GettyImages-654516784-810x500.jpg

Demokratický guvernér Nového Mexika vyhlásil "zdravotnú pohotovosť" a nariadil pozastavenie práv na zbrane

28
Kultúra smrti

Demokratická guvernérka Nového Mexika Michelle Lujan Grishamová vyvolala v piatok ohnivú búrku, keď si pod zámienkou verejného zdravia prisvojila právomoc jednostranne pozastaviť práva na držanie zbraní v Albuquerque a jeho okolí.

Po tom, ako od júla do septembra došlo k úmrtiu viacerých detí pri streľbe, Grishamová vyhlásila násilie páchané strelnými zbraňami za ohrozenie verejného zdravia a vydala nariadenie o verejnom zdraví, ktorým pozastavila platnosť zákona o otvorenom a skrytom nosení zbraní v okrese Bernalillo a dočasne zakázala nosenie zbraní na verejných priestranstvách s určitými výnimkami; (napríklad policajti a ochrankári) a vyžaduje od legálnych držiteľov zbraní, aby “prevážali strelnú zbraň v uzamknutej schránke, používali zámok spúšte alebo iný mechanizmus, ktorý znemožňuje vystrelenie zo zbrane.”Má trvať 30 dní.

Príkaz tiež požaduje mesačnú kontrolu licencovaných predajcov strelných zbraní, zákaz používania strelných zbraní na štátnych pozemkoch a iných verejných miestach, kde sa zhromažďujú deti, a komplexné hlásenie o obetiach strelných zranení, ktoré sa objavia v nemocniciach.

“Bude veľa otázok o tom, či si myslíme, že na to máme zákonné práva,” Grisham povedalna tlačovej konferencii. “Som si istý, … že dôjde k právnemu napadnutiu, a nemôžem’vám povedať, že ho [vyhráme],” ale “myslím si, že je’čas hovoriť o absolútnosti diskusie a súčasných súdnych konaniach, ktoré naznačujú, že druhý dodatok je absolútnym právom.”

“Žiadne ústavné právo, podľa môjho názoru, vrátane mojej prísahy, nemá byť absolútne,” dodala.

Odporný ohlas na tento krok bol rýchly a prudký, štátni republikáni podali žalobu na zablokovanie nadobudnutia účinnosti príkazu, ako aj výzva na odvolanie Grishama z funkcie. “Zložila prísahu, že bude dodržiavať túto ústavu,” povedala republikánska štátna poslankyňa Stefani Lordová. “Musí pochopiť, že tieto práva sú absolútne. A preto’ju obžalujeme, pretože tým, čo robí, sa dopustila zločinu.”

Snáď si uvedomujúc politické nebezpečenstvo, ktoré s tým súvisí, aj niektorí demokrati povedali, že to zachádza príliš ďaleko, vrátane demokratického senátora Martina Heinricha z Nového Mexika, demokratického poslanca Teda Lieua z Kalifornie, šerifa okresu Bernalillo Johna Allena a aktivistu za kontrolu zbraní Davida Hogga, ktorý pripustil, že “neexistuje nič také ako výnimka z výnimky pre štátne ohrozenie verejného zdravia v USA.Ústavy USA.”

“Argument, že kontrola zbraní sa týka len občanov dodržiavajúcich zákony, je jadrom debaty už viac ako 100 rokov,” výkonná riaditeľka Centra pre výskum prevencie kriminality pre vzdelávanie Kerry Sloneová písal v utorokv Washington Times. “Grisham‘svojím nedávnym činom nechtiac potvrdil jeho pravdivosť. Na otázku: ‘Naozaj si myslíte, že zločinci si vypočujú tento odkaz a nebudú 30 dní nosiť zbraň v Albuquerque, na uliciach?"’ guvernér pohotovo odpovedal: ‘Hm, nie, ale myslím si toto’: Je to’dosť zvučný odkaz!"’”

Grisham je jedným z najzadnejších guvernérov v Amerike. Počas svojho pôsobenia podpísala zákony potvrdzujúce “práva” na interrupciu a operácie “zmeny” pohlavia neplnoletých a legalizujúce asistovanú samovraždu a pokúsila sa legalizovať infanticidu, donútiť lekárov vykonávať interrupcie a zákaz stretnutí na Deň vďakyvzdania v mene COVID-19.