shutterstock_1238107159-810x500.jpg

Ako Panna Mária pomohla zachrániť Západ pred manichejskou herézou a moslimským dobytím

70
Neutral

“Kto je tá, ktorá vychádza ako vychádzajúce ráno, krásna ako mesiac, jasná ako slnko, strašná ako vojsko v šate?” (Pieseň piesní 6,9) Taký je tvoj rast, Mária! Ani ten najsvätejší život, keby mal dokonca patriarchálne trvanie, nikdy nedosiahne taký stupeň pokroku, aký pod vplyvom Božej moci urobila duša najčistejšej Panny za týchto niekoľko dní, ktoré uplynuli od jej príchodu na zem.

Po prvé, je tu pokrok jej intelektu: nepodlieha nejasnosti, ktorá zahaľuje myseľ všetkých ľudí pri ich vstupe na svet, je to verné zrkadlo, do ktorého Božie slovo vlieva záplavy toho svetla, ktoré je zároveň životom. Potom pokrok lásky v tom srdci Panny a Matky, v ktorom sa Duch Svätý už teraz teší, že prebúdza také nevýslovné harmónie a prehlbuje ešte hlbšie. A napokon pokrok tej víťaznej moci, ktorá prinútila satana, aby sa triasol vo chvíli Nepoškvrneného počatia, a ktorá z Márie urobila neporovnateľnú Kráľovnú Pánových zástupov.

Dva slávne triumfy, dve víťazstvá dosiahnuté pod ochranou Panny Márie, urobili tento dnešný deň slávnym v análoch Cirkvi a dejín.

Manicheizmus, oživený pod rôznymi názvami, sa usadil na juhu Francúzska, odkiaľ dúfal, že rozšíri svoju vládu nehanebného excesu. Dominik sa však zjavil s Máriiným’ružencom na obranu ľudí. Dňa 12. septembra 1213 Simon de Montfort a križiaci viery, jeden proti štyridsiatim, rozdrvili albigénske vojsko pri Murete. Bolo to za pontifikátu Innocenta III.

O takmer päť storočí neskôr sa na kresťanstvo opäť vrhli Turci, ktorí už viackrát spôsobili otrasy na Západe. Viedeň, vyčerpaná a rozvrátená, opustená svojím cisárom, bola obklopená 300 000 neveriacimi. Ale ďalší veľký pápež, Innocent XI, opäť zveril Márii obranu pokrstených národov. Sobieski, nasadol na svojho jazdca na sviatok Nanebovzatia Panny Márie’a nútenými pochodmi sa ponáhľal z Poľska. V nedeľu v rámci oktávy Narodenia Pána, 12. septembra 1683, bola Viedeň oslobodená; a vtedy sa začala pre Osmanov tá séria porážok, ktorá sa skončila zmluvami z Karlowitz a Passarowitz, a rozbitie Osmanskej ríše. Sviatok najsvätejšieho mena Panny Márie, zapísaný do kalendára univerzálnej Cirkvi, bol poctou vďačnosti sveta Márii, našej Pani a Kráľovnej.

Na doplnenie včera uvedenej starobylej sekvencie vyberáme na dnešok hymnus z toho istého obdobia, aby sme oslávili požehnané narodenie, ktoré prinieslo svetu mier a česť.

SEKVENCIA

O svätá Pani sveta, slávna Kráľovná nebies! Ó, Mária, hviezda mora, panenská Matka podľa Božieho’srdca!

Vychádzaj, dievčina sladká; zelenej sa, ty nežná ratolesť; veď porodíš vznešený kvet, Krista, Boha i človeka.

Lo! oslavujeme výročnú slávnosť tvojho narodenia, deň, keď si, vyrastená z najvybranejšieho koreňa, začala žiariť na našej zemi.

My, ktorí sme sa narodili na zemi, ale teraz sme už aj občanmi neba, sme vďaka tebe podivuhodným spôsobom dosiahli mier na základe čestnej zmluvy.

Slávu teda a víťazstvo naveky vzdávajme Trojici, v nerozdelenej jednote, po všetky veky vekov.

Amen.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Stránke Ecu-Men za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.