kid-1-810x500.jpg

Klasická škola ustúpila po tom, čo stiahla 12-ročného chlapca z triedy kvôli vlasteneckej nášivke "Nešliapaj po mne

59
Neutral

Charterová škola v Colorade, ktorá vznikla podľa vzoru Hillsdale College, zmenila svoj kurz po tom, čo sa stala virálnou za to, že 12-ročného žiaka stiahli z vyučovania za to, že mal na batohu vlasteneckú nášivku "Don’t Tread on Me”.

V deň po incidente predstavenstvo školy vo svojom vyhlásení potvrdilo svoj hlboký záväzok voči klasickému vzdelávaniu a uviedlo, že chlapcovi bude umožnené vrátiť sa do školy s nášivkou.

Dvanásťročný Jaiden sa dostal na titulné stránky novín po tom, ako ho stiahli z vyučovania na The Vanguard School, verejnej charterovej škole v Colorado Springs v štáte Colorado, pretože prišiel na vyučovanie s nášivkou s emblémom, ktorý podľa vedenia školy súvisí s otroctvom.

Video zachytávajúce konfrontáciu s nemenovaným zamestnancom sa stalo virálnym na Twitteri/X po tom, čo ho zdieľal Connor Boyack, prezident Libertas Institute.

“Takže dôvod, prečo nechcú vlajku – dôvod, prečo nechceme, aby bola vyvesená – je jej pôvod s otroctvom a obchodom s otrokmi,” hovorí správca školy vo videoklipe, ktorý zrejme tajne nahrala chlapcova’matka na kameru uloženú vedľa detského kočíka.

Vydaná bola nášivka zobrazujúca ikonickú revolučnú vojnovú “Gadsdenskú vlajku,” na ktorej je zobrazený stočený chrapľavý had a slová “Don’t Tread on Me” na žltom pozadí. 

Vlajka vznikla v roku 1775 a používala sa ako symbol amerického odporu voči britskej nadvláde. Na chlapcovom’maskáčovom batohu sa nachádzalo aj niekoľko ručne nakreslených fráz propagujúcich Jaidenovu’kandidatúru na viceprezidenta triedy a ďalšie nášivky vrátane jednej zobrazujúcej svätého Michala s mečom a modlitbu “Sv. Michael the Archangel Protect Us.”

Podľa obsahu virálneho videoklipu bol Jaiden kvôli gadsdenskej vlajke stiahnutý z triedy a nebolo by mu dovolené vrátiť sa s batohom, pokiaľ by na ňom stále bola táto nášivka.

“Nemôžeme’mať [nášivku] v blízkosti iných detí,” povedal zamestnanec školy.

V reakcii na to Jaidenova’matka informovala správcu, že vlajka “nemá nič spoločné s otroctvom” a namiesto toho je to “nášivka z revolučnej vojny, ktorá sa používala, keď bojovali proti Britom.”Opýtala sa zamestnankyne, či si namiesto toho nemýli Gadsdenskú vlajku s vlajkou Konfederácie.

Zamestnankyňa odmietla riešiť tento podnet, povedala, že len presadzuje politiku okresu, a ponúkla sa, že Jaidenovu’matku nasmeruje na iných zamestnancov vrátane riaditeľa prevádzky školy Jeffa Yocuma.

Jaidenova’matka sa so správkyňou školy podelila o frustráciu z toho, že jej syn kvôli náplasti vynecháva hodiny, najmä preto, že učivo berie vážne, má dobré známky a predtým sa dostal na zoznam vyznamenaných.

“Učíme ho, aby si vždy stál za svojím presvedčením,”povedala chlapcova”matka. “Chcem povedať, že”prechádzate revolúciou pre siedmu triedu … otcovia zakladatelia sa postavili za to, v čo verili, proti nespravodlivým zákonom. Toto je nespravodlivé.”

Emailová korešpondencia medzi chlapcovou’matkou a Yocumom, ktorú získal Boyack a zdieľal na sociálnych sieťach, ukazuje, že riaditeľka prevádzky cituje mainstreamové a ľavicové zdroje vrátane The Conversation, The Washington Post a Oregon Live, aby argumentovala, že symbol revolučnej vojny je spojený s otroctvom. 

Článok Washington Post, na ktorý odkazuje Yocum’v e-maile, sa zaoberal americkým Equal Opportunity Employment Opportunity Commission (USEEOC) sťažnosť, v ktorej agentúra uznala, že slávny znak “vznikol v revolučnej vojne v nerasovom kontexte,” ale ďalej tvrdila, že “bez ohľadu na historický pôvod a význam symbolu sa odvtedy niekedy interpretuje aj tak, že vyjadruje rasovo podfarbené posolstvá … ”

Fox News Digital uvádza, že EEOC oficiálne uviedla, že nezistila “že by Gadsdenská vlajka bola v skutočnosti rasistickým symbolom”, ale že sa niekedy takto používa “v niektorých kontextoch.”

Yocum tiež odkázal chlapcovu matku’na školský poriadok, ktorý zakazuje “drogy, tabak, alkohol alebo zbrane.” Ako Boyack poznamenal, nie je’jasné, ako sa Gadsdenská vlajka vzťahuje na tieto kategórie.

Deň po tom, ako sa incident stal virálnym, predstavenstvo The Vanguard School’napísalo list, v ktorom uviedlo, že sa konalo mimoriadne zasadnutie a rozhodlo, že chlapec sa môže vrátiť do triedy bez odstránenia nášivky v súlade so zakladajúcimi zásadami školy’.

“Od založenia Vanguard’sme hrdo podporovali našu ústavu, Listinu práv a nariadenú slobodu, ktorej sa všetci Američania tešia už takmer 250 rokov,” vo vyhlásení čítame. “Škola Vanguard uznáva historický význam Gadsdenskej vlajky a jej miesto v dejinách. Tento incident je pre nás príležitosťou opätovne potvrdiť náš hlboký záväzok ku klasickému vzdelávaniu na podporu týchto amerických princípov.”

“V súčasnosti školská rada Vanguard a okres informovali rodinu študenta”že môže chodiť do školy s nášivkou Gadsdenskej vlajky viditeľnou na jeho batohu,”uzatvára sa vyhlásenie.

Pred vydaním vyhlásenia sa údajne prihlásili právnické firmy, aby chlapcovi pomohli s prípadným právnym sporom.