shutterstock_2205307753-scaled-810x500.jpg

Arizonský najvyšší súd rozhodne, či možno uplatniť 150 rokov starý zákaz interrupcií

56
Kultúra smrti

Arizonský najvyšší súd má preskúmať vymožiteľnosť takmer úplného zákazu interrupcií, ktorý bol prijatý ešte pred vznikom štátu Arizona.

Asociácia Associated Press uviedla, že súčasné štátne zákony obmedzujú interrupcie na prvých 15 týždňov tehotenstva, ale v štáte platí aj zákon z roku 1864, ktorý zakazuje interrupcie vo všetkých prípadoch s výnimkou záchrany života matky. Arizona sa stala plnoprávnym americkým štátom v roku 1912; zákon bol zablokovaný pred uplatnením odvtedy, ako Najvyšší súd USA v roku 1973 vydal rozsudok Roe v. Wade, v ktorom vyhlásil “právo” na legálny potrat.

Keď súd minulý rok zrušil rozsudok Roe a po prvý raz za polstoročie umožnil štátom priamo zakázať potrat, preskúmal otázky týkajúce sa platnosti zákona z roku 1864, ktorý organizácia Planned Parenthood označila za “archaický.”Minulý rok sudkyňa vrchného súdu v okrese Pima Kellie Johnsonová rozhodla, že zákon sa môže uplatňovať, pretože jediný základ pre starý zákaz pominul. 

Arizonský odvolací súd neskôr rozhodol, že interrupcie nemôžu byť obvinené podľa starého zákona, pretože ho nahradili novšie zákony, ktoré povoľujú interrupcie v prvých štyroch mesiacoch tehotenstva. Najvyšší súd štátu’v utorok oznámil, že toto rozhodnutie preskúma, hoci zatiaľ nebolo zverejnené kedy.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že tieto štáty by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

V reakcii na to presadzujú spojenci potratov rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad jednoduchý prístup k potratovým tabletkám, právnu ochranu a finančnú podporu medzištátne cesty na potrat, pokusy o zakotviť “práva” na túto prax do štátnych ústav, a nie do ústavy USA, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a z liberálnych štátov robí útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.

V Arizone demokratická guvernérka Katie Hobbsová a generálny prokurátor Kris Mayes vyhlásili, že nebudú stíhať porušovateľov súčasných interrupčných zákonov v štáte’tvrdiac, že majú takú úroveň prokurátorskej réžie, akú podľa kritikov nemajú.