Shutterstock_2136052743-810x500.jpg

Prudký nárast úmrtí na predávkovanie v Kanade sa zhoduje s laxnou politikou Trudeauovej vlády v oblasti tvrdých drog

35
Kultúra smrti

Napriek najnovším liberálnym opatreniam federálnej vlády voči tvrdým drogám počet úmrtí na predávkovanie drogami v Kanade naďalej prudko rastie, pričom najnovšie štatistiky z roku 2021 ukazujú, že sa zvýšil o tretinu.

Podľa novej správy kanadského štatistického úradu, ktorá bola zverejnená v pondelok, neúmyselné “úmrtia spôsobené náhodnými otravami predstavovali v roku 2021 7 006 úmrtí, čo je nárast o 31,9 % v porovnaní s rokom 2020.”

Podľa Štatistického úradu Kanady “Náhodná otrava, ktorá má za následok smrť, nastáva vtedy, keď je človek vystavený škodlivej látke, ako sú drogy, alkohol, oxid uhoľnatý alebo pesticídy.”

Väčšia väčšina úmrtí bola u mužov.

Štatistiky ukazujú, že 95.9 % úmrtí bolo spôsobených predávkovaním drogami a počet náhodných “otráv vzrástol o 32,9 %.”

Federálna politika, ktorú zaviedla federálna vláda premiéra Justina Trudeaua v máji 2022, v podstate dekriminalizovala tvrdé drogy v skúšobnej prevádzke v provincii Britská Kolumbia. Hoci bola táto politika schválená v roku 2022, do platnosti vstúpila až vo februári 2023.

Podľa tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom v provincii držať až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že v provincii boli porušené tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami za prvý mesiac platnosti nového zákona.

Väčšina Kanaďanov je zrejme proti dekriminalizácii tvrdých drog.

Nedávny výskum, ktorý uskutočnila Trudeauova’vlastná Tajná rada, ukazoval, že obyvatelia Britskej Kolumbie nie sú priaznivo naklonení povoleniu držby malých drog.

Nárast úmrtí nasleduje po nedávnych odporúčaniach predložených parlamentu na dekriminalizáciu heroínu v celej krajine.

V roku 2019 Výbor pre zdravie Dolnej snemovne kanadského parlamentu v správe navrhol, aby vláda “spolupracovala s provinciami, územiami, obcami, domorodými komunitami a orgánmi činnými v trestnom konaní na dekriminalizácii jednoduchého držania malých množstiev nelegálnych látok.”

V roku 2021 federálny panel vydal odporúčanie, aby sa dekriminalizovalo držanie malých množstiev tvrdých drog, aby sa odstránila “stigma tým, že sa ľudia, ktorí užívajú drogy, označujú za zločincov.”

Od apríla 2016 zomrelo v Britskej Kolumbii na predávkovanie drogami celkovo 12 264 ľudí.

Približne od toho istého roku zomrelo na predávkovanie drogami približne 32 000 Kanaďanov. Pri celonárodnom počte obyvateľov približne 40 miliónov (ale len 5 miliónov v Britskej Kolumbii) je táto provincia v počte takýchto úmrtí výrazne nadpriemerne zastúpená.

Napriek zdanlivým neúspechom kanadskí poslanci v pomere 209 ku 113 hlasovaní v máji súhlasili so zachovaním protidrogovej politiky prijatej Trudeauovou vládou, ktorá údajne zaručuje “bezpečné dodávky” tvrdých drog závislým v Britskej Kolumbii.