Return-to-Tradtion-2-810x500.jpeg

"Horlivosť za duše": Katolícke ženy bojujú za vieru na konferencii "Návrat k tradícii

63
Kultúra života

LITTLETON, Colorado (LifeSiteNews) - V čase, keď svet pohltil zmätok a temnota, skupina katolíckych žien v Colorade bojuje proti tomu návratom k tradíciám.

Viac ako 200 katolíckych žien z najmenej piatich amerických štátov. štátov bolo požehnaných, aby si vypočuli presvedčivých rečníkov, zažili svätú omšu a duchovné svedectvo, pomodlili sa ruženec, nadviazali vzájomné kontakty a mnoho iného na tradičnej ženskej’konferencii, ktorá sa konala 25. - 26. augusta vo farnosti v Littletone.

A Return to Tradition Women’s Conference predstavila už druhý rok po sebe skupina žien, ktoré sa chcú podeliť o vieru s ostatnými. Počtom účastníkov prekonala úvodné podujatie a získala výrazne pozitívnu odozvu od účastníčok.

Kým ženy, ktoré sa zúčastnili na podujatí, mali možnosť prehĺbiť svoju vieru, malý hlavný tím, ktorý stál za konferenciou, kráčal vo viere aj tým, že pozýval ostatné ženy, aby zažili krásu tradície ako odpoveď na to, čo trápi dnešný svet.

“Toto je boj, v ktorom sme“a musíme držať spolu,” povedala organizátorka Jane Brennanová. “A potrebujeme mať okolo seba rovnako zmýšľajúce ženy, ktoré nám dodajú odvahu pokračovať uprostred tohto chaosu, zmätku a temnoty.”

“Vidíme všetok ten chaos, zmätok a temnotu vo svete,” povedala Brennanová. “Vidíme to, žijeme to.”

“Ako sme sa sem dostali? ” spýtala sa. “Ako sme sa sem dostali a ako sa z toho môžeme dostať? Myslíme si, že sa musíme vrátiť k tradícii.”

Brennanová a jej tím organizátorov konferencie navštevujú katolícky kostol Panny Márie z hory Karmel, FSSP, v Littletone. Na prezentáciu konferencie založili neziskovú organizáciu Obnoviť tradíciu.

Brennanová si za úspech podujatia’pripisuje pomoc mnohých dobrovoľníkov, mužov aj žien vo farnosti, a podporu vedenia farnosti. A čo je ešte dôležitejšie, jej skupina vzdáva všetku slávu Bohu a Panne Márii Karmelskej za to, že sa konferencia Návrat k tradícii mohla uskutočniť.

Koncept návratu k tradícii, ktorý stojí za konferenciou, zahŕňa spoločnosť aj Cirkev, ktorá nie je imúnna voči temnote sveta’pretože tradičné hodnoty sa týkajú oboch sfér.

“V tradícii nie je žiadny zmätok,” povedala Brennanová. “Muži vedia, kto sú, ženy vedia, kto sú. Je to’pravda.”

Toto bola viera, ktorá nám bola odovzdaná, viera našich otcov, povedala, a “nielen v cirkvi, ale aj v kultúre sa musíme vrátiť k tradícii, pretože v tradícii nie je’žiadny zmätok.”

Brennanová uvádza feminizmus ako deštruktívny pre spoločnosť, vzťahy a rodiny, pričom si všimla aj varovanie fatimskej vizionárky sestry Lucie o poslednom boji medzi dobrom a zlom, ktorý sa sústredí na rodinu.

Tradičné úlohy mužov a žien a Boží’plán pre ženy a autentická ženskosť nie sú útlakom, povedala, “To’je krása, to’je vzdávanie slávy Bohu.”

Medzi rečníkmi na konferencii vystúpili novinárka Diane Montagna, konvertita z judaizmu, autor a podcaster Roy Schoeman, konvertitka z islamu a autorka Derya Little, spisovateľka a umelkyňa Anna Kalinowska a Dana Stur, utečenkyňa z komunistického Československa a matka desiatich detí, ktorá sa učí doma a spolu s manželom prevádzkuje katolícku neziskovú organizáciu ponúkajúcu duchovnú formáciu.

Čítajte: Miami newspaper highlights growing Latin Mass community: ‘They don’t want something watered down’

Otec Matthew McCarthy, FSSP, farár farnosti Panny Márie z Mt. Carmel, sa prihovoril prítomným a povedal, že je’dôležité, aby sa ženy mohli stretnúť, ale že to nie je len spoločenská udalosť. Konferencia podľa neho splní svoj účel len vtedy, ak účastníčky budú oživené v úsilí o svätosť.

Na konferencii vystúpili aj farskí vikári Panny Márie z hory Karmel páter Daniel Nolan, FSSP, a páter Eric Krager, FSSP.

Páter Nolan ponúkol hĺbkovú analýzu knihy “Adam &; Eva: Prvé patologické manželstvo,” a páter Krager preskúmal “Supra Quae – Ábel, Abrahám, Melchizedech, predchodcovia Kristovej obety.”

“Všetkým sa konferencia páčila,” povedal Brennan. “Dostali sme’toľko komplimentov. Minulý rok sa im veľmi páčil, ale tento rok bol podľa nich ako prekonaný. Bude ťažké ho prekonať.”

Modlitba bola neoddeliteľnou súčasťou celého plánovania a realizácie podujatia.

“Mám pocit, že to prebehlo veľmi dobre,”povedala Kathy Coleová, členka hlavného tímu. “Ale potom sme sa [všetci] modlili veľa modlitieb a novény k Panne Márii a ona naše modlitby vypočula. Niektorí členovia nášho základného tímu skutočne cítili prítomnosť Márie’najmä počas sobotňajšej veľkej omše.”

Jennifer Traughberová bola tiež súčasťou organizačného tímu.

“Konferencia poskytla plné publikum, pútavých rečníkov, ženskú atmosféru a krásnu prezentáciu tradičných prvkov katolíckej viery,”povedala. “Veľmi sa mi páčili naši rečníci a cítila som sa neuveriteľne povzbudená, keď som bola obklopená toľkými autentickými ženami, ktoré sa snažia o návrat k tradícii.”

Traughberová povedala, že bolo “takým neočakávaným darom byť súčasťou plánovacieho tímu konferencie.”

Prípravné stretnutia mali rodinné familiárne a starostlivé prostredie, ktoré sa prenieslo do podujatia, povedala, a napriek akejkoľvek stresujúcej logistike, ktorá sa objavila, “v tíme boli vždy ľudia, ktorí nám pripomenuli, že Boh je zodpovedný a naša Pani sa o nás postará. A určite to urobili.

Cole povedala, že keď sa “úžasná skupina žien”, ktorá stála za konferenciou, dala dokopy, “vytvorili krásny dar Bohu. Vždy išlo o to, čo chce On, a o to, aby sme sa mu vo všetkom páčili.”

“Nemožno dostatočne zdôrazniť, že všetky ženy v našej skupine majú taký zápal pre duše,” povedal Cole. “Je to nákazlivé. Usilujú sa o svätosť a je to tak viditeľné.”

Abe Traughberová a Coleová spolu s Jodi Lacroixovou, ktorá tiež pracovala na plánovaní, hovoria, že ich práca na konferencii mala vplyv na ich vieru.

“Priniesť viac ako 200 žien na dvojdňovú konferenciu, kde sa hlbšie učia o svojej katolíckej viere, a počuť ich radosť z ich zážitkov, je pre mňa super pozitívna skúsenosť,” povedala Lacroixová. “A ja sama som sa veľa naučila od všetkých rečníkov z minuloročnej”a tohtoročnej”konferencie.”

“Veľmi to posilnilo moju vieru,” povedala Coleová. “Jane ma inšpiruje k odvahe”byť autentickou ženou! Každá z našej skupiny sa snaží plniť Božiu’vôľu, a keď to vidíte zblízka –osobne, malo to na mňa obrovský vplyv.”

Pri práci na konferencii sa posilnilo aj presvedčenie Traughberovej’o nevyhnutnosti konferencie.

Podľa jej slov dnes katolíčky’čelia bezprecedentným útokom zo strany sveta i vlastnej Cirkvi a ženy, ktoré sa odmietajú prispôsobiť feministickej agende, sú vysmievané a opovrhované.

“Tradičné katolíčky potrebujú povzbudenie, podporu a posilnenie svojej viery teraz viac ako kedykoľvek predtým,” povedala Traughberová. “Potrebujeme sa stretnúť ako spoločenstvo, aby sme sa mohli posilniť a vyživiť. Nemusíme’byť v tomto boji sami.”

Čítajte: Prišli na púť Summorum Pontificum, zostali na fóre života v Ríme

Lacroix, ktorý sa predstavil v druhej epizóde seriálu Massa vekov, súhlasil.

“Svet je v plameňoch,” povedala. “Latinská omša je poriadok z chaosu. A táto konferencia žien’je pre mnohých z nás v súčasnom období pokladom. Pomáha nám spojiť sa a nájsť spôsob, ako prejsť duchovnými, emocionálnymi a fyzickými zápasmi, ktorým práve teraz čelíme.”

Cole súhlasil, pokiaľ ide o potrebu stretávať sa pre vzájomnú podporu vo viere.

“Nemohlo byť aktuálnejšie mať príležitosť pre rovnako zmýšľajúce ženy stretnúť sa na podporu našej tradičnej viery a našich hodnôt,” povedala. “Pri všetkom tom zmätku a rozdelení v cirkvi a vo svete je úžasné cítiť sa ‘ako doma’ u Panny Márie na hore Karmel. Vedieť, naozaj vedieť, že máte pravdu, pre mňa nie je nič krajšie ako to.”

Brennanová a jej tím uvažujú o vytvorení súboru návodov s tým, čo sa’naučili pri prezentácii konferencie, a s krokmi na prípravu takéhoto podujatia.

Konferencia Návrat k tradícii v roku 2024 je už naplánovaná na 23. až 24. augusta a majú zabezpečeného hlavného rečníka.

Ženy naďalej dôverujú Pánovi uprostred zmätku vo svete’a vítajú ženy, aby sa k nim pridali a prijali tradíciu.

“Sme len obyčajné ženy v laviciach,”povedala Brennanová.“Sme manželky, matky, staré mamy a vidíme tú skazu. Vidíme, ako sa to deje v našich vlastných rodinách. A myslíme si, že toto je odpoveď.

Viac informácií nájdete ZDE.