Shutterstock_197232188-810x500.jpg

Britský tínedžer zomrel po tom, čo súd odmietol zvážiť život zachraňujúcu liečbu

61
Kultúra smrti

Zomrela 19-ročná žena, ktorej sudca odmietol život zachraňujúcu liečbu, pretože ju považoval za bludárku, ktorá chce bojovať o svoj život. Jej smútiaca rodina je stále nútená dodržiavať prísne obmedzenia týkajúce sa oznamovania a totožnosť dievčaťa’zostáva neznáma.

Mladá žena, známa ako “ST” kvôli súdnym príkazom na utajenie, ktoré bránia identifikácii osôb zapojených do prípadu, zomrela v utorok po zástave srdca. Hoci celý život trpela syndrómom mitochondriálnej deplécie - zriedkavým genetickým ochorením, pri ktorom je v bunkách tela závažný nedostatok mitochondrií produkujúcich energiu,’zdravotný stav dievčaťa sa výrazne zhoršil po tom, ako sa v auguste 2022 nakazilo liekom COVID-19.

Počas posledného roka svojho života bola ST’na jednotke intenzívnej starostlivosti napojená na ventilátor a dialýzu, o ktorých sudca rozhodol, že ich nemocnica môže odstrániť, pričom sa odvolával na nepodložené tvrdenia, že dievča nebolo schopné prijímať vlastné lekárske rozhodnutia.

Vzdor skutočnosti, že prípad týkajúci sa liečby ST’na konci života sa po jej tragickej smrti nepochybne uzavrel, neboli zrušené obmedzenia týkajúce sa oznamovania, ktoré umožňujú súdom uchovávať všetky informácie v prípadoch súvisiacich so zákonom o duševnej spôsobilosti z roku 2005 v tajnosti. Tie isté obmedzenia jej zabránili v získavaní finančných prostriedkov na cestu do Spojených štátov a Kanady na experimentálnu liečbu, na ktorej vyjadrila želanie zúčastniť sa.

“Stratili sme našu krásnu a odvážnu dcéru, ktorú svet poznal pod menom ST,”rodičia dievčaťa povedali denníku Daily Mail. “Pre nás má skutočné meno.”

“Pre jej rodinu bola všetkým a budeme si vážiť a nikdy nezabudneme na 19 rokov, ktoré sme s ňou prežili. Uplynulý rok však bol pre ST a jej rodinu bojom, dokonca mučením, a rukami nemocnice a súdu pre ochranu.”

“V podstate sme dostali na výber: vzdajte sa a nechajte nás pripraviť vašu dcéru na smrť, alebo si nechajte rozvrátiť a roztrhať život, ak nám chcete vzdorovať,”pokračovala rodina.“Rozhodli sme sa vzdať všetkého pre našu dcéru. Deň čo deň sme spolu so ST museli na oddelení intenzívnej starostlivosti existovať v prostredí, ktoré rezignovalo na jej právo a túžbu žiť." ”

Sama ST minulý týždeň pre portál uviedla, že “toto nechcem a chcem vyskúšať liečbu, ktorá sa ponúka v zahraničí,” ktorú označila za “moju jedinú šancu”, aj keď “to môže byť len malá šanca.”

Rodina dodala, že v boji za dcérino “právo byť identifikovaná a za to, aby bol známy celý jej príbeh” budú pokračovať aj po jej smrti. Ako však poznamenal Daily Mail, “teraz sa snažia nájsť finančné prostriedky na splatenie dlhov a pokrytie nákladov na pohreb ST’”

Sami boli nútení zaplatiť súdne poplatky, obetovať “25 000 libier úspor a “vzdať sa svojho živobytia”, aby sa nikdy neodlúčili od svojej dcéry a sestry. Nedávno začalo rodinu v právnom boji bezplatne podporovať Kresťanské právne centrum.

Ako už predtým písal LifeSiteNews, ST bola 25. augusta považovaná za neschopnú “prijať lekársku realitu svojho postavenia” kvôli nádeji, že by mohla nájsť život zachraňujúcu liečbu mimo Veľkej Británie. Pani sudkyňa Robertsová prijala toto rozhodnutie po tom, čo nadácia University Hospital Birmingham NHS Foundation Trust podala žalobu, v ktorej žiadala súd o povolenie zastaviť život zachraňujúcu liečbu a prejsť na paliatívnu starostlivosť.

Medickí odborníci, ktorí neboli naklonení podpore ST’boja o jej život, označili jej nádej a odhodlanie za “bludy.”

Roberts tvrdil, že “jej hlboká neschopnosť uvažovať o realite jej prognózy a zásadne nelogické alebo iracionálne odmietanie uvažovať o alternatíve pravdepodobne prispeli k zhoršeniu jej funkcií … spôsobili, že nebola schopná sama sa rozhodnúť vo vzťahu k svojej budúcej liečbe.”

Aj keď odborníci na duševné zdravie dosvedčili, že kognitívne schopnosti dievčaťa’neboli ovplyvnené jej fyzickým zhoršením, rozhodnutie oprávnilo nemocnicu zrušiť dialýzu a vyhnúť sa akýmkoľvek pokusom o resuscitáciu.

Minulý týždeň britská televízna hviezda a politik Laurence Fox verejne kritizoval rozhodnutie, ktoré sa postavilo na stranu trustu Národnej zdravotnej služby (NHS), a nazval ho “satanským šialenstvom.”

“Umlčanie slobody prejavu rodiny”hovoriť o prípade je ešte väčšia krivda,” dodal a zdôraznil, že rozhodnutie sudcu”bolo “odobratím najvyššej slobody — slobody života.”

Anglikánsky reverend Calvin Robinson vyjadril podobné pocity a povedal, že je ochotný porušiť obmedzenia týkajúce sa spravodajstva, aby mohol rodine pomôcť. Pre LifeSiteNews povedal, že “žiadny ľudský zákon nemôže prevážiť nad prirodzeným alebo Božím zákonom”, pričom tvrdí, že obmedzenia sú formou “cenzúry.”

Robinson začiatkom tohto týždňa povedal, že ak by sa na neho ST obrátila so žiadosťou o pomoc, bol by ochotný porušiť “nemorálny zákon”, ktorý jej odopiera nielen kľúčovú lekársku starostlivosť, ale aj finančnú a duchovnú podporu.