanadského úradu pre záležitosti veteránov (Veterans Affairs Canada - VAC) nečakane a nenútene ponúkol lekársku pomoc pri umieraní, uviedli zdroje Global News. Zdroje tvrdia, že agent služby VAC v rozhovore s veteránom bez vyzvania spomenul lekársku pomoc pri umieraní alebo MAiD. Global News neidentifikuje veterána, ktorý sa o liečbu uchádzal.

Kanadskému veteránovi, ktorý žil s posttraumatickou stresovou poruchou, bola ponúknutá eutanázia približne v rovnakom čase, keď sa objavili viaceré ďalšie príbehy o ľuďoch s postihnutím, ktorým bola schválená eutanázia alebo ktorí zomreli na základe toho, že žili v chudobe alebo boli bez domova a nemohli získať lekársku starostlivosť.

Kanada rozšírila zákon o eutanázii (návrh zákona C-7) v marci 2021 tým, že odstránila požiadavku, aby osoba bola nevyliečiteľne chorá alebo aby jej prirodzená smrť bola primerane predvídateľná. Odstránením požiadavky “nevyliečiteľnej choroby” v rámci zákona bez pridania ďalších požiadaviek sa zákon v podstate stal otvoreným pre eutanáziu pre každého, kto má “nevyliečiteľný” zdravotný stav. Nový zákon o eutanázii stanovuje 90-dňovú čakaciu lehotu pre ľudí, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí, a umožňuje smrť v ten istý deň pre ľudí, ktorí sú nevyliečiteľne chorí.

Komunita ľudí so zdravotným postihnutím bola znepokojená počas rozpravy o návrhu zákona C-7 že odstránenie “požiadavky nevyliečiteľnej choroby” v zákone povedie k úmrtiam ľudí so zdravotným postihnutím na základe sociálnych dôvodov. Mali pravdu. Ľuďom so zdravotným postihnutím sa schvaľuje eutanázia na základe ich zdravotného stavu, pričom žiadajú o eutanáziu na základe chudoby, bezdomovectva a ďalších dôvodov.

The Daily Mail v júli informoval, že Rose Finlayová, žena s kvadruplegiou, ktorá bola dlhé roky samostatne zárobkovo činná, ochorela. Aby mohla žiť, Finlayová požiadala o invalidný dôchodok a dozvedela sa, že v Ontáriu trvá 6–8 mesiacov, kým jej invalidný dôchodok schvália, ale ona bola schválená a mohla zomrieť eutanáziou za 90 dní. Finlay nechcela’zomrieť eutanáziou, ale kvôli svojej chorobe žila v chudobe.

Finlay je jednou z mnohých ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí požiadali o eutanáziu na základe chudoby, ale eutanázia im bola schválená, pretože jej zdravotné postihnutie je definované ako “neodstrániteľný” zdravotný stav.

Joannie Cowieová poskytla rozhovor Global News v októbri 2022. Cowieová, ktorá má viacnásobné zdravotné postihnutie, zdieľa byt so svojou dcérou, ktorá je tiež zdravotne postihnutá. Cowieová médiám povedala, že chce eutanáziu, pretože je uväznená v kruhu chudoby. Hoci má vynikajúce vzdelanie, nie je zamestnaná a z’invalidného dôchodku nedostáva dosť peňazí na život.

Meagan Nicholsová, ktorá prevádzkuje potravinovú banku v Mississauge, povedala MacLean’s Magazine v novembri 2022 že niektorí klienti potravinovej banky žiadajú o eutanáziu v reakcii na ťažký život v chudobe.

Amir Farsoud zvažoval smrť eutanáziou, aby sa vyhol bezdomovectvu. City News Toronto v októbri 2022 informovali, že Farsoud, ktorý žije s neustálymi bolesťami chrbta, si musel nájsť nový byt, pretože jeho budova má nového majiteľa, ktorý plánuje rekonštrukciu budovy. Farsoud, ktorý bol odkázaný na invalidný dôchodok, si nemohol’nájsť iný cenovo dostupný byt. Farsoud požiadal o eutanáziu na základe svojho zdravotného postihnutia, ale eutanáziu chcel na základe strachu z bezdomovectva.

Farsoud zostáva nažive, pretože mu nové bývanie zabezpečila finančná zbierka GoFundMe. Farsoud je však výnimkou z pravidla.

CBC News Manitoba v októbri 2022&nbspzverejnila správu, že Sathya Dhara Kovac, ktorá žila s ALS (alebo ochorením motorického neurónu), zomrela na základe eutanázie, pretože nemala dostatočné služby domácej starostlivosti. Pri písaní nekrológu Kovacová uviedla, že ju vyčerpali neúspešné snahy o získanie väčšej pomoci pri zabezpečovaní základných potrieb v domácnosti, a práve to ju viedlo k prístupu k lekársky asistovanej smrti.

Žena známa ako Madeleine približuje túto problematiku. Madeleine, ktorej sa nahromadil dlh 40 000 dolárov pri snahe liečiť myalgickú encefalomyelitídu a iné ochorenia, povedala Chatelaine Magazine v júli 2022, že keď jej dôjdu peniaze, lekársky asistovaná smrť môže byť jej jedinou možnosťou. Madeleine žije s postihnutím a v chudobe, pretože sa snaží získať potrebnú lekársku starostlivosť.

Podobne ako Rose Finlayová, Joannie Cowieová a Amir Farsoud, Madeleine nechce’zomrieť eutanáziou, ale verí, že sa to môže skončiť ako jej jediná možnosť. Tieto príbehy sú o to znepokojujúcejšie, že predstavujú len časť skutočných životných príbehov, ktoré zažívajú ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí žijú v chudobe, bez domova alebo majú problém dostať sa k lekárskej starostlivosti.

Eutanázia pri duševných chorobách

Keď Kanada v marci 2021 rozšírila zákon o eutanázii (návrh zákona C-7), jedno z rozšírení zahŕňalo schválenie eutanázie len pri duševných chorobách, ale s dvojročným moratóriom, aby mala vláda čas pripraviť sa na rozšírenie.

Realita okolo eutanázie pri duševných chorobách je však znepokojujúca. Tak ako ľudia so zdravotným postihnutím žiadajú a sú schvaľovaní na eutanáziu na základe chudoby, bezdomovectva a nemožnosti získať potrebnú lekársku starostlivosť, tak aj ľudia s duševnými problémami sú často bezdomovcami, žijú v chudobe a majú problém získať lekársku starostlivosť.

Psychiatri Dr John Maher uviedol že čakacia lehota na eutanáziu pre Kanaďanov, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí, ktorá je 90 dní, je kratšia ako čakacia lehota na získanie psychiatrickej starostlivosti, ktorá je často oveľa dlhšia ako 90 dní.

Psychiater Dr. Sonu Gaind, ktorý podporuje eutanáziu, ale je proti nej v prípade ľudí s duševnými chorobami, povedal Toronto Star vo februári 2023 že:

V prípade duševných chorôb je v podstate nemožné zistiť, či je stav skutočne ‘nenapraviteľný,’ t. j.t. j. nedá sa vyliečiť alebo zmierniť.

Gaindovo’vyhlásenie je dôležité, pretože zákon vyžaduje, aby osoba mala “nenapraviteľný” zdravotný stav, aby mala nárok na eutanáziu.

O príbehu 37-ročnej Kathrin Mentlerovej, Kanaďanky, ktorá žije s chronickými myšlienkami na samovraždu, informoval The Tyee v auguste 2023. Mentlerovej – ktorá už dlhé roky žije s depresiami, úzkosťou a samovražednými myšlienkami – ponúkli eutanáziu v hodnotiacom centre Všeobecnej nemocnice vo Vancouveri, keď hľadala pomoc pre samovražedné myšlienky.

Poradca Mentlerovej povedal, že systém duševného zdravia je “úplne preťažený,” nie sú žiadne voľné lôžka a najskôr sa môže porozprávať s psychiatrom asi za päť mesiacov. Vtedy sa poradca Mentlerovej opýtal, či’niekedy neuvažovala o samovražde s lekárskou asistenciou.

V auguste 2023 uverejnil Richmond News článok, v ktorom vysvetlil, že keby v minulosti existovala eutanázia pri duševných chorobách, Karim Jessa by tu už nebol. Jessa v rozhovore vysvetlil, že je proti eutanázii pri duševných chorobách, pretože keď sa dostal na dno, požiadal by o asistovanú smrť, ak by bola legálna, ale teraz je z neho úplne iný človek.

Psychiater John Maher v rozhovore pre W5 v novembri 2022 uviedol: “Existujú cykly choroby. Niektoré z nich’sú hore a dole. Môže to trvať roky. A potom príde výbuch choroby a utrpenia, o ktoré sa potom postaráme."”

On povedal že kanadská lekárska pomoc pri umieraní (MAiD) v prípade duševných chorôb je na jeho pohodlie príliš blízka samovražde.

Pomáhate niekomu&nbsppri dokončení jeho samovraždy. Lekár je sanitárna zbraň.

Jednou z Maherových’kľúčových obáv je, ako môže niekto určiť, či je niekto s duševnou chorobou nevyliečiteľný, ako to vyžaduje legislatíva.

Vôbec nesúhlasím s tým, že existujú ľudia, ktorí majú nevyliečiteľnú chorobu. Vyzývam vás alebo kohokoľvek iného vo vesmíre, aby ste mi dokázali, že je to’práve tento človek pred vami.

Kanadský zákon o eutanázii’viedol k opusteniu ľudí s postihnutím, ktorí žijú v chudobe, bez domova, tých, ktorí majú problém získať potrebnú lekársku starostlivosť, a ďalších, ktorí žijú v neprijateľných sociálnych podmienkach.

Kanadský’zákon o eutanázii sa má rozšíriť o eutanáziu v prípade psychických stavov 17. marca 2024. Výsledkom tohto rozhodnutia bude viac toho istého, až na to, že ľudia, ktorí budú ponechaní na smrť, budú žiť s psychickými stavmi.

Nie sú žiadne prijateľné dôvody na zabíjanie ľudí, ale kanadský’zákon o eutanázii ponechal na smrť ľudí žijúcich s ťažkými stavmi.

Kanada’s programom MAiD sa “zbláznila.”

Prevzaté so súhlasom Koalície na prevenciu eutanázie.