Picture3-810x500.png

Facebook potlačil dojímavý portrét umelca pripomínajúci obeť 11. septembra

33
Neutral

V deň výročia 11. septembra spoločnosť Facebook potlačila propagáciu obrazu pripomínajúceho úmrtie jednej z obetí, ktorá zahynula pri útoku na Svetové obchodné centrum pred 22 rokmi, a ponúkla len stručné, zmätočné odmietnutie propagácie portrétu, že ide o “sociálne otázky, voľby alebo politiku.”

Malbu “Alexa” si objednala jeho sestra krátko po jeho predčasnej smrti.

“Chcela, aby to bol jeho portrét,” povedala umelkyňa Gay Frances Willardová počas telefonického rozhovoru pre LifeSiteNews, v ktorom vysvetlila jednotlivé prvky na obraze.

“Ich otec tiež zomrel päť rokov pred 11. septembrom a oni sa zvykli plaviť v newyorskom prístave na svojej lodi.”Willardová našla dojemný spôsob, ako do obrazu zahrnúť zobrazenie otca, ktorý prišiel na rodinnej”lodi vziať Alexa.

“Keď zverejňujem obrázky svojich obrazov, zvyčajne príspevok z mojej firemnej stránky zosilňujem,” napísal Willard na Facebooku.

“Dnes som na začiatku zverejnil svoj obraz Alexa, ktorý pripomína udalosti z 11. septembra 2001. Bohužiaľ, Facebook sa rozhodol odmietnuť boost tohto obrazu a môjho príspevku,” vysvetlila umelkyňa zo Severnej Karolíny.

“Ak žijete v domnienke, že naša sloboda nie je spochybňovaná, chcela by som vás požiadať, aby ste to prehodnotili,” vyzvala. “Toto nie je odmietnutie môjho obrazu. Je to odmietnutie slobody človeka’vyjadriť myšlienky obklopujúce takýto strašný útok a vážnosť toho, že na to niekedy zabudneme."”

Kuriózne oznámenie o odmietnutí nenechalo Willardovú bez jasného vysvetlenia postupu Facebooku’a bez možnosti obrátiť sa na veľkého technologického giganta, aby svoje rozhodnutie zmenil.

Willard pre LifeSiteNews povedal, že veľké korporácie majú príliš veľkú moc umlčať tých, ktorých hlasy nechcú, aby bolo počuť na verejnom priestranstve, a že nikto nemôže urobiť veľa, aby sa bránil.

“Som malá podnikateľka a nemám žiadne páky, aby som s tým niečo urobila,” vyjadrila ľútosť.

“Neviem, akú krajinu budeme mať, ak to bude pokračovať,” povedala Willardová.  “Som pripravená bojovať.”

“Toto bol dôležitý príbeh, ktorý bolo treba povedať. Alex bol jedným z tých, ktorí boli stratení,”povedala a vyhlásila: “Nič by som nemenila. Nie je’tam ani jedna vec, ktorú by som zmenila.”

V pôvodnom príspevku na Facebooku Willardová ponúkla svoje myšlienky o 11. septembri a svoj obraz s názvom “Na pamiatku Alexa.”

Každý rok od roku 2001 si pripomínam tento deň. Každý rok sa pozriem na jeho tvár a spomeniem si, že ich boli tisíce. Jeho meno bolo Alex. Pracoval vo Svetovom obchodnom centre a dnes pred 22 rokmi prišiel o život.

Tento rok si spomínam so zvláštnym smútkom. Vždy je tu pocit smútku za tým dňom … za stratou, ktorú tento národ spoločne prežil. Ale smútok, ktorý preniká TÝMTO dňom, je ešte väčší pre to, čo náš národ stratil v uplynulých rokoch. V ten deň stáli členovia Kongresu bok po boku na schodoch Kapitolu a spoločne, jednotne, jedným hlasom spievali: “Boh žehnaj Amerike”. A ja sa pýtam; akú úroveň tragédie musíme pretrpieť, kým sa opäť spojíme?

V ten deň sme boli svedkami hrdinských činov v reálnom čase. Pamätám si, ako som videl ľudí utekať pred možnou smrťou, a pamätám si, ako som videl ľudí bežať jej v ústrety. Mnohí z nich sa už nevrátili. Možno nám v ten deň slovo “hrdina” alebo jeho určitá podoba znela v ušiach viac ako ktorýkoľvek deň odvtedy. V tých nasledujúcich sa odohrávali príbehy o obetavých činoch … policajtov … a hasičov … výnimočných ľudí … ktorí zomreli pri snahe zachrániť životy iných. Možno dnes smútim za národ, ktorý zabudol, čo je to hrdina. Ušľachtilé a odvážne činy. Obetavé obetovanie sa pre dobro druhého. Toho sme boli svedkami v prípade hrdinov z 11. septembra 2001. A bolo ich oveľa viac, ale nikdy sme ich nevideli a nikdy sa o nich nedozvieme.

Dnes smútim za národom. Môj národ. Krajinu, ktorá miluje. Smútim za tým, že neúcta sa môže považovať za “hrdinstvo”; že sme vyzdvihli celebrity … a obete … ľudí zbavených odvážnych alebo obetavých činov a označili sme ich za “hrdinov”. Modlím sa, aby sme nezabúdali na hrdinstvo ani na tragédiu, aby sme neboli nútení pripomínať si oboje.

Nie je to prvýkrát, čo sa Willardová ocitla so svojím dielom v konflikte so spoločnosťou Facebook.

Willard’ova maľba Santu a Ježiška, ktorú Facebook v roku 2018 cenzuroval. Jennifer Beahm Crawford / Facebook

 

V roku 2018 Facebook nevysvetliteľne zakryl príspevok obrázok Santa Clausa kľačiaceho pred Ježiškom, pričom varovala divákov, že fotografia “môže zobrazovať násilný alebo grafický obsah.”

Druhé varovanie pod zakrytým obrázkom Santu na kolenách, ktorý sa úctivo klania Dieťaťu Kristovi, uvádzalo: “Táto fotografia bola automaticky zakrytá, takže sa môžete rozhodnúť, či ju chcete vidieť.”

Po tom, ako sa správa LifeSiteNews o tejto záležitosti stala virálnou, Facebook ustúpil a ukončil nezmyselnú cenzúru obrázku.