Shutterstock_398371642-810x500.jpg

Hospic podporujúci život spúšťa program "Strážni anjeli", ktorý má pacientom pomôcť vyhnúť sa pasci eutanázie

26
Kultúra života

Jedna z jediných kanadských hospicových spoločností, ktorá je plne pro-life, spustila národnú iniciatívu “Strážni anjeli”, ktorej cieľom je pomôcť chorým a zraniteľným Kanaďanom, ktorí uviazli v systéme zdravotnej starostlivosti, aby mali na svojej strane osobného advokáta, ktorý bude presadzovať “posvätnosť života” namiesto eutanázie.

Program “Strážni anjeli” je dielom Delta Hospice Society so sídlom v Britskej Kolumbii. Skupina tvrdí, že jej nová iniciatíva je “národný program na podporu zdravotnej starostlivosti, ktorý spája našich súcitných, vyškolených dobrovoľných zdravotných advokátov, s ľuďmi pohybujúcimi sa v čoraz náročnejšom systéme zdravotnej starostlivosti.”

“Vážime si posvätnosť života, uvedomujeme si, že každý život je vzácny dar a každý život má vždy rovnakú hodnotu,” uviedla DHS pre LifeSiteNews.

DHS tvrdí, že prostredníctvom svojho nového “advokačného programu Strážni anjeli” bude spolupracovať s ľuďmi, aby “zabezpečila, že váš hlas bude vypočutý a rešpektovaný.”

“Sme odhodlaní pomôcť vám a vašim blízkym zabezpečiť obohatenie života až do jeho prirodzeného konca,” uviedla DHS.

Predsedníčka DHS Angelina Irelandová pre LifeSiteNews uviedla, že je potrebné, aby sa “prihlásili” dobrovoľníci, ktorí sa chcú stať “anjelom”, a vyzvala tých, ktorí potrebujú “anjela”, aby sa tiež prihlásili.

V rámci programu “Anjeli strážni” bude DHS pomáhať byť po “boku” a zabezpečiť, aby tu bola osoba, ktorá sa “vás alebo vašich blízkych zastane so starostlivosťou, podporou a rešpektom.”

“Zabezpečíme, aby sa prijímali informované rozhodnutia bez účasti na eutanázii, asistovanej samovražde alebo iných zásahoch, ktorých cieľom je urýchliť smrť,” uvádza DHS.

‘Strážni anjeli’ program potrebný v spoločnosti, kde sa s domácimi zvieratami ľudí’zaobchádza dôstojnejšie

Ireland uviedol, že pokiaľ ide o eutanáziu v Kanade alebo lekársku pomoc pri umieraní (MAiD), ako sa oficiálne nazýva, psom a mačkám sa venuje väčšia úcta ako ľuďom.

“V tejto krajine sa viac staráme o životy psov ako kanadských občanov,” povedal Ireland pre LifeSiteNews.

“V Kanade s hrdosťou financujeme útulky pre zvieratá bez usmrtenia, aby sme zvieratám umožnili útočisko pred smrťou. V&nbspmiestach&nbspako Britská Kolumbia a Quebec nesmieme mať hospicové zariadenia paliatívnej starostlivosti bez zabíjania, ktoré odmietajú eutanáziu.”

Irelandová poznamenala, že, žiaľ, podľa jej názoru môžu Kanaďania očakávať, že trend vynakladania “prostriedkov na hospice bez zabíjania” sa “rozšíri aj do ďalších provincií, keďže eutanázia - plazivý proces pokračuje.”

Pri svojom programe “Strážni anjeli” na podporu smrti má DHS aj program Do Not Euthanize” Advance Directive (DNE), čo je právny dokument chrániaci ľudí pred pokusmi o “neprirodzené ukončenie ich života” prostredníctvom smrtiacej injekcie.

DNE bol oficiálne začal v lete 2022. Írsko vtedy uviedlo, že ide o “aktívnu odpoveď tým, ktorí si myslia, že naši ľudia nemajú právo na lekársku starostlivosť alebo na život ako taký.”

Kanada dnes vyzerá ako bývalý ZSSR

V rozhovore pre LifeSiteNews Ireland poznamenal, že DHS sa od priaznivcov, ktorí prišli z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, dozvedel, že kedysi “nikdy nenechali svojich blízkych ísť do nemocnice samých.”

“Vždy ich museli ‘mať na očiach’, kým boli v starostlivosti, pretože sa báli, že už nevyjdú živí,” povedal Ireland.

“Dnes nariekame, že máme strach, že rovnaká situácia existuje aj v tejto krajine.”

Dňa 29. marca 2021, DHS bola vysťahovaná zo svojich dvoch budov po tom, čo Fraser Health Authority, jeden z piatich verejne financovaných regiónov zdravotnej starostlivosti v Britskej Kolumbii, zrušil nájomnú zmluvu.

V súčasnosti DHS pôsobí v malej kancelárii po tom, ako jej Hospic Irene Thomas a Centrum podpornej starostlivosti odobral Fraser Health Authority. DHS nedostala žiadnu kompenzáciu za svoj majetok, ktorého hodnota sa podľa Irelanda odhaduje na 9 miliónov dolárov.

Hospic Irene Thomas teraz prevádzkuje vláda, a to spolu s eutanáziou.

Ireland pre LifeSiteNews povedal, že nepriateľské prevzatie jej bývalých zariadení vládou’pretože odmietla ponúknuť MAiD, je “príkladom” toho, aké nebezpečné je postaviť sa proti prosmrtnej agende.

“Vláda Britskej Kolumbie vyvlastnila náš hospic s 10 lôžkami paliatívnej starostlivosti, vysťahovala našu organizáciu a vyvlastnila náš majetok v hodnote 8,5 milióna dolárov, pretože sme odmietli zabíjať našich pacientov,” povedal Ireland.

“Medzi poslednými útočiskami pre umierajúcich sme boli vysťahovaní z našich vlastných budov, pretože sme nevyhovovali požiadavke smrti na požiadanie.”

Ireland pre LifeSiteNews povedal, že ak hospice nemôžu ani “poskytnúť útočisko pred smrťou pre našich ľudí, potom musíme chrániť našich ľudí, ktorí skončia v štátnych zdravotníckych zariadeniach,” ktoré v súčasnej podobe tvoria drvivú väčšinu miest, ktoré ešte zostali.

“V súvislosti s katastrofálnym rozkladom nášho systému zdravotnej starostlivosti a inštitucionalizovaným presadzovaním ‘MAiD,’ Hospicová spoločnosť Delta odpovedá na túto výzvu o podporu, zo záujmu o našich ľudí,” povedal Ireland.

Stále sa liberalizujúce zákony v Kanade’umožnili od roku 2020 nárast eutanázie o 32 %, pričom len v roku 2021 zomrie viac ako 10 000 ľudí.

Liberálna federálna vláda premiéra Justina Trudeaua legalizovala eutanáziu v roku 2016 a odvtedy počet úmrtí v rámci jej programu MAiD prudko vzrástol. Taktiež pokračuje snaha o ďalšie rozšírenie okruhu osôb, ktoré sa môžu kvalifikovať na štátom schválenú smrť.

Povolenie MAiD pre osoby trpiace výlučne duševnými chorobami prišlo ako súčasť 2021 schválenia Zákona C-7, ktorý umožnil aj chronicky chorým — nielen nevyliečiteľne chorým — kvalifikovať sa na smrť za asistencie lekára.

Rozšírenie o duševné choroby malo pôvodne vstúpiť do platnosti v marci. Avšak, po masívnom nátlaku pro-life skupín, konzervatívnych politikov a ďalších, liberáli pod vedením Trudeaua odložili zavedenie plnej účinnosti zákona C-7 do roku 2024 prostredníctvom zákona C-39, ktorý sa stal zákonom v marci