Screenshot-2023-10-04-143756-e1696429763515-810x500.png

Texaská GOP vyzýva predsedu Snemovne reprezentantov, aby odstúpil pre kompromisy v konzervatívnej politike

36
Kultúra smrti

Republikánska strana Texasu hlasovala 52-2 za rezolúciu, ktorá vyzýva na odstúpenie predsedu texaskej Snemovne reprezentantov Dadea Phelana.

Rezolúcia bola prijatá z mnohých dôvodov. Jedným z hlavných problémov strany je Phelanovo kontroverzné menovanie demokratov za predsedov kľúčových legislatívnych výborov. Toto rozhodnutie, ktoré bolo priamym spochybnením želaní voličov, vyvolalo obavy o smerovanie legislatívnej agendy štátu 

Čítajte: Snemovňa reprezentantov USA v šokujúcom hlasovaní odvolala Kevina McCarthyho z funkcie predsedu parlamentu

Vymenovanie demokratov do takýchto vplyvných pozícií v Snemovni naznačuje ochotu robiť kompromisy v oblasti základných konzervatívnych hodnôt. Táto perspektíva sa mnohým členom Republikánskej strany nepozdáva. Vyvoláva otázky o smerovaní texaskej politiky a o tom, či tieto nominácie vyústia do legislatívy, ktorá bude v súlade s konzervatívnou základňou štátu.

Okrem toho, Phelanovo pôsobenie bolo poznačené tým, čo mnohí považujú za znepokojujúci vzorec podkopávania základných priorít GOP’. Kľúčovou z nich je otázka bezpečnosti hranícbezúhonnosti volieb, ktoré majú pre stranu mimoriadny význam. Neschopnosť Phelana uprednostniť legislatívu, ktorá by riešila tieto problémy, spôsobila, že mnohí sa cítia rozčarovaní a odtrhnutí od vedenia snemovne.

Tieto otázky boli v posledných rokoch v popredí záujmu strany a neschopnosť efektívne ich riešiť vyvolala medzi členmi strany rozpaky. Pre mnohých nie je bezpečnosť hraníc len politickou záležitosťou, je to’otázka základnej bezpečnosti a suverenity. Texas so svojou rozsiahlou hranicou s Mexikom má kľúčový význam pri ochrane USA. neschopnosť uprednostniť legislatívu zaoberajúcu sa bezpečnosťou hraníc vyvoláva obavy o schopnosť štátu’chrániť svojich občanov a integritu imigračného systému.

Lt. Dan Patrick, významná postava texaskej GOP, nešetril slovami, keď vyhlásil, že Phelan si “nezaslúži svoju vedúcu pozíciu.”

Prilievanie oleja do ohňa je Phelanova’kontroverzná podpora impeachmentu generálneho prokurátora Kena Paxtona. Hoci Paxton bol nakoniec odvolaný, skutočnosť, že Phelan takýto krok podporil, viedla v Texase k vnútorným rozporom v strane. Paxton tvrdil že Phelan “tlačil na ostatných členov snemovne, aby hlasovali za obžalobu… a naďalej obhajuje svoj postup napriek slabosti prípadu.”

Samotná rezolúcia je jasným odkazom texaskej GOP, že je potrebná zmena vo vedení. Odráža obavy strany, že jej členovia boli nútení konať a hlasovať proti platforme a zásadám, ktoré si strana a jej voliči ctia. Výzva na zmenu je o to naliehavejšia, že Texas sa pripravuje na mimoriadne zasadnutie zákonodarného zboru a prípadné ďalšie mimoriadne zasadnutia.

Uvidíme, či Phelan vypočuje výzvu na odstúpenie, alebo sa bude snažiť prežiť búrku. Politickí odborníci, voliči a členovia strany budú pozorne sledovať politickú drámu, ktorá sa bude odohrávať v nasledujúcich dňoch a týždňoch.

Výsledok zostáva neistý, pretože Phelan’reaguje a následný politický vývoj sa vyvíja.

Čítajte: RFK Jr. tvrdí, že by pri prezidentskej kandidatúre tretej strany zobral viac hlasov Trumpovi ako Bidenovi

Predsedníčka Garris County GOP Cindy Siegelová zvážnela v súvislosti s rastúcou nespokojnosťou s predsedom parlamentu Phelanom a zdôraznila význam okresných strán v celom štáte, ktoré vyjadrujú svoju nespokojnosť. Uviedla:

Rastúci počet okresných strán v celom Texase, ktoré vyjadrujú svoju nespokojnosť s predsedom parlamentu Phelanom, by sa nemal brať s rezervou. Podobne ako naši, aj hlasujúci členovia týchto strán sú základnou vrstvou – oni’sú chrbticou a bijúcim srdcom republikánskej strany.

Keď štát Osamelá hviezda prechádza touto búrlivou kapitolou svojej politickej histórie, jedna vec je jasná: oči národa sú upreté na Texas a sledujú, ako sa tento kľúčový moment vyvinie.

Prevzaté so súhlasom American Thinker.