shutterstock_598561409-810x500.jpg

Máte dlhy a potrebujete pomoc? Táto katolícka nezisková organizácia je tu pre vás

60
Neutral

V súčasnosti dlhuje viac ako 43 miliónov Američanov na študentských pôžičkách viac ako 1,7 bilióna dolárov. Zároveň Američania spoločne dlhujú na kreditných kartách 930 miliárd dolárov.

Samozrejmosťou je, že by ste si nemali brať dlhy, s ktorých splácaním môžete mať neskôr problémy. Ľudia by mali byť zodpovední aj za neuvážené finančné rozhodnutia, ktoré ich dostanú do ťažkej situácie.

Pravdou je, že astronomické úrokové sadzby a predátorské praktiky pri poskytovaní úverov majú hrozný vplyv na to, že mnohí ľudia s dobrými úmyslami sa nikdy nezadlžia. Inými slovami, v Amerike sa rozmáha úžera, ktorá nespravodlivo drží ľudí spútaných ťaživými peňažnými záväzkami.

Doktor Levi Russell je profesorom na University of Kansas’ School of Business (prečítajte si jeho životopis tu a tu). Okrem vyučovania ho možno nájsť na prednáškach, objavuje sav podcastoch a píše o ekonomike. Vedie tiež Leoninský inštitút pre katolícku sociálnu náuku.

Leoninský inštitút nedávno spustil nový zaujímavý projekt s názvom “Jubilee Debt Relief Program.”Je to’bezplatná iniciatíva, ktorej cieľom je pomôcť osobám, ktoré majú finančné ťažkosti.

“Dlhy na kreditných kartách a osobné pôžičky sú finančným bremenom, ktoré sa mnohí katolíci snažia prekonať,”poznamenáva sa na webovej stránke Inštitútu”Mnohé rodiny sa ocitli v tomto začarovanom kruhu bez dobrého východiska. Cieľom programu Jubilee Debt Relief je pomôcť týmto rodinám prostredníctvom trojstupňového procesu:

Tento týždeň som napísal profesorovi Russellovi, aby som sa dozvedel viac o genéze programu oddlženia a pochopil, ako ho môžu využiť ľudia, ktorí sú v núdzi. Myslím, že sa vám’bude páčiť, čo vám povedal.

Stephen Kokx:

Dr. Levi Russell: Kedy začal fungovať Leoninský inštitút? Inštitút začal v roku 2020 so zámerom zamerať sa na prínos ku katolíckej sociálnej náuke z intelektuálneho aj praktického hľadiska. V posledných rokoch sme získali štatút 501(c)3 a zamerali sme sa viac na priamu činnosť.

Čo je významné na ekonomickom učení pápeža Leva XIII’

Pápež Lev XIII. je považovaný za predchodcu katolíckej sociálnej náuky v modernej dobe. Jeho najznámejšia encyklika na túto tému Rerum Novarum tvorí základ učenia, ktoré pápeži budovali posledných 130 rokov. Bola taká dôležitá, že každých desať rokov sa konali oslavy tejto encykliky.

Možno ste čítali o Quadragesimo Anno pápeža Pia XI. alebo Centesimus Annus pápeža Jána Pavla II. Sú tak pomenované preto, lebo boli vydané pri príležitosti 40. a 100. výročia Rerum Novarum. “nové veci”, o ktorých sa hovorí v zásadnej encyklike pápeža Leva XIII’sa vzťahujú na zmeny, ktoré priniesla priemyselná revolúcia.

Materiálne bohatstvo priemerného človeka na Západe explodovalo a bude pokračovať. Väčšina mužov bola teraz námezdnými pracovníkmi. Stúpajúca vlna komunizmu spôsobila, že bolo nevyhnutné zdôrazniť prvenstvo rodiny.

Čo viedlo k založeniu programu Jubilejné odpustenie dlhov?"

Program Jubilejné odpustenie dlhov začal na základe jednoduchého poznatku, ktorý som’počul pred rokmi: Ľudí nezaujíma, koľko toho viete, kým nevedia, ako veľmi vám na tom záleží. Chceme vzdelávať a rozprávať sa s katolíkmi o sociálnom učení Cirkvi’ale cítil som, že sme menej dôveryhodní, ak nepodnikáme priame kroky.

Našťastie sa naša správna rada skladá z múdrych katolíkov, ktorí majú skvelé nápady, ako takéto kroky podniknúť. Podľa môjho názoru je úžera jedným z najškodlivejších ziel, ktoré môže katolícke sociálne učenie riešiť, takže zmiernenie zaťažujúcich dlhov pre tých, ktorí sú najmenej schopní ich obsluhovať, sa nám zdalo byť prirodzeným východiskom.

Vzhľadom na nedostatok krištáľovo jasného moderného učenia na túto tému nám konanie v oblasti úžery dáva dôveryhodnosť aj pre zlepšenie intelektuálnej diskusie na túto tému.

Čo môžu ľudia urobiť, aby pomohli?

Almužna je dôležitá a program Jubileum je pre katolíkov skvelým spôsobom, ako si navzájom pomôcť. Program je zameraný na pomoc katolíkom, ktorí najviac potrebujú oddlženie, ale významnú časť času, ktorý strávime so žiadateľmi, venujeme práci so základným rozpočtom.

Vzhľadom na limity našich finančných prostriedkov v súčasnosti splácame dlhy len tým, ktorí sú v najhoršej finančnej situácii. Ostatným žiadateľom veľmi pomohlo bezplatné vzdelávanie v oblasti tvorby rozpočtu, ktoré poskytujeme. Odpustenie dlhov, ktoré ponúkame, má príjemcom poskytnúť nový začiatok, nie byť trvalým programom finančnej pomoci.

Na druhej strane, naše bezplatné vzdelávanie v oblasti rozpočtovania je k dispozícii všetkým žiadateľom a bývalým príjemcom. Vzdelávanie v oblasti rozpočtovania poskytujeme priebežne na požiadanie! Väčšina ľudí, ktorí u nás požiadali o pomoc, má relatívne malé dlhy, ktoré im veľmi sťažujú vychádzať s peniazmi. Ako príklad možno uviesť, že ak 1 000 katolíkov daruje 5 USD mesačne, môžeme výrazne zmeniť finančnú situáciu desiatich katolíckych rodín ročne.

Viac informácií o programe nájdete na leoinstitute.org/jubileum alebo mi môžete napísať priamo na [email protected].