medical-samples-810x500.jpg

Izraelskí vedci vyvolali veľké etické obavy novým "modelom" embrya, ktoré je takmer identické s nenarodeným dieťaťom

58
Kultúra smrti

Vedci vytvorili niečo, čo nazývajú "učebnicový obraz" 14-dňového ľudského embrya bez použitia ľudských spermií alebo vajíčok. Bioetici vyjadrili vážne obavy z tohto výskumu a jeho potenciálu vytvárať, manipulovať a ničiť ľudský život.

BBC uviedla, že tím výskumníkov z Weizmannovho vedeckého inštitútu v Rehovote v Izraeli naprogramoval 120 “naivných” embryonálnych kmeňových buniek, aby sa “stali akýmkoľvek typom tkaniva v tele” a potom použil chemikálie na “presvedčenie” buniek, aby sa “stali štyrmi typmi buniek, ktoré sa nachádzajú v najranejších štádiách ľudského embrya.”

Zdiel tejto “zmesi” - približne 1 % - údajne spustil automatické zostavenie buniek “do štruktúry, ktorá sa podobá ľudskému embryu, ale nie je s ním identická,” uviedla spravodajská organizácia a dodala, že umelo vytvorený embryo “model” “dokonca uvoľňoval hormóny, ktoré v laboratóriu zmenili tehotenský test na pozitívny.”

Výskum, uverejnený v časopise Nature v stredu, sa označuje za prostriedok, ktorý umožní lepšie pochopiť vznik typov buniek a vývoj ľudských orgánov, ako aj pomôže vedcom pri štúdiu genetických ochorení a potenciálne zlepší úspešnosť oplodnenia in vitro (IVF).

Výskum ide o krok ďalej ako podobná štúdia publikovaná v júni, v ktorej tím s Cambridgeskej univerzity a Kalifornského technologického inštitútu vytvoril podobný “model” bez použitia spermií alebo vajíčok, ale bez dosiahnutia takého stupňa podobnosti ako Weizmannov “model.

RELEVANTNÉ: Vedci vyvinuli syntetické ľudské embryá z kmeňových buniek bez vajíčok, spermií

Veizmannov inštitút, výskumník Jacob Hanna, uviedol, že výtvor vedcov’je skutočne učebnicovým obrazom ľudského embrya zo 14. dňa,”niečo, čo “sa doteraz nepodarilo.”

Bibliografia však uznala, že štúdie sú “právne, eticky a technicky náročné.”

V správe sa uvádza, že vývoj umelo vytvoreného embrya po 14-dňovom štádiu by ”nebol vo Veľkej Británii nezákonný, pretože embryá “modely” sa podľa zákona nepovažujú za skutočné embryá. Nezákonný by však bol pokus o implantáciu “modelu” do maternice ženy.

Nehľadiac na to, rastúca podobnosť medzi “modelmi” a prirodzene sa vyvíjajúcimi nenarodenými deťmi vyvolala ďalšie “etické otázky.” 

Profesor Robin Lovell Badge, výskumník vývoja embryí na Inštitúte Francisa Cricka v Londýne, vyjadril neistotu, ako by sa mal výskum na “modeloch” vykonávať.

“Mali by ste ich teda regulovať rovnako ako normálne ľudské embryá, alebo môžete byť trochu voľnejší v tom, ako sa s nimi“zaobchádza?” povedal v komentári pre BBC.

Naviac niektorí odborníci na bioetiku tvrdia, že takzvané embryonálne “modely” v skutočnosti vôbec nemusia byť len “modelmi”.

“Syntetické embryo nie je ‘modelom’ embrya, je to pokus o vytvorenie embrya,” povedal David Albert Jones, riaditeľ Anscombeho bioetického centra. “Ak bude tento pokus úspešný z vedeckého hľadiska, potom bude nesprávny z etického hľadiska, ale ak nebude úspešný z vedeckého hľadiska, potom nám nebude môcť povedať veľa o normálnom vývoji človeka.”

Národné katolícke bioetické centrum (NCB) poznamenalo že zatiaľ čo výskumníci z Cambridge a Kalifornského technologického inštitútu vytvorili “model”, o ktorom dospeli k záveru, že nie je skutočným embryom, tím Weizmannovho inštitútu vyvinul niečo, čo vyvoláva oveľa väčšie bioetické obavy kvôli svojej blízkej podobnosti s prirodzene sa vyvíjajúcim nenarodeným dieťaťom.

“Aj keď sa spermie a vajíčka priamo nepoužívajú na výrobu syntetických embryí, nevylučuje to ani možnosť, že tieto entity by mohli byť skutočnými embryami,” napísal vedúci etik Centra NCB páter Tadeusz Pacholczyk, PhD. “Zdá sa, že nie je bezpečné vychádzať z predpokladu, že ide o ‘syntetické’, a teda ‘nie-pravé embryá.’”

Podľa Pacholczyka “sa výskumníci možno snažia obísť etiku tým, že sa spoliehajú na eufemizmus.”

“Z etického hľadiska je pri takýchto pokusoch so syntetickými embryami, ktoré hrozia manipuláciou a zničením ľudského života, v stávke veľmi veľa,” pokračoval. 

A umelé vytváranie ľudských embryí “modelov” nie je’jediným výskumom v poslednom čase, ktorý vyvoláva vážne bioetické obavy.

V roku 2021 vyvolali vedci pobúrenie, keď oznámili, že experimentujú s ľudsko-zvieracími chimérami vyrobenými kombináciou ľudských a opičích buniek.

ČÍTAJTE: Vedci úspešne vytvorili embryo z ľudských aj opičích buniek

“Moja prvá otázka znie: Prečo?”Kirstin Matthewsová z Bakerovho inštitútu na Riceovej univerzite”v reakcii na túto štúdiu uviedla: “Myslím si, že verejnosť bude znepokojená, a ja tiež, že tak trochu tlačíme vedu dopredu bez toho, aby sme viedli riadnu diskusiu o tom, čo by sme mali alebo nemali robiť.”

Nový vývoj v oblasti ľudsko-zvieracích chimér a “syntetických embryí” prichádza roky po tom, čo sa podobné etické diskusie objavili okolo indukovaných pluripotentných kmeňových buniek (IPSC), ktoré zahŕňajú preprogramovanie dospelých kmeňových buniek tak, aby napodobňovali embryonálne štádium vývoja, uviedol LifeSiteNews.

V roku 2013 Dr. John Gurdon, ktorý stál na čele výskumu súvisiaceho s technikami klonovania s prenosom jadra, povedal portálu LifeSite, že IPSC sú “pravdepodobne” už embryá, čo by, ako naznačil aj Pacholczyk, poprelo naratív, že táto metóda iba vytvára “bunky podobné embryám”.

Vývoj a použitie embryonálnych buniek nie je to isté ako použitie dospelých kmeňových buniek, ktoré nenesú etickú batožinu embryonálnych kmeňových buniek a boli úspešné pri zlepšovaní vážnych ochorení vrátane multiple sclerosis, paralýzu a ďalšie chronické ochorenia.