MicrosoftTeams-image-7-1-810x500.jpeg

EXKLUZÍVNE: Biskup Strickland vysvetľuje význam Najsvätejšej sviatosti a ruženca v jeho modlitbovom živote

42
Kultúra života

V tejto epizóde The John-Henry Westen Show, druhej časti môjho rozhovoru s biskupom Josephom Stricklandom z Tyleru v Texase, mi rozpráva o tom, ako to je, že odvážne bráni depozit viery, a hovorí o apoštolskej vizitácii, ktorú prijal začiatkom tohto leta.

Keď sa ho pýtam, prečo ako jeden z mála v anglicky hovoriacom svete hovorí pravdu, odpovedá, že je to “otázka za milión dolárov” a že si nie je’istý, či má odpoveď. Pre Stricklanda je však dôvodom, prečo pozná pravdu, ktorú hlása, to, že pozná Ježiša Krista prostredníctvom modlitby. 

“Vôbec to’nie je kvôli mne,” zdôrazňuje. “Súčasťou mojej modlitby pri každej omši je: ‘Ja’som nič, Ty’si všetko.’A to’je skutočnosť.” Vysvetľuje tiež, že síce nie je nejakým “zvláštnym darom,” ani taký dar nemá, ale “hádam dar, ktorý som dostal, je poznanie Krista.” Vysvetľuje tiež, že všetko sa vracia k svätosti života ako k ústrednej “ľudskej otázke.”

Z hľadiska “božskej otázky,” by to však pre neho bola eucharistická prítomnosť Krista v Najsvätejšej sviatosti. “Ťažko povedať, čo je tragickejšie – nedostatok úcty k posvätnosti života, alebo nedostatok viery v reálnu prítomnosť,” lamentuje Strickland. “Ale pre nás katolíkov sú to“dva piliere“ života našej viery, života podľa toho, k čomu nás Boh volá.” Jeho Excelencia mi tiež povedal, že jeho silou je čas, ktorý denne trávi pred Najsvätejšou sviatosťou, napriek svojej osobnej slabosti.

Odvolávajúc sa na tých, ktorí by aj v jeho vlastnej diecéze chceli, aby mlčal, Strickland hovorí, že sa cíti “nútený” hovoriť. “Čítam svätého Pavla… a naozaj sa cítim nútený to robiť, nie preto, že som toho’hodný, nie preto, že som’najlepší nástroj, ale preto, že poznám pravdu,” tvrdí. 

Strickland tiež vysvetľuje, že oddanosť Panne Márii mu umožnila ísť stále hlbšie do viery, najmä po jeho biskupskej vysviacke. Dotýka sa aj ruženca ako niečoho, čo zmenilo jeho katolícky život, najmä po tom, čo sa stal biskupom, a používa ho ako “cestu Kristovým životom”, čo, ako priznáva, nie je pre neho originálne, ale čo sa, ako hovorí, “stalo pre mňa hlbokou súčasťou ruženca.”

Vysvetľuje tiež, že v každom tajomstve hľadá Najsvätejšie Srdce, vzhľadom na význam tejto pobožnosti preňho. “Myslím si, že… že… rozhovor [s naším Pánom]… pokračuje, pretože keď som k nemu bližšie, tak ho vidím jasnejšie, a keď ho vidím jasnejšie, tak som mu bližší,” hovorí Strickland. 

Rozprávajúc o príčinách apoštolskej návštevy, Jeho Excelencia hovorí, že príčin môže byť viacero, hoci zdôrazňuje, že to môže byť preto, lebo sa sústreďuje na vklad viery: “Pozerám sa hore a“pozerám sa na vklad viery, na“krásnu a starobylú Pravdu, ktorá sa tiahne už 2 000 rokov.”Ako ďalšie možné faktory uvádza aj svoju silnú obhajobu posvätnosti života a odpor voči mandátom jab.  

“Myslím si, že v mnohých ohľadoch je to’akoby som’bol opakom toho, čo je uznávanou normou,” predpokladá Strickland. “‘Zostaň ticho, drž hlavu dole, buď len súčasťou tejto konferencie biskupov alebo tejto skupiny a samostatne nič nehovor.’” 

Podľa Stricklanda byť nástupcom apoštolov je “niečo úplne iné ako byť súčasťou“ konferencie biskupov alebo byť súčasťou tejto skupiny alebo“ akoby pôsobiť v“ korporatívnejšej štruktúre, ktorú má Cirkev.” 

“Keď sa pozriete späť k pôvodným apoštolom, tak po prvé, oni zomreli, ale zomreli radostne a jasne ohlasujúc Pravdu,” pokračuje. “A tak, ak vám to“prinesie vyšetrovanie alebo návštevu, dobre, potom áno“budem navštívený, pretože sa cítim povinný hovoriť nahlas.”Tiež mi hovorí, že pokiaľ ide o to, aby sa stal “zrušený,” nie je si istý, aký bude výsledok návštevy. Zatiaľ bude robiť to, čo robil doteraz, vyučovať Pravdu."

Napriek pozornosti, ktorú má za to, že hovorí Pravdu evanjelia, mi však Strickland hovorí, že túži po dni, keď upadne späť do zabudnutia. 

“Modlím sa za deň, keď ľudia zabudnú, kto bol biskup Strickland, pretože každý biskup na svete hovorí:  Pozrite sa na nebo, pozrite sa na Boha, buďte svojím najvyšším ja, verte tejto Pravde, ktorá nám bola zjavená, ” vysvetľuje. “Pokiaľ iní nebudú’hovoriť, dobre;, budú počúvať ľudia, ktorí chcú pravdu, pretože ja’budem hovoriť ďalej.” 

Z toho istého dôvodu Jeho Excelencia tvrdí, že hovorenie pravdy oslobodzuje, pretože samotná pravda sa nemôže zmeniť. V závere rozhovoru však varuje pred hnutím, ktoré vidí v Cirkvi. 

“Existuje“skutočné hnutie, ktoré sa snaží vytvoriť si“seba na svoj obraz, namiesto toho, aby sme si uvedomili, že sme“stvorení na obraz a podobu Boha, a to je nebezpečná cesta,” varuje Strickland.  

“Mnoho… nepokojov, rozkolov a zlomov, ktoré vidíte v rodinách a u jednotlivcov… jednoducho v celej spoločnosti, má korene v tom, že zabúdame, kto sme, zabúdame, že sme z Boha, a keď sa snažíme hrať na Boha sami, naozaj to pokazíme.”

The John-Henry Westen Show je dostupná prostredníctvom videa na s YouTube kanáli a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].

Prisľúbte svoje modlitby za pátra Stricklanda ZDE