Prof.-David-Albert-Jones-810x500.jpg

Oxfordský bioetik vyčíta rozhodnutie proti možnosti umierajúceho britského tínedžera vybrať si liečbu na podporu života

50
Kultúra smrti

OXFORD, Anglicko (LifeSiteNews)- Prípad ST verzus NHS Trust, ktorý sa snaží ukončiť jej život, vyvolal kritiku etiky, na ktorej stojí rozhodnutie sudcu’v prospech druhej z nich.

V poznámkach uverejnených 5. septembra popredný britský bioetik opisuje rozhodnutie sudcu Robertsa’ ako príklad “smrtiaceho paternalizmu”.

Podľa profesora Davida Alberta Jonesa, riaditeľa Anscombeho bioetického centra so sídlom vo Veľkej Británii, “sudca urobil nebezpečný krok, keď interpretoval nesúhlas ST’s jej lekármi ako neschopnosť využiť informácie, ktoré jej boli poskytnuté o jej stave.”

Môže ich využiť. Ona s tým len nesúhlasí,”argumentoval Jones.

Jones sa domnieva, že prípad nezávisí od duševnej spôsobilosti ST’ale od práva nesúhlasiť s mocou zákona a lekárov umlčať jej hlas a ukončiť jej život.

“V tomto prípade sa nesúhlas zraniteľnej pacientky’s jej lekármi používa proti nej ako prostriedok nielen na to, aby jej odobrali hlas, ale ďalej na to, aby jej odopreli právo súdiť sa proti rozhodnutiu odobrať jej hlas,” uviedol.

“Najznepokojujúcejšie zo všetkého je, že jej želanie pokračovať v život udržujúcej liečbe, ako je dialýza, sa nielenže ignoruje, ale práve toto želanie sa považuje za dôvod na odopretie jej dôstojnosti ako duševne schopnej dospelej osoby. Toto je smrteľná forma paternalizmu.”

RELEVANTNÉ: Nemocnica ignoruje žiadosť uvedomelého 19-ročného’dievčaťa o život zachraňujúcu liečbu, rozhodnutie odkladá na súd

ST je 19-ročné dievča trpiace vzácnou mitochondriálnou poruchou. V súčasnosti sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, jej život podporuje ventilácia, dialýza a vyživovacia sonda. Chce pokračovať v liečbe a dúfa, že sa dostane k experimentálnym skúškam, ktoré jej predĺžia život. NHS na druhej strane tvrdí, že zomiera a zároveň trpí bludmi vo svojom “neochvejnom presvedčení”, že by mohla žiť.

Pres svedectvá dvoch psychiatrov, lekára a úradného právneho zástupcu konajúceho v mene ST, sudca Roberts konštatoval, že ST, ktorú “Dr. D” opísal ako “pohodlnú, usmievavú, čulú a pri jasnom vedomí,” nie je mentálne schopná rozhodnúť o svojom osude.

Podľa názoru sudcu Robertsa’je uprednostnenie života 19-ročnej ST’pred rezignáciou na smrť dôkazom jej duševnej nespôsobilosti.

Napísala: “Kumulatívny účinok okolností [ST’počas takého dlhého obdobia, jej hlboká neschopnosť uvažovať o realite jej prognózy a zásadne nelogické alebo iracionálne odmietanie uvažovať o alternatíve, to všetko pravdepodobne prispelo k zhoršeniu funkčnosti… Nie je potrebné, aby som sa snažil bližšie definovať povahu tohto zhoršenia. Som presvedčený, že existuje a že pôsobí tak, že nie je schopná sama rozhodovať o svojej budúcej liečbe.”

Podľa rozsudok uvádza aj to, že nemocničný trust, ktorý udržiava ST pri živote, sa snaží presunúť ju do “paliatívnej starostlivosti,”  opatrenia, ktoré odstráni život udržiavajúcu dialýzu ST a zároveň oslobodí nemocnicu od povinnosti pokúšať sa ju resuscitovať. Tento plán, zverejnený 20. júla 2023, by viedol k smrti tínedžerky’a trust sa snaží získať zákonné oprávnenie na jeho začatie. Ak nedôjde k úspešnému odvolaniu, bude zbavená život podporujúcej liečby. Rozhodnutie vyhovuje zákonu. Zatiaľ čo v zákone o duševnej spôsobilosti z roku 2005 Zákon sa výslovne nespomína “presvedčenie,” sudca Roberts rozhodol, že ST’neochvejné presvedčenie”, že môže prežiť”, spôsobuje, že nie je schopná rozhodovať sama za seba.”

Sudca poznamenáva, že viera ST’v život je zakorenená vo viere troch členov rodiny, zbožných kresťanov, ktorých náboženská viera sa v zaznamenanom rozsudku nespomína.

Rodičia ST’sa na Najvyššom súde snažia o zrušenie obmedzení týkajúcich sa oznamovania, ktoré zahŕňajú zákaz zverejňovania ich mien, aby mohli pripraviť výzvu na získanie finančných prostriedkov na zabezpečenie šance na život zachraňujúcu experimentálnu liečbu v severoamerických klinických skúškach.

Rodina povedala Kresťanskému právnemu centru, že prežila “rok pekla”, kým bola konfrontovaná s týmto rozsudkom.

“Sme veľmi roztrpčení touto nespravodlivosťou a dúfame, že z Ježišovej“milosti sa to napraví pri odvolaní,” povedali.

Tom Allen z Christian Concern pre LifeSiteNews uviedol, že reakcia médií bola jednoznačnou podporou.

“Spravodajstvo a prístup bol veľmi ústretový – dokonca aj zo zdrojov ako BBC [British Broadcasting Corporation], ktoré s nami možno zvyčajne nesúhlasia,” povedal.

BBC sa pripojila k Daily Mail a Fox News pri informovaní o prípade, ktorý ľavicová britská štátna televízia opísala ako “právny boj” za želanie ST’zomrieť “pri pokuse o život.” .”

Ak budú zrušené obmedzenia v spravodajstve, LifeSiteNews sa pripojí k pokusu o získanie finančných prostriedkov, ktoré by ST poskytli šancu na život zachraňujúcu liečbu nukleozidmi mimo Veľkej Británie.

RELATED: URGENT: Umierajúci britský teenager potrebuje zrušiť obmedzenia na nahlasovanie, aby mohol vyhľadať pomoc v Kanade, Amerike