shutterstock_1079019794-810x500.jpg

"Dôverujem Bohu a nevzdávam sa nádeje": Tínedžerka zo Spojeného kráľovstva je stále odhodlaná zostať nažive napriek lekárom

55
Kultúra života

 V dnes zverejnenom rozhovore 19-ročná Britka, známa len ako ST, zopakovala svoje odhodlanie žiť. 

‘Urobili všetko pre to, aby mi zabránili povedať tento príbeh,” povedala britskému denníku Daily Mail, keď hovorila z lôžka na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

“Ocitla som sa v pasci lekárskeho a právneho systému, ktorý sa riadi toxickým paternalizmom, ktorý ma odsúdil za to, že som chcela žiť.”

Podľa obmedzenia spravodajstva (RRO), ktoré Mail označil za “drakonické,” dievča ani jej rodina nemôžu byť menovaní v článkoch o jej prípade, právnom boji o pokračovanie jej život udržujúcej liečby, keď bojuje so zriedkavou mitochondriálnou poruchou. Ako LifeSiteNews informoval, trust NHS zodpovedný za jej starostlivosť sa snaží získať právne povolenie na odstránenie tejto liečby, ktorá zahŕňa dialýzu obličiek a mechanickú ventiláciu. 

ST, ako sa podľa obmedzení musí volať, vo svojom rozhovore citovala rozsudok súdu pre ochranu. 

“Pretože som sa odmietla vzdať nádeje, moji lekári tvrdia, že v žiadnom prípade nemôžem mať duševnú spôsobilosť rozhodovať o svojom zdraví,” povedala.  

Vyzerá to tak, že ak nesúhlasíte s NHS, musíte byť už len z tohto dôvodu považovaný za pomäteného." 

Lekári konštatujú, že “aktívne zomiera” – hodnotenie, ktoré sa začalo v septembri 2022, keď jej rodičom povedali, že jej zostáva len niekoľko dní života.  Matka ST’uviedla, že jej dcéra bola oslabená infekciou COVID.   

“Bolo jej povedané, že čoskoro zomrie. Jej ošetrujúci lekári presadzovali paliatívnu starostlivosť, keď bojovala s COVID-19, ale ona úspešne bojovala a zotavila sa,” povedala.

Podľa jej slov: Alfie Evansovej’smrť umožnila táto futbalová tragédia z roku 1989

ST’otec povedal pre Mail, že bol šokovaný pochmúrnym výhľadom lekárov’.

Byli sme v šoku, keď lekári povedali, že zomrie na tejto ITU [jednotke intenzívnej terapie],” povedal. “Ale napriek názorom ošetrujúceho tímu“ST prekonal očakávania a naďalej dokazuje, že lekári sa mýlili.” 

Jeho lekári v súdnom procese, ktorý sa začal v apríli 2023, tvrdili, že ST’život podporujúca starostlivosť by mala byť “deeskalovaná,”  ponechaná na smrť. 

Ako ST povedala pre denník Daily Mail, “dali ma na súd, aby mi odobrali život udržiavajúcu liečbu a uvalili na mňa príkaz na zamlčanie, ktorý mi znemožňuje hovoriť [verejne] o existencii súdneho konania alebo spomínať nemocnicu, ktorej sa to týka.”

ST tvrdí, že by jej malo byť umožnené vycestovať do Kanady, kde by sa podľa nej mohla zúčastniť na skúške experimentálnej nukleozidovej terapie.

Táto nová a nevyskúšaná liečba by potenciálne mohla napraviť jej nesprávne fungujúce mitochondrie. Rodina dúfa, že hoci neponúka vyliečenie, terapia by mohla mladej žene predĺžiť’život. 

“Cítime, že ST má pred sebou ešte viac rokov života, ak sa nukleozidová liečba podá včas,” povedala jej matka pre Mail.

Práve táto nádej, ktorú sudca Roberts opísal ako “zdieľané presvedčenie”, tvorila základ, na základe ktorého bola ST posúdená ako duševne nespôsobilá rozhodovať o svojej zdravotnej starostlivosti – a teda aj o svojom živote. 

RELEVANTNÉ: Oxfordský bioetik vyvrátil rozhodnutie proti schopnosti umierajúcej britskej tínedžerky’rozhodnúť sa pre liečbu podporujúcu život   

Nádej ST’dodáva a podporuje jej kresťanská rodina, ktorá sa obetovala v snahe zachrániť ST. Podľa denníka Mail už boli nútení minúť £25 000 životných úspor a predať rodinné pamiatky, aby bojovali proti prebiehajúcemu súdnemu sporu. 

Pritom sú odhodlaní pokračovať. 

“Nemôžeme sa vzdať, najmä po tom, čo sme videli odvahu a odhodlanie z&nbspkonca našej dcéry počas viac ako roka v&nbspMTS,” povedal jej otec.  “Nikto, vrátane lekárov, nerozumie zložitej povahe tohto ochorenia.

ST pre Mail povedal: “Lekári mi hovoria, že keďže nedokážu liečiť môj MDS, nemal by som mať žiadnu ďalšiu život zachraňujúcu liečbu. Miesto toho by do mňa mali napchať opiáty, aby som stratil vedomie a zomrel.” 

Pres to, že dvaja psychiatri – známi len ako “Dr. C” a “Dr. D” – sa zhodli s Michealom Hornom KC (zastupujúcim úradného právnika), že ST nevykazuje žiadne známky duševnej poruchy, pani Justice Roberts rozhodol, že ST’odhodlanie žiť preukázalo duševnú nespôsobilosť. Roberts súhlasil s hodnotením NHS Trustu povereného jej starostlivosťou, že ST’“zjavné odmietanie alebo neschopnosť akceptovať, že jej choroba bude mať za následok jej skorú, ak nie bezprostrednú smrť…”bola v skutočnosti “neschopnosť alebo “blud”…spôsobujúci jej neschopnosť rozhodovať o sebe.” 

Toto rozhodnutie prekvapilo a šokovalo ľudí v Británii.

“Kedy sa nedôvera voči lekárovi mení na nespôsobilosť?"  opýtal sa Alex Ruck Keene, britský právny odborník na duševnú spôsobilosť.  

Prípad ST’sa však neobmedzuje len na otázku “smrteľného paternalizmu”, ktorý sa prejavil v rozsudku súdu pre ochranu, ako to bolo opísal oxfordský profesor bioetiky D. A. Jones. 

Obmedzenia týkajúce sa ST a nahlasovania jej prípadu predstavujú ďalšiu hrozbu pre jej šancu na život, pričom sú vážnou prekážkou pri získavaní odhadovanej £1.5 miliónov eur potrebných na financovanie jej nukleozidovej liečby. 

Z dôvodu súdneho konania mám zablokovanú cestu [do Severnej Ameriky] a kvôli príkazom na ukladanie mlčanlivosti nemôžem získavať finančné prostriedky na financovanie mojej liečby a dopravy,” povedala. 

Podľa denníka Mail  táto suma pokrýva vysoké náklady na let leteckej záchrannej služby do Severnej Ameriky, ako aj samotnú liečbu, ktorú už údajne ponúkli tri nemocnice. 

“Som v pretekoch s časom, aby som unikol tomuto systému a istej smrti, ktorú mi chce uložiť,” povedal tínedžer.

Ale ja som bojovník a budem bojovať ďalej. Dôverujem Bohu a nevzdám sa nádeje.”  

Môžete podporiť petíciu LifeSite za zrušenie obmedzení pri nahlasovaní prípadu ST’tu