rfk-jr-810x500.jpg

RFK Jr. tvrdí, že by v prezidentskej kandidatúre tretej strany zobral viac hlasov Trumpovi ako Bidenovi

40
Neutral

Environmentálny aktivista Robert F. Kennedy Jr. sa domnieva, že pri prípadnej nezávislej kandidatúre na prezidenta by zobral viac hlasov republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi ako súčasnému demokratickému prezidentovi Joeovi Bidenovi, pričom sa špekuluje, že by sa v blízkej budúcnosti mohol začať uchádzať o takýto post.

Kennedy - synovec zosnulého prezidenta Johna F. Kennedyho a syn zosnulého generálneho prokurátora Roberta Kennedyho, dlhoročný environmentálny aktivista a zakladateľ skupiny Children’s Health Defense - sa v súčasnosti dlhodobo uchádza o prezidentskú nomináciu demokratov, ktorá si získala pochvalu v netradičných kruhoch a dokonca aj medzi niektorými konzervatívcami za jeho ostrú kritiku uzáverov, mandátov a vakcín COVID-19.

Mediaite minulý týždeň informovala, že Kennedy plánuje 9. októbra oznámiť nezávislú kandidatúru do všeobecných volieb, čo je podľa nemenovaného informátora z kampane podnietené frustráciou z toho, že Národný výbor Demokratickej strany “mení pravidlá tak, aby vylúčil jeho kandidatúru“. Kennedy síce tieto špekulácie nepotvrdil, ale oznámil, že na tento dátum má naozaj naplánované “veľké oznámenie”.

Príbeh vyvolal špekulácie o tom, ako by Kennedy mohol ovplyvniť prípadný odvetný zápas medzi Trumpom a Bidenom. Prezidentskí kandidáti tretích strán v minulosti nie sú reálnymi súpermi, ktorí by sami vyhrali voľby, ale boli obviňovaní, že odoberajú dostatok hlasov kandidátom hlavných strán, s ktorými sa najviac stotožňujú, aby ich stáli víťazstvo, ako napríklad Ross Perot v roku 1992 a Ralph Nader v roku 2000.

Vzhľadom na Kennedyho’príslušnosť k najslávnejšej demokratickej rodine 20. storočia a jeho krajne ľavicové názory na otázky ako potraty, environmentalizmus a affirmative action, konvenčná múdrosť by na prvý pohľad naznačovala, že jeho kandidatúra rozdelí demokratov a pomôže Trumpovi vrátiť sa do Bieleho domu. Viacero pro- aj protitrumpovských pozorovateľov však naznačuje opak, vzhľadom na Trump’vytrvalé odmietanieodmietnuť kontroverzné vakcíny COVID-19 svojej administratívy’alebo prijať vinu za podporu výluk – problémov, ktoré vytvorili fandovstvo RFK’na politickej pravici.

Sám Kennedy súhlasí s posledným hodnotením a nedávno povedal podcasterovi Theovi Vonovi: “Od prezidenta Trumpa beriem viac hlasov ako od prezidenta Bidena.”

Skutočných údajov k tejto otázke je zatiaľ málo. Z prieskumu Echelon Insights zverejneného koncom septembra vyplynulo, že v trojkolovom súboji by Trump získal 40 % hlasov voličov, Biden 36 % a Kennedy 14 %, pričom zvyšných 10 % si nie je istých. V pondelok spoločnosť Zogby Strategies zverejnilaprieskum, ktorý si objednala Kennedyho kampaň a podľa ktorého by do pretekov vstúpil s 19 %, pričom Biden a Trump by mali zhodne 38 %. 

Predchádzajúce prieskumy verejnej mienky zistil významnú nespokojnosť s vyhliadkou na odvetu Trump-Biden a že až 44 % registrovaných voličov by boli otvorení voliť tretiu stranu, pričom demokrati sú tomu otvorenejší ako republikáni.

Faktor Kennedy visí nad pretekmi, v ktorých obe strany zápasia s výraznými obavami o vlastných kandidátov, od Trumpových’početných právnych bitiek vážne ovplyvňujúce jeho schopnosť viesť kampaň vo všeobecných voľbách až po Bidenove’pokročilý vek a vzor verejného zmätku vyvolávajúce obavy z verejnej epizódy, ktorá voličov presvedčí, že nie je schopný vykonávať túto funkciu. 

Bidenovi kritici na ľavici chcú, aby prezident odstúpil v prípade znovuzvolenia v prospech mladšieho demokrata, ako je Kalifornský guvernér Gavin Newsom; kritici Trumpa na pravici sú za nomináciu floridského guvernéra Rona DeSantisa, ostrejší kritik zdravotníckeho establišmentu, namiesto Trumpa.

Trump si udržiava vedie nad DeSantisom v boji o nomináciu, ale zatiaľ čo Biden vedie v niektorých celoštátnych prieskumoch, volebná prognostika RacetotheWH mu predpovedá prehru v Electoral College. Do ďalších volieb zostáva viac ako rok a početné budúce premenné – Biden’zdravie, Trump’skúšky, Kennedyho kandidatúra, nové národné krízy – môžu ovplyvniť všetky tieto výsledky oboma smermi.