McCARTHY-810x500.jpg

PREKÁŽKA: Snemovňa reprezentantov USA v šokujúcom hlasovaní odvolala Kevina McCarthyho z funkcie predsedu parlamentu

36
Kultúra smrti

Kalifornský republikán Kevin McCarthy bol odvolaný z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov USA. Kongres dnes okolo 16:45 SELČ hlasoval v pomere 216:210 za uvoľnenie funkcie predsedu parlamentu.

Na čele kandidátky na nahradenie McCarthyho stál floridský kongresman Matt Gaetz. Zhromaždil sedem ďalších zákonodarcov GOP, aby hlasovali proti nemu. Pridalo sa k nim všetkých 208 prítomných demokratov.

Gaetz a malý počet republikánov z MAGA v posledných týždňoch útočili na McCarthyho pre rôzne otázky týkajúce sa výdavkov, peňažnej pomoci Ukrajine a neschopnosti vzniesť obvinenie z impeachmentu voči prezidentovi Joeovi Bidenovi vzhľadom na pribúdajúce dôkazy, že on a jeho syn prijali peniaze z Ukrajiny a Číny v čase, keď bol viceprezidentom Barack Obama’.

Gaetz na pôde Snemovne reprezentantov predniesol charakteristický vášnivý prejav, v ktorom vysvetlil svoje hlasovanie.

“Chaos je Kevin McCarthy,” hromžil Gaetz a poukázal na údajné klamstvá, ktoré mu McCarthy povedal počas svojho krátkeho 10-mesačného pôsobenia.

“Myslím si, že 33 biliónov dlhu je chaos … [potrebujeme] sériu reforiem tohto orgánu.”

Nie je jasné, koho má Gaetz na mysli namiesto McCarthyho, ani ako dlho môže trvať hľadanie jeho nástupcu. V súčasnosti majú republikáni tesnú väčšinu 221:212, pričom sú dve voľné miesta. Je to prvýkrát v histórii USA, čo bol predseda parlamentu odvolaný takýmto spôsobom.

Významnými členkami snemovne, ktoré hlasovali proti odvolaniu McCarthyho, sú Marjorie Taylor-Greeneová, Lauren Boebertová a Anna Paulina Lunaová, ktoré boli v rôznych otázkach Gaetzovými silnými spojencami.

Tento príbeh sa vyvíja …