shutterstock_1039093582_edited-810x500.jpeg

Izraelská polícia bráni tisícom kresťanov oslavovať Premenenie Pána na hore Tábor

27
Neutral

Izraelská polícia koncom minulého týždňa zabránila tisícom ortodoxných kresťanov osláviť sviatok Premenenia Pána na hore Tábor napriek tomu, že to už bolo vopred koordinované s úradmi.

“Pred dvoma týždňami sme dostali jasné odpovede, že nebudeme mať žiadny problém,” Basim Asfur, predseda Rady ortodoxných kresťanov v Nazarete, povedal pre Haaretz.

Podľa jeho slov sa rada a miestna polícia dohodli na usporiadaní podujatia, hoci minulý rok bolo zrušené. “Neexistovali žiadne náznaky, že by hora bola v piatok večer a v sobotu ráno uzavretá z bezpečnostných dôvodov súvisiacich s veľkým počtom účastníkov, ” povedal.

Odhadovaných 3 000 domácich a zahraničných kresťanských pútnikov—z krajín ako Grécko, Rumunsko a Srbsko—bolo vrátených späť po tom, ako izraelský’Hasičský a záchranný úrad vo štvrtok oznámil polícii, že nemôže schváliť toto väčšie zhromaždenie v gréckom pravoslávnom kostole kvôli nebezpečným podmienkam, vrátane podmienok pozdĺž kľukatej stúpajúcej cesty vedúcej ku kostolom na vrchole hory.

Kresťanská tradícia hovorí, že hora Mt. Tábor je miestom, kde Ježiš Kristus viedol troch apoštolov, Petra, Jakuba a Jána, predtým ako sa pred nimi premenil, zjavil svoje božstvo, pričom jeho tvár žiarila ako slnko, jeho šaty boli biele ako sneh a Mojžiš a Eliáš sa mu zjavili a rozprávali sa s ním (pozri Mt 17, 1-9).

Na vrchole hory sa nachádza rímskokatolícky kostol a grécky pravoslávny kostol. Kým katolíci slávia Premenenie Pána 6. augusta, grécky kalendár ho pripomína 18. - 19. augusta.

“Je to poburujúci a úplne zbytočný škandál, ktorý vážne poškodzuje Izrael v očiach kresťanského sveta,” povedal Eyal Betzer, vedúci regionálnej rady Jezreelského údolia, Ynet.

Betzer potvrdil, že izraelské’ministerstvo vnútra schválilo podujatie predchádzajúci týždeň a obvinil hasičské a záchranné úrady, že po ich oznámení na poslednú chvíľu vzniesli iracionálne požiadavky. Tie “zrazu vzniesli nerozumné a nelogické požiadavky, ktoré sa nedali splniť v krátkom čase, ktorý zostával do podujatia”, povedal.

Haaretz ďalej uvádza, že “bezpečnostné problémy, na ktoré upozornili hasičské služby, boli prítomné vždy, ale až v posledných rokoch začali hasičské a záchranné služby pridávať prekážky pre konanie podujatia.”

Väčšina požiadaviek, ktoré vzniesli orgány požiarnej bezpečnosti, navyše nepatrí do právomoci cirkví. Podľa výstupu medzi ne patria “chýbajúce protipožiarne pásy medzi kostolom a okolitými lesmi, chýbajúca evakuačná trasa, ktorá by slúžila ako alternatíva k jedinej ceste na vrchol, chýbajúce vodovodné potrubia na parkoviskách, absencia hasičskej techniky a extrémne poveternostné podmienky, ktoré sa očakávajú počas osláv.”

“Nedostatky uvedené v liste nie sú v našej zodpovednosti,” povedal Asfur. “Nemáme právomoc ich riešiť. To má v kompetencii štát. My nemôžeme rozširovať cestu ani odstraňovať stromy. To môžu len štátne orgány.”

Wadie Abunassar, poradca cirkví vo Svätej zemi, poznamenal, že v takejto situácii “treba nájsť strednú cestu medzi obavami o bezpečnosť a rešpektovaním práv veriacich, ktorí sa chcú na tomto mieste modliť, medzi radikálnym odmietnutím ich prístupu na miesto bohoslužieb a ich náboženskou slobodou.”

Haaretz informoval, že “len niekoľkým desiatkam pútnikov sa podarilo dostať do kostola, tisíce ďalších boli nútené zostať na úpätí hory. Približne 3 000 kresťanov prišlo do Izraela špeciálne preto, aby sa zúčastnili na oslavách sviatku Premenenia Pána.”

Producent podujatí ministerstva vnútra Romi Hai Ami potvrdil, že “požiadavky hasičských služieb boli absurdné, pretože tam nikdy nebola infraštruktúra, ktorá by spĺňala ich požiadavky.“Okrem toho “rozpočet, ktorý bol vyčlenený, nikdy nemohol preklenúť rozdiel medzi týmito požiadavkami a pretrvávajúcou nekompetentnosťou pri zlepšovaní bezpečnostných podmienok na hore.”

“Neexistuje žiadne medzinárodne zmýšľajúce myslenie o tom, čo táto správa spôsobí v zahraničí, keď izraelská polícia bráni kresťanom dostať sa na horu a uskutočniť svoje náboženské obrady,” zamyslel sa.

Požiarny a bezpečnostný úrad vydal vyhlásenie, že “organizátori podujatia predložili žiadosť o usporiadanie podujatia až 14. augusta, ku ktorej priložili bezpečnostný plán s mnohými nedostatkami, ktoré stále neboli odstránené.”

Vyjadrenie polície zdôraznilo, že keďže “súhlas na podujatie nebol udelený” zo strany hasičských služieb, mali “preto povinnosť zabrániť uskutočneniu podujatia, keďže ohrozovalo verejnosť.”

V posledných rokoch, ale najmä odvtedy, ako v decembri minulého roka zložil prísahu nový premiér Benjamin Netanjahu’a začlenil do väčšinovej koalície extrémistických židovských lídrov, sú kresťania vystavení častejším útokom, obťažovaniu a zásahom zo strany tých espousing “židovské supremacistické” názory.

V decembri 2021 vydali kresťanskí biskupi vo Svätej zemi list, v ktorom bijú na poplach, že radikálne skupiny v regióne pokračujú v násilných útokoch na kresťanov a ich kostoly “v systematickej snahe vyhnať ich”z Jeruzalema a ďalších častí Svätej zeme.”

Na dôvažok, takéto zločiny proti kresťanom v Izraeli a Palestíne nie sú prakticky nikdy vyriešené ani riadne posúdené. “Polícia sa snaží každý útok vykresliť ako niečo ojedinelé a útočníkov sa snaží vykresliť ako psychicky labilných,” Amir Dan, hovorca františkánskej kustódie Svätej zeme, povedal The Times of Israel v marci. “Týmto sa polícia zbavuje akejkoľvek zodpovednosti.”

A minulý piatok’zablokovanie kresťanov z hory Tábor, ktoré im zabránilo sláviť Premenenie Pána, nebolo jediným prípadom, keď izraelské orgány použili pochybné zámienky na zasahovanie do náboženskej slobody menšinových kresťanov v regióne.

V apríli minulého roka, keď pravoslávni kresťania slávili Veľkú noc v Jeruzaleme, orgány činné v trestnom konaní pristúpili k obmedzenie prístupu na obrad svätého ohňa v Chráme Božieho hrobu z dôvodu “nevyhnutnej bezpečnostnej požiadavky.” Požadovali, aby cirkevné orgány vydali pozvánky obmedzujúce účasť na približne 30 % toho, aká bola účasť v predchádzajúcich rokoch.

Kresťanskí predstavitelia vtedy označili takéto požadované obmedzenia za “nerozumné,” “bezprecedentné,” “ťažkopádne,” a zbytočné pre každoročnú slávnosť, ktorá sa rovnakým spôsobom koná už stáročia. V dôsledku toho títo biskupi a kňazi pozvali všetkých, ktorí sa chceli zúčastniť ako zvyčajne, “ponechávajúc úradom možnosť konať, ako sa im zachce.”

Takisto obvinili políciu, že jej vyhlásenia o tomto konflikte sú “nesprávne… úplné skreslenie faktov” a “kategoricky zavádzajúce a nepravdivé.”

Ironicky povedané, policajné barikády postavené v Starom meste s cieľom zabrániť kresťanom v prístupe do Chrámu Božieho hrobu spôsobili oveľa nebezpečnejšiu situáciu, pričom zlyhania a polícia aspoň občas používa násilie, aby zabránili veriacim v uplatnení ich práva slobodne sa pokloniť pri hrobe Ježiša Krista.