40DFL_chaput_fall2017philadelphia2_(1)-810x500.jpg

14 štátov vyzýva Najvyšší súd, aby zrušil zákony o bublinových zónach, ktoré potláčajú pokojný pro-life aktivizmus

46
Kultúra života

Koalícia pro-life štátov a organizácií vyzýva Najvyšší súd USA, aby zrušil takzvané "bublinové zóny", ktoré porušujú právo pro-life aktivistov na pokojný prejav pred potratovými zariadeniami.

Katolícka tlačová agentúra informovala, že generálni prokurátori Alabamy, Arkansasu, Idaha, Iowy, Kentucky, Mississippi, Missouri, Montany, Nebrasky, Južnej Karolíny, Tennessee, Texasu, Utahu a Západnej Virgínie podpísali v mene katolíckej matky a pro-life poradkyne na chodníku Debry Vitaglianovej amicus brief na podporu žaloby firmy Becket’o náboženskú slobodu proti zákonu v New Yorku.

Vitaglianová, ktorej viera, ako aj práca s deťmi so špeciálnymi potrebami ako ergoterapeutke, pomáhajú pri jej nadšení pre nenarodené deti, napadla zákon o prístupe k zariadeniam reprodukčnej zdravotnej starostlivosti v okrese Westchester, ktorý zakazuje zástancom života hovoriť so ženami, ktoré majú záujem o potrat, v okruhu 100 metrov od potratového zariadenia. Porušovateľom hrozí pokuta až do výšky 5 000 dolárov a až rok väzenia.

“Chcem ponúknuť ženám ohrozeným potratom posolstvo nádeje a súcitu, aby vedeli, že sú milované a môžu si svoje deti nechať,” povedala Vitagliano.

Ona, Beckettová a tí, ktorí ich podporujú, chcú, aby najvyšší súd krajiny’prehodnotil svoj precedens z roku 2000 Hill v. Colorado, ktorý potvrdil ústavnosť zákonov o bublinkových zónach.

“Právni vedci a sudcovia už dlho kritizujú Hill a minulý rok piati sudcovia Najvyššieho súdu uviedli, že Hill bol veľkým odklonom od ochrany slobody prejavu nášho národa”- hovorí Becket. “Prípad Debry’predstavuje ideálnu príležitosť pre Najvyšší súd, aby napravil Hill’ovo pochybenie a ochránil všetkých, ktorí chcú slúžiť ženám ohrozeným potratmi.”

Prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Becket Mark Rienzi berie objem vonkajšej podpory, ktorú ich úsilie získalo, ako povzbudivé znamenie. “Osemnásť spisov na podporu certiorari je obrovské číslo,” povedal.

Začiatkom tohto mesiaca Westchesterská rada zákonodarcov hlasovala za zrušenie zákona’8-metrovej “plávajúcej bublinovej zóny” okolo osôb vstupujúcich do potratových zariadení alebo z nich vystupujúcich, podľa Spoločnosti Thomasa Mora, ďalšej spoločnosti zaoberajúcej sa náboženskou slobodou, ktorá zákon napadla. Niekoľko ďalších ustanovení proti prejavom však zostáva zachovaných.

Jediným členom súdu, ktorý sa podieľal na prípade Hill a stále pôsobí, je konzervatívny sudca Clarence Thomas, ktorý vyjadril nesúhlas. Obhajcovia života dúfajú, že výzvy týkajúce sa bublinových zón sa budú lepšie riešiť s konzervatívnejšou väčšinou a právnym prostredím, ktoré bude menej brániť potraty vo svetle toho, že Súd v minulom roku zvrátil rozsudok Roe v. Wade

V roku 2021 dal Najvyšší súd zákonom o bublinkových zónach ďalšiu milosť, keď odmietol prerokovať vec Bruni v. City of Pittsburgh, ktorá týkalo nariadenia z roku 2005, podľa ktorého sa pro-life aktivisti musia zdržiavať vo vzdialenosti väčšej ako 15 metrov od vchodov do potratových zariadení, čo v skutočnosti bránilo pro-liferom komunikovať so ženami vstupujúcimi alebo vystupujúcimi z budovy a apelovať na ne, aby sa rozhodli pre život, alebo im ponúknuť pomoc s alternatívami potratu. 

Súhlasiac s tým, že zamietnutie konkrétneho prípadu bolo platné z technických dôvodov, pretože “zahŕňalo nejasné, predbežné otázky o správnom výklade štátneho práva,” Thomas vtedy vyzval svojich kolegov, aby “sa touto otázkou zaoberali vo vhodnom prípade, aby vyriešili do očí bijúce napätie v našich precedensoch,” pretože takéto zákony “často vážne obmedzujú slobodu prejavu.”