canada_euthanasia_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Navrhované nové usmernenia môžu prinútiť kanadský zdravotnícky personál ponúkať pacientom eutanáziu

40
Kultúra smrti

Predsedníčka spoločnosti Delta Hospice Society Angelina Irelandová hovorí, že nové usmernenia navrhnuté Kanadským ministerstvom zdravotníctva, ktoré navrhujú, aby lekári a zdravotné sestry uvádzali nevyžiadanú eutanáziu ako možnosť pre svojich pacientov, sú dôsledkom nefunkčného systému zdravotnej starostlivosti, ktorý podporuje smrť namiesto života.

“Čo vlastne Health Canada prijatím tohto nového ‘štandardu praxe?"’” hovorí Irelandová pre LifeSiteNews.

“Zdá sa, že smernica je pre lekárov a zdravotné sestry, aby začali radiť svojim pacientom, že je vhodnejšie sa jednoducho zabiť.”

Nové smernice s názvom “Model Practice Standard for Medical Assistance in Dying to Ensure Consistent and Safe Practice in Canada,” vydala Health Canada v marci. Usmernenia vypracovala nezávislá pracovná skupina pre štandardy lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD), ktorú zostavila Health Canada.

V oddiele 6 dokumentu s názvom “Povinnosti voči osobám potenciálne oprávneným na MAiD,” sa uvádza, že lekári a zdravotné sestry musia v podstate informovať pacienta o možnostiach MAiD, ktoré má k dispozícii.

“[Lekári/zdravotné sestry] musia prijať primerané opatrenia, aby zabezpečili, že osoby budú informované o celom rozsahu dostupných možností liečby na zmiernenie utrpenia,” pododdiel 6.1.

Odsek 6.2 znie: “[Lekári/zdravotnícke sestry] nesmú predpokladať, že všetky osoby potenciálne oprávnené na MAID vedia, že MAID je v Kanade legálna a dostupná.”

Prechodom k oddielu 6.3 usmernenia naznačujú, že “Po vytvorení primeraných dôvodov domnievať sa, že osoba môže byť oprávnená na MAID, musí [lekár/zdravotnícka sestra] určiť, či je MAID v súlade s hodnotami a cieľmi starostlivosti danej osoby’

.”

“Ak je to v súlade,” lekár/sestra musí “informovať osobu o možnosti MAID; alebo b) poskytnúť účinné [odporúčanie/prenesenie starostlivosti] na iného lekára, praktickú sestru alebo program, o ktorom je známe, že je ochotný diskutovať o možnosti MAID.”

“Ak to nie je v súlade, neinformujte osobu o možnosti MAID.”

Odsek 6.4 sa uvádza, že lekári/zdravotnícke sestry “musia” odpovedať na “všetky odôvodnené otázky osôb týkajúce sa MAID alebo vykonať účinné [odporúčanie/postúpenie starostlivosti] k inému [lekárovi/zdravotníckej sestre] alebo programu, o ktorom je známe, že je ochotný diskutovať o spôsobilosti na MAID.”

Federálna liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua v roku 2016 legalizovala eutanáziu. Odvtedy počet úmrtí v rámci jej programu MAiD prudko vzrástol a pokračuje aj snaha o ďalšie rozšírenie okruhu osôb, ktoré sa môžu kvalifikovať na štátom schválenú smrť.

Povolenie MAiD pre osoby trpiace výlučne duševnými chorobami prišlo ako súčasť 2021 schválenia Bill C-7, ktorý umožnil aj chronicky chorým – nielen nevyliečiteľne chorým – kvalifikovať sa na smrť s pomocou lekára.

Rozšírenie o duševné choroby malo pôvodne nadobudnúť účinnosť v marci. Avšak, po masívnom nátlaku pro-life skupín, konzervatívnych politikov a ďalších, liberáli pod vedením Trudeaua odložili zavedenie plnej účinnosti zákona C-7 do roku 2024 prostredníctvom zákona C-39, ktorý sa stal zákonom 9. marca.

Politici a lekári odsudzujú usmernenia Health Canada’MAiD

Niektorí kanadskí politici sa ohradili voči novým usmerneniam Health Canada’MAiD a nazvali ich “nechutnými”

“Nechutnými!”Konzervatívna senátorka Denise Battersová včera napísala na X (predtým Twitter).

“Trudeauova vláda’nový minister zdravotníctva. @markhollandlib+ new #MentalHealth Min. @YaaraSaks to musí napraviť!”

Niektorí lekári, ktorí sa podieľajú na správe MAiD, sa obávajú, že Kanada’uvoľnené zákony o eutanázii sa posúvajú príliš rýchlo.

Dr. Sonu Gaind, ktorý je vedúcim psychiatrie v nemocnici Sunnybrook v Toronte a zároveň bývalým predsedom lekárskeho tímu MAID v nemocnici Humber River, povedal, že sa obáva, že kanadské zákony o eutanázii sú príliš široké.

“Skutočnosť je taká, že pred vami stojí niekto, kto trpí a prichádza k lekárovi po pomoc, takže je’v zraniteľnom stave,” poznamenal v iPolitics report.

“A hľadajú pomoc u niekoho, koho vnímajú ako toho, kto má odborné znalosti, aby im pomohol.”

Gaind povedal, že keď pacient “povie: ‘Ach, premýšľali ste o (MAID),’nie je možné predstierať, že to’tiež nehrozí, že to bude vyzerať ako návrh.”

Dlhé čakacie listiny na zdravotnú starostlivosť by mohli byť dôvodom, prečo sa MAiD presadzuje ako možnosť

Irelandová pre LifeSiteNews uviedla, že podľa jej názoru by jedným z dôvodov, prečo federálna vláda a následne lekári presadzujú MAiD u svojich pacientov, mohli byť dlhé “čakacie listiny na liečbu v Kanade.”

Ireland povedala, že niektoré z týchto čakacích listín sú “také dlhé”, že “pacient pravdepodobne aj tak len zomrie pri čakaní.”

Poznamenala, že v jej domovskej provincii Britská Kolumbia boli prepustené tisíce zdravotných sestier a lekárov, ktorí nedostali injekciu COVID, čo môže byť dôvodom, prečo sa MAiD presadzuje ako možnosť pre ľudí, aby sa zmiernilo napätie v systéme zdravotnej starostlivosti v dôsledku nedostatku personálu, ktorý si spôsobili sami.

“Alebo je to naozaj preto, že kanadský systém zdravotnej starostlivosti je úplne zle riadený, je na mizine a nemôže’si dovoliť liečiť pacientov,” povedal Ireland.

Ako sa Írsko minulý mesiac varovala, že pro-euthanasia lobby “ide po katolíkoch” tým, že presadzuje, aby provincia Britská Kolumbia silou mocou prinútila svoje nemocnice ponúkať pacientom asistovanú samovraždu.”

Podľa Trudeauových’povolených zákonov o MAiD prudko vzrástol počet úmrtí. Minulý mesiac LifeSiteNews informoval o tom, ako v kanadskej provincii Ontario v prvých piatich mesiacoch roku 2023 prudko vzrástol počet úmrtí v dôsledku štátom povolenej eutanázie o 25 %, čo znamená, že len v tomto roku je provincia na najlepšej ceste zaznamenať neuveriteľných 5 000 úmrtí prostredníctvom tohto pochmúrneho zákroku.

Podľa aktuálnych informácií, ktoré na internete zverejnila Koalícia pre prevenciu eutanázie (EPC), v roku 2022 zomrelo v dôsledku MAiD 13 500 Kanaďanov, pričom najvyšší počet úmrtí nielen v Kanade, ale aj na svete má Québec (4 810 úmrtí).

Britská Kolumbia zaznamenala 24% nárast MAiD, pričom v roku 2022 zomrelo približne 2 515 ľudí