tmp_353ed0f3-333d-4256-8e39-8e161809b12c-810x500.jpeg

Múdrosť svätého Alfonza Liguoriho ponúka jedinečný duchovný pohľad pre kňazov aj laikov

50
Kultúra života

Svätý Alfonz Liguori bol skutočne úžasný človek. Vo veku 16 rokov získal diplom z občianskeho a kánonického práva a desať rokov vykonával právnickú prax, pričom až do posledného prípadu nikdy neprehral, čo ho podnietilo stať sa kňazom. Počas svojho života tiež napísal viac ako 100 kníh, niekoľko hymnov a založil rehoľný rád redemptoristov. 

O živote a myšlienkach doktora morálnej teológie Cirkvi’je tu so mnou novinár LifeSite Stephen Kokx spolu s jeho novou knihou o svätom Alfonzovi Svätý Alfonz pre 21. storočie:

Kokx začína spomienkou na to, ako sa zoznámil so svätým Alfonzom. Hovorí, že pred desiatimi rokmi narazil v byte svojho spolubývajúceho’na hromadu kníh od tohto doktora. Keď Kokx začal čítať, ohromila ho sila Alfonzovho’pera a jeho rozsiahle používanie Svätého písma a cirkevných otcov, najmä svätcových’myšlienok o kňazstve. 

Vysvetľuje sv. Alfonza’ myšlienky o kňazstve, Kokx cituje priamo z neho, keď hovorí, že kňaz vzdáva väčšiu česť Bohu ako ktorýkoľvek anjel, svätec, ba dokonca aj Panna Mária, a to z jednoduchého dôvodu, že môže obetovať omšu, a že jeho moc je väčšia ako moc Panny Márie, pretože môže rozhrešovať hriechy.

“Toto chápanie… kňazstva, ako aj to, čo hovorí svätý Alfonz o tom, že keď kňaz hovorí slová pri konsekrácii… v omši, sám Boh… ho poslúcha,” hovorí mi Kokx a hovorí aj o čistote, ktorá sa od kňaza vyžaduje na základe tejto dôstojnosti.

“Kňaz sa musí zaprieť vo všetkých smeroch,” pokračuje. “Svoje chute, svoje… preferencie… a žiť len preto, aby sa páčil Bohu.”

“Keď o tom počuješ…, pomyslíš si…, aký’je stav duchovenstva dnes? Aký je stav Cirkvi dnes?"” hovorí Kokx a spája to, čo hovorí svätý Alfonz, s krízou našej doby. “To, k čomu to smeruje, je, že musíme mať správne hierarchické chápanie, nie egalitárne, sploštené, akési ‘Synodálna cirkev’… Musíme mať to správne chápanie kňazstva, toho, čo robia… a ich moci… a kňazi to musia tiež pochopiť.” 

Kokx ďalej rozpráva, že svätý Alfonz si myslel, že svätosť farnosti súvisí so svätosťou kňaza, že čím svätejší je farár farnosti, tým svätejšia bude aj farnosť

Vrátiac sa k samotnému kňazstvu, Kokx vysvetľuje, že sv. Alfonz žil podľa svojho chápania kňazstva, pričom sa naň pozeral ako na “úplné ukrižovanie.”

“Chápal, že celý tvoj život od [momentu vysvätenia] je nepretržitou obetou Bohu,” rozpráva.

Rozprávame sa aj o Alfonzovom chápaní rehoľného života, pričom Kokx spomína sv. Alfonza “silné”rady pre rodičov detí, ako napríklad, aby dcéry netrávili čas s mladými mužmi, ktorí k nim prechovávajú silné city, a aby otcovia viedli rodiny v modlitbe, diskutovali s každým”o dni rodiny a povzbudzovali svoje deti, aby vstúpili do náboženstva.

V skutočnosti, hovorí Kokx, svätý Alfonz vyslovil názor, že ak sa rodič pokúša zabrániť svojim deťom vstúpiť do náboženského života, neprevinil sa len jedným hriechom, ale dvoma. “Nielenže [je to] hriech proti láske, ale aj proti zbožnosti… tým, že odopiera Cirkvi potenciálnu dušu, ktorá by mohla žiť v jej službe,” hovorí Kokx. 

Na konci rozhovoru sa rozprávame o diele svätého Alfonza s názvom Slávy Panny Márie, kniha pozostávajúca z piatich kníh v jednom zväzku venovanom Panne Márii. 

Vysvetľujúc myšlienky svätého Alfonza’ o Panne Márii, Kokx mi povedal, že svätý Alfonz prirovnal Pannu Máriu k mesiacu, ktorý odráža svetlo slnka, aby osvietil noc, rovnako ako Panna Mária odráža krásu svojho Syna a privádza k nemu duše v temnotách hriechu. Svätý Alfonz tiež napísal, že ľudia by mali urobiť Pannu Máriu svojou matkou, najmä kňazi, podľa príkladu nášho Pána, ktorý žil pod jej dozorom so svätým Jozefom až do svojich 30 rokov.

Kokx však rozoberá aj dôsledky a požiadavky toho, čo znamená byť Máriiným dieťaťom.  

“[Svätý Alfonz] tiež poukazuje na to, že na súde… nás bude súdiť Kristus podľa spravodlivosti… a Mária tam bude, aby ho prosila, aby bola našou orodovníčkou milosrdenstva,” hovorí Kokx. “Ona tam bude, ak’sme sa modlili… svojím životom a… sme sa dali pod… jej patronát tým, že sme nehrešili.” 

“Svätý Alfonz však predovšetkým hovorí, že ak chceme byť Máriiným dieťaťom, musíme sa… vzdať hriechu,” pokračuje. “Musíme byť hodní jej… ochrany tým, že budeme nasledovať kroky jej Syna Ježiša Krista.”

Objednajte si knihu Štefana Kokxa’Svätý Alfonz pre 21storočie: kliknutím sem: Príručka pre svätosť.

Show Johna-Henryho Westena je dostupná prostredníctvom videa na s YouTube kanáli a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].