GettyImages-599079018-810x500.jpg

Kanadský komisár pre voľby v správe o zahraničnom zasahovaní nespomína Čínu

23
Kultúra smrti

Pres neustály prísun dôkazov naznačujúcich, že agenti Komunistickej strany Číny (KSČ) zasahovali do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade, komisárka pre voľby minulý týždeň vynechala akúkoľvek zmienku o Číne vo svojej výročnej správe o zahraničnom zasahovaní do volieb predloženej parlamentu.

Kanadská volebná komisárka Caroline Simardová minulý týždeň pri rozprávaní o svojej “výročnej správe” povedala - pričom Čínu nápadne nespomenula menovite - že je “jasné, že otázka zahraničného zasahovania veľmi zaťažuje dôveru Kanaďanov’v kanadské inštitúcie a demokratický proces.” 

Potom ubezpečila Kanaďanov, že vyšetrovatelia skúmajú, ako by mohli vyriešiť čo “najviac spisov pred nasledujúcimi parlamentnými voľbami” týkajúcich sa sťažností podaných v súvislosti s možným zasahovaním do volieb, ale že zatiaľ je príliš “skoro” určiť “výsledok prebiehajúcej práce a či preskúmanie povedie k formálnym opatreniam.” 

“Ochrana integrity našich volieb si vyžaduje účasť a spoluprácu širokého spektra partnerov a zainteresovaných strán, ako aj všetkých Kanaďanov,” dodala. 

Kanada Zákon o voľbách výslovne zakazuje zahraničné zasahovanie, Simardová však tvrdí, že súčasná situácia zostáva “komplexným problémom, ktorý môže presahovať prvky upravené týmto zákonom.” 

Priek ubezpečeniam, že federálna vláda berie otázku zasahovania vážne, Simardová v máji tohto roku zamietla 116 sťažností týkajúcich sa možného zasahovania zo strany ČKS alebo iných štátov.

V tom istom mesiaci, ako Simardová zamietla 116 sťažností, konzervatívny poslanec Michael Chong zverejnil, že sa mu osobne viackrát vyhrážal človek, o ktorom sa domnieval, že je diplomat menom Čao Wej, ktorý vystupuje ako agent komunistickej Číny. Chong uviedol, že vyhrážky ho znepokojovali natoľko, že z obavy o svoju bezpečnosť musel zavolať políciu.   

Po vypuknutí škandálu bol Wei vyhostený z Kanady. Komunistická čínska vláda odplatila vyhostením kanadského diplomata krátko nato.   

Pozoruhodné je, že Simardova správa  neuvádza fakty týkajúce sa Weia a iba sa nejasne odvoláva na “zahraničné tretie strany” konajúce prostredníctvom kanadského ministerstva zahraničných vecí. V jej správe sa však spomína, že je “veľmi pravdepodobné”, že čínske”veľvyslanectvo v Ottawe iniciovalo ohováračskú kampaň na WeChate v snahe zdiskreditovať hlavného rivala premiéra Justina Trudeaua”- Konzervatívnu stranu Kanady.  

Potenciálny meddling in Canada’s voľbami agentmi ČKS znepokojuje mnohých Kanaďanov, najmä vzhľadom na Trudeauove’predchádzajúce chvály na adresu Číny’základnej diktatúry”a jeho označovanie autoritárskej krajiny za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej. 

Dňa 7. septembra federálna vláda oznámila, žezačne verejné vyšetrovanie možného zahraničného zasahovania do volieb, ktoré bude viesť quebecká sudkyňa Marie-Josée Hogue. 

Verejné vyšetrovanie prišlo po tom, ako sa Trudeau niekoľko mesiacov bránil myšlienke začať úplné verejné vyšetrovanie zasahovania do volieb zo strany ČKS napriek výzvam opozície – a po neúspešnom pokuse začať vlastné interné vyšetrovanie.  

Jeho interné vyšetrovanie viedol jeho “rodinný priateľ” David Johnston, ktorého poveril úlohou “osobitného spravodajcu” v procese vyšetrovania. Opoziční konzervatívni poslanci požiadali o výmenu Johnstona pre jeho väzby na Čínu aj rodinu Trudeauovcov. 

Po tom, ako Johnston dospel k záveru, že by sa v tejto veci nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie, silneli výzvy na jeho odstúpenie. V júni Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu.”