Assistant-high-school-football-coach-Joseph-Kennedy-810x500.png

Futbalový tréner, ktorý sa modlil na ihrisku, odstúpil a odvoláva sa na odvetu zo strany školy, ktorá ho musela prijať späť

24
Kultúra života

Stredoškolský futbalový tréner, ktorý sa obrátil na Najvyšší súd USA, aby ochránil svoje právo modliť sa na ihrisku, odstúpil z práce, ktorú si vybojoval, a odvolal sa na odvetné opatrenia zo strany školského obvodu.

Joseph Kennedy, asistent trénera futbalu na strednej škole v Bremertone, sa sedem rokov bez problémov modlil na ihrisku až do roku 2015, keď tréner súperovho tímu oznámil riaditeľovi školy v Bremertone, že Kennedy požiadal hráčov trénera, aby sa pripojili k modlitbe po zápase, čo podnietilo okresné vyšetrovanie dodržiavania náboženskej politiky Kennedyho. 

Po tom, čo školský obvod Bremerton oznámil Kennedymu, že jeho modlitba nesmie mať účasť študentov, poslal svojmu právnikovi, výkonnému generálnemu poradcovi First Liberty Institute Hiramovi Sasserovi, list, v ktorom informoval obvod, že bude  pokračovať vo svojej praxi prednášania súkromnej pozápasovej modlitby na 50-yardovej čiare, pretože takýto prejav by bol chránený klauzulou o slobode prejavu aj klauzulou o slobodnom vykonávaní ústavných práv.

Na ďalších zápasoch Kennedy “počkal, kým hráči po zápase zaspievajú svoju bojovú pieseň” a pokľakol si na 50-yardovej čiare, aby sa pomodlil so sklonenou hlavou, kde sa k nemu “pripojili hráči oboch tímov, zástupcovia médií a verejnosť.” Školský obvod ho následne umiestnil na administratívnu dovolenku, čo zdôvodnil “nedodržaním pravidiel obvodu.”

Kennedyho’prípad sa nakoniec dostal na najvyšší súd krajiny’ktorý v júni 2022 rozhodol 6:3 v jeho prospech. Väčšina rozhodla, že v konečnom dôsledku sa “štátny subjekt snažil potrestať jednotlivca za účasť na osobnom náboženskom obrade na základe mylného názoru, že má povinnosť potláčať náboženské obrady, aj keď povoľuje porovnateľný svetský prejav. Ústava takýto druh diskriminácie ani neprikazuje, ani netoleruje.

Bremerton v marci nasledujúceho roka obnovil Kennedyho a dohodol sa s trénerom na vyrovnaní vo výške 1,78 milióna dolárov. Teraz však Fox News informovala že Kennedy odstupuje už po jednom zápase, pričom uviedol viacero faktorov.

Jedným z nich bola potreba postarať sa o chorého príbuzného mimo štátu, ale ďalším bola “séria krokov, ktorých cieľom bolo znížiť moju úlohu a vyčleniť ma, o čom sa môžem len domnievať, že je to odveta zo strany školského okresu,” podľa jeho rezignačného listu. Prvý právnik Liberty Mike Berry rozviedol, že Kennedy nedostal skrinku, tímové oblečenie ani pozvanie na predzápasové jedlo a hlavný tréner Bremertonu’povedal hráčom, aby sa od neho držali ďalej.”

“Verím, že najlepšie môžem pokračovať v obhajobe ústavnej slobody a náboženskej slobody tak, že budem pracovať mimo školského systému, takže to aj urobím,” povedal Kennedy. “Budem pokračovať v práci, aby som ľuďom pomohol pochopiť a prijať historické rozhodnutie, ktoré je jadrom nášho prípadu.”

“Urobili“všetko, čo mohli, aby sa necítil vítaný,” povedal Sasser pre Fox. “Preskúmame situáciu, aby sme zistili, či sú potrebné ďalšie právne kroky.”

Školský obvod sa k obvineniam odmietol vyjadriť.