Bishop-Strickland-810x500.png

Biskup Strickland: Musíme byť neustále ostražití pri strážení depozitu viery

57
Kultúra života

Biskup Joseph Strickland počas nedávnej konferencie vo svojej domovskej diecéze vyzval katolíkov k “neustálej bdelosti” v modlitbe a strážení depozitu viery a zároveň ich povzbudil, aby zostali radostní.

Biskup Strickland počas tohtoročnej “konferencie na obranu našej viery” v texaskom Tyleri zdôraznil, že keďže žijeme v čase veľkej klamlivosti - falošnosti - musíme sa viac ako kedykoľvek predtým snažiť “hovoriť” o pravde.

Biskup svoj príhovor podnietil zvukovým záznamom kultovej scény z filmu Kocúr na rozpálenej plechovej streche, v ktorej “Big Daddy,” v podaní Burla Ivesa, zvolá: “There’s nothing to live with but mendacity! Je?"”Paul Newman’ako postava alkoholika Bricka, potom pohne Ivesovi pohárom s alkoholom a odpovie: “Ale áno, pane, s tým sa dá žiť.”

Strickland použil túto scénu, aby zdôraznil skutočnosť, že ako katolíci máme nekonečne väčšiu odozvu na márnivosť našej doby, ktorá prenikla dokonca aj do hierarchie Katolíckej cirkvi:

“Naším liekom je “Vtelená pravda,” Ježiš Kristus.

“On je ten, na ktorého musíme neustále poukazovať,” povedal Strickland. 

Dalej zdôraznil životodarnú silu Krista a podelil sa o to, že hoci on pije kávu a jeho hostiteľ podcastu Terry Barber pije ľadový čaj, nani jeden z nich ho nepotrebuje. 

“To, čo nás nabíja, je Ježiš Kristus,” povedal Strickland.

Strickland povedal, že v dnešnej dobe sa ľstivosť “rozlieva ako láva po civilizácii,” a ako príklad uviedol rozšírený rodový zmätok. Dodal však, že je dôležité, aby sme’nestratili radosť, “bez ohľadu na to, aká veľká je temnota.”

“Ako nám včera večer pripomenula Dr. Janet [Smithová], nezostávame’pri ľútosti a len hovoríme ‘beda mi.’Som si istý, že to do určitej miery robíme všetci, ale musíme nasledovať [Krista]. Musíme žiť v jeho svetle, musíme pokračovať v ceste.”

Strickland sa ďalej podelil o podstatné pravdy katolíckej viery, ktoré slúžia ako vodítka v našej dobe ľstivosti.

“Katolícka cirkev sa riadi pravdou, ktorú Boh zjavil ľudstvu prostredníctvom svojho syna Ježiša Krista, a cirkevné učenie nás chráni pred prirodzenými omylmi, ktoré vznikajú v ľudskej kultúre. Ak dovolíme, aby tieto omyly zostali nekontrolované, má to zničujúce dôsledky pre kresťanský život,” zdieľal Strickland.

Predovšetkým zdôraznil, že zosobnená Pravda, Ježiš Kristus, “neprišla k nám len pred 2023 rokmi,” ale je “s nami teraz” v Eucharistii.

“Nepochybujte o svojej pravde. Nepochybuj’o Kristovi. Vedomte si v hĺbke svojej bytosti, že ste boli požehnaní, aby ste poznali odpovede na tajomstvá vesmíru,” povedal Strickland.

Tak ako Kristus ako “Pán vesmíru” nikdy skutočne nespal, aj keď jeho ľudské telo spalo na lodi s apoštolmi počas búrky, tak je s nami skutočne prítomný aj dnes, dokonca aj uprostred kríz Cirkvi, poznamenal Strickland.

Túto udalosť s apoštolmi označil za “veľkú pripomienku pre mnohých z nás v tejto dobe, pretože, žiaľ, mnohí odišli od Cirkvi so slovami, že Boh už s nami zrejme nie je”

“Vieme, že to nie je”pravda. Vieme, že nám to zasľúbil. Bude s nami až do konca vekov. A tak plne verím, že najsilnejšia vec, ktorú môžeme urobiť, je obrátiť sa k Eucharistii v adorácii a v obete svätej omše.”

Ohľadne “prirodzených omylov, ktoré vznikajú v ľudskej kultúre,” Strickland povedal: “Pre nás všetkých platí, že musíme pamätať na tendenciu strácať pravdu. Stáva sa to v rodinách. Stáva sa to v živote každého z nás. Vždy’potrebujeme korigovať.”

“V mnohých ohľadoch je práve na to’Cirkev: aby nás posielala, usmerňovala a navigovala v klamstvách každej doby.”

“Jedným z prirodzených omylov, ktoré musíme pomenovať,”povedal Strickland, je myšlienka, že dostatok bohatstva vyrieši naše problémy. Ale “stáva sa to ako guľa a reťaz, ktorá nás zaťažuje.”

Potom sa venoval modernizmu, ktorý sa vzťahuje na “spektrum týchto chýb v našom súčasnom svete.”

Strickland poznamenal, že zatiaľ čo niektorí označujú Druhý vatikánsky koncil za východiskový bod “lživosti” modernizmu, iní poukazujú na to, že tieto omyly možno vysledovať až k takzvanému “osvietenstvu,” a ako povedal dr. Janet Smithová, ľstivosť má v konečnom dôsledku svoj pôvod u Adama a Evy.

“Musíme si dávať pozor na tieto chápadlá modernizmu. Viem, že ma pranierujú — každého z nás — ak hovoríme večnú pravdu Cirkvi. 

Vzťahujúc sa na tých, ktorí sa nechali strhnúť modernizmom alebo akýmkoľvek iným druhom falošnosti, Strickland odporučil poslucháčom, aby “sa za nich modlili” a “za obrátenie ich srdca.” 

“Modlili sa, aby sa im otvorili oči. Nikdy nezabúdajte, že ako mystické Kristovo telo musíme pôsobiť, žiť a zdieľať skutočnú lásku. Takú trpiacu lásku, ktorá zomiera pre dobro druhého,” povedal a ukázal na kríž.

Strickland potom uviedol tretiu “základnú pravdu” katolíckej viery, že “neustála bdelosť Cirkvi … a dôsledné zachovávanie pravdy … tvoria jej základnú povinnosť brániť a odovzdávať učenie viery bez kompromisov … “

Biskup hovoril o bdelosti týkajúcej sa nielen učenia, ale duchovného života vo všeobecnosti ako o požiadavke na každého jedného človeka.

“Neustála bdelosť. Sväté písmo nám hovorí, aby sme sa neustále modlili. V našom ľudskom stave … je’ťažké robiť niečo neustále. Môžete sa do toho dobre zapichnúť a urobiť tu nejaký pokrok, a potom opäť skĺznete.”

“Priznávam, že neustála bdelosť [je] vyčerpávajúca. Ale to, že je’vyčerpávajúca, neznamená, že nie je’potrebná,” povedal Strickland, narážajúc na “veci, ktoré prichádzajú z Vatikánu a ktoré vám vykrútia vlasy, aj keď ste’plešatý.”

Podotkol, že pokiaľ ide o ochranu depozitu viery, hoci najväčšiu zodpovednosť majú zasvätené osoby, zostáva “základnou povinnosťou” ľudí v každej oblasti života byť neustále bdelí a pomáhať zachovávať katolícku vieru.

Pre tento cieľ je “najväčšou zbraňou” modlitba, povedal Strickland.

Podčiarkol, že je obzvlášť dôležité zdieľať pravdu dnes, keď v týchto náročných časoch trpí toľko ľudí bez nadprirodzenej viery, a poznamenal, že “mnohých z nás sa dotkol smútok” zo samovrážd.

“Preto je také dôležité, aby sme poznali pravdu a aby sme sa o túto Pravdu podelili,” povedal Strickland a zdôraznil, že hoci “veľkí filozofi nás môžu priviesť na … určitú úroveň zdravého rozumu, jediným skutočným nástrojom, ktorý bojuje proti zúfalstvu, ktoré sa vkráda do sŕdc nás všetkých, aj veriacich ľudí, je poznanie Ježiša Krista. Veriť, že za nás zomrel a vstal z mŕtvych a že zostáva s nami.”

Biskup zanechal svojim poslucháčom výzvu, aby odvážne vyslovovali Pravdu tvárou v tvár lži.

“Nemôžeme mlčať. Nemôžeme sa jednoducho zmieriť a dovoliť, aby nás predbehli kompromisy, mendacity.”

“Nechcem’vás nechať s mendacitou. Namiesto toho vás chcem vyzvať k odvahe,” povedal Strickland a poukázal na svätých a mučeníkov ako na vzory “odvážnej viery.”

“Odvážna viera je to, čo svet práve teraz potrebuje,” uzavrel.

Prisľúbte svoje modlitby za pátra Stricklanda ZDE