laptop-810x500.jpg

Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o bezpečnosti na internete, ktorým sa povoľuje zásah proti "škodlivému" obsahu

34
Kultúra smrti

Krajinský parlament tento týždeň schválil rozsiahly návrh zákona o regulácii internetu, ktorý podľa kritikov môže zničiť súkromie a ohroziť slobodu prejavu. Obmedzenia návrhu zákona boli zmiernené po protestoch zástancov slobody prejavu, ale novozmenené opatrenie stále vyvoláva obavy, že poskytuje príliš veľkú moc technologickým spoločnostiam.

Poslanci parlamentu v utorok viedli záverečnú rozpravu a schválili rozsiahly zákon o bezpečnosti na internete, ktorého cieľom je údajne urobiť zo Spojeného kráľovstva najbezpečnejšie miesto na svete, najmä pre deti.

Prijatie opatrenia prišlo po tom, čo poslanci strávili roky vypracúvaním takmer 300-stranového dokumentu. Návrh zákona teraz čaká na kráľovský súhlas a bude vykonateľný v polovici roka 2024. 

Zámerom návrhu zákona je ukončiť dlhý zoznam škodlivého online obsahu vrátane sexuálneho zneužívania detí, podvodov, zločinov z nenávisti a nátlakového alebo kontrolného správania, The Independent informoval. BBC reportovala, že “[t]om, ktorí nedodržia” pravidlá“, môžu hroziť vysoké pokuty až do výšky “18 miliónov libier, alebo v niektorých prípadoch vedúcim pracovníkom” veľkých technologických spoločností a malých podnikov“môže hroziť väzenie.”

Pôvodne navrhnutý OSB, ktorý bol zameraný na nebezpečné materiály, ako je teroristický obsah a tvrdá pornografia, však počas rokov svojho vývoja vyvolal kritiku pre svoj široký rozsah a potenciálne drastické dôsledky pre používateľov internetu, ktorí zverejňujú obsah považovaný “za škodlivý” podľa U.Britský komunikačný regulačný orgán Ofcom.

Oponenti tvrdili, že návrh zákona zlyhá pri ochrane najzraniteľnejších pred online predátormi a zároveň udelí nevýslovné právomoci cenzúry mocným internetovým sociálnym médiám a organizáciám vyhľadávačov.

PODROBNOSTI: Nové nariadenie EÚ núti platformy sociálnych médií cenzurovať ‘dezinformácie’ a ‘nenávistné prejavy’

TechCrunch informoval, že návrh zákona začal v roku 2019 “ako biela kniha so zameraním na pravidlá boja proti nezákonnému obsahu (ako je terorizmus a CSAM), ale aj s ambíciou riešiť široký záber online aktivít, ktoré možno považovať za škodlivé … ”

Činnosť považovaná za “škodlivú” sa rozrástla o “násilný obsah a podnecovanie k násiliu; nabádanie k samovražde; dezinformácie; kyberšikanu; a materiál pre dospelých, ku ktorému majú prístup deti.”

Termíny ako “dezinformácie” vyvolali u konzervatívcov poplach, najmä v súvislosti s pandémiou COVID-19 a rozšíreným prijímaním transrodovej ideológie, ktoré vytvorili online atmosféru, v ktorej sa obsah, ktorý je v rozpore s prevládajúcim naratívom na sterilizujúce a mrzačiace transrodové liečby alebo účinnosť zákrokov COVID-19, ako sú masky, je často považovaná za “škodlivú dezinformáciu” alebo “dezinformáciu” zo strany starších médií, platforiem sociálnych médií a ďalších.

Pri písaní pre britský stĺpček v decembri 2021 Iain Davis argumentoval, že ochrana detí a iných nevinných civilistov pred skutočnou ujmou sa’nezdá byť”primárnym” zameraním tohto opatrenia v tom čase. Namiesto toho naznačil, že “skutočným cieľom … sa zdá byť kontrola rozprávania.”

Davis uviedol, že “rozsiahly právny predpis” bol pre skúsených právnych expertov” nepochopiteľný, pretože takmer “neobsahuje žiadne relevantné definície.”

“Navrhovaný zákon, tak ako je v súčasnosti v podobe návrhu zákona, je abstraktnou spleťou zle definovaných a zdanlivo nezmyselných pojmov, ktorá si vyžaduje prakticky neobmedzený právny výklad predtým, ako niekto vôbec začne uvažovať o tom, čo znamená,” napísal.

Keď návrh zákona vyvolal odpor zástancov slobody prejavu pre svoj zákaz “legálneho, ale škodlivého” obsahu, poslanci v minulom roku v pozmeňujúcom návrhu túto širokú formuláciu zrušili a prešli na “dôraz na ochranu detí a odstraňovanie nelegálneho obsahu,” Reuters informovala.

Naďalej sa požiadavka stiahnuť “legálny, ale škodlivý” obsah vzťahuje len na materiály prístupné deťom. 

Spôsoby, akými budú musieť spoločnosti sociálnych médií zisťovať, či k obsahu pristupujú deti, však vyvolali obavy z “de facto vládneho dohľadu,” Kontext informoval.

“Pravdepodobne budú používať biometrické údaje na odhadnutie veku ľudí — meranie rúk, hláv a tiež kontrolu hlasov ľudí”uviedla Monica Hortenová, manažérka pre politiku slobody prejavu v organizácii Open Rights Group zaoberajúcej sa digitálnymi právami.

Okrem toho sa od aplikácií, ktoré poskytujú end-to-end šifrovanie, bude vyžadovať, aby “skenovali všetky fotografie podľa databázy, aby sa skontrolovali, či neobsahujú materiál o sexuálnom zneužívaní detí.”

Kontext citoval právne stanovisko z novembra 2022, v ktorom právnici Matrix Chambers Matthew Ryder a Aidan Wills tvrdili, že “ustanovenia v návrhu zákona o online bezpečnosti, ktoré by umožnili štátom podporovaný dohľad nad súkromnou komunikáciou, obsahujú niektoré z najširších a (naj)silnejších sledovacích právomocí, aké boli kedy navrhnuté v ktorejkoľvek západnej demokracii.”

Open Rights Group argumentovala, že novoprijatý návrh zákona predstavuje “obrovskú hrozbu pre slobodu prejavu, keďže sa očakáva, že technologické spoločnosti budú rozhodovať o tom, čo je a čo nie je legálne, a následne cenzurovať obsah ešte predtým, ako’bude zverejnený.”