family-of-6-810x500.jpg

Zákaz potratov by Kanade pomohol zvrátiť alarmujúcu populačnú krízu

46
Kultúra smrti

V posledných 50 rokoch sa Kanada vymkla spod kontroly a smerovala ku katastrofálnemu demografickému úpadku. Jednoducho povedané, kanadské ženy nemajú dostatok detí, aby nahradili seba a svojich partnerov. To nevyhnutne znamená katastrofu na mnohých úrovniach, najmä v sociálnej a ekonomickej, keďže populácia starne a mladšie obyvateľstvo jednoducho nemá čím zaplniť prázdne pracovné miesta, platiť dane a udržiavať sociálny a ekonomický systém krajiny pri živote a zdravý. Staroveké civilizácie vznikali a zanikali. Zánik môže postihnúť aj naše moderné civilizácie.

Alarmujúce je, že úhrnná plodnosť kanadských žien, teda odhad priemerného počtu živých pôrodov, ktoré môže žena počas svojho života očakávať, sa od 50. rokov 20. storočia znížila z približne 3,7 pôrodov na ženu na 1,33 v roku 2022, čo predstavuje celkový ohromujúci pokles o&nbsp64 %. Dnešná’miera pôrodnosti je hlboko pod úrovňou 2,1 dieťaťa na ženu, ktorá je potrebná na to, aby sa súčasná populácia sama nahradila a udržala tak zdravie našich súčasných sociálnych štruktúr.

Bezdetnosť sa stáva desivým znakom našej doby a svetoví lídri sa začínajú prebúdzať a uvedomovať si krízu, ktorú spôsobuje. “Najväčším problémom”, ktorému svet čelí, nie je populačná explózia, ale “populačný kolaps,” povedal v roku 2019 generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a miliardár Elon Musk. “Väčšina ľudí si myslí, že máme na planéte príliš veľa ľudí, ale v skutočnosti je to zastaraný názor,” povedal. “Kolaps: Chcem to zdôrazniť. Najväčším problémom za 20 rokov bude populačný kolaps, nie explózia, kolaps." ”Musk tvrdil, že “zrýchľujúci sa kolaps” nebude možné zastaviť imigráciou." “Častá námietka znie: ‘No a čo imigrácia? Akože odkiaľ?"”

Globálne elity ako Musk nie sú jediné, ktoré vidia problém. Kanadská lobistická skupina s názvom Century Initiative, ktorú spoluzaložili bývalý poradca liberálnej vlády Dominic Barton a podnikateľ a finančník Mark Wiseman, tiež vidí nápis na stene, pokiaľ ide o klesajúci počet obyvateľov krajiny. Kvôli populačnému kolapsu “Kanada zaostáva”, uvádza organizácia na svojej webovej stránke. “Naša populácia starne, máme’menej detí a naša pracovná sila sa zmenšuje. Ak budeme pokračovať v nastúpenom kurze, ročný rast HDP Kanady’sa zníži spolu s naším vplyvom na svetovej scéne.”

Riešenie krízy podľa Iniciatívy storočia’je jednoduché: viac ako zdvojnásobiť súčasný počet obyvateľov, zvýšiť ho zo 40 na 100 miliónov ľudí.“Zvýšenie počtu obyvateľov na 100 miliónov do roku 2100 by znížilo zaťaženie štátnych príjmov na financovanie zdravotnej starostlivosti, zabezpečenia v starobe a ďalších služieb. Znamenalo by to tiež viac kvalifikovaných pracovníkov, inovácií a dynamiky v kanadskom hospodárstve, ” uvádza organizácia na svojej webovej stránke. “100 miliónov do roku 2100 nie je len číslo. Je to’vízia Kanady, ktorú chceme vybudovať pre budúce generácie.”

Lobistická skupina si uvedomuje pravdu, ktorú sa učí každý študent Ekonomiky 101 a to, že existuje priama súvislosť medzi veľkosťou populácie a prosperitou. “Väčší počet obyvateľov je kľúčom k hospodárskej prosperite, ktorá umožňuje to, čo si vážime, od kvalitnej zdravotnej starostlivosti a vzdelávania až po programy na zabezpečenie príjmov, kultúrny život a zdravé životné prostredie,” uvádza skupina vo svojom dokumente z roku 2019 s názvom For a Bigger, Bolder Canada.

Century Initiative’cieľ “hospodárskej prosperity” a zabezpečenie “dobrej životnej úrovne” pre Kanaďanov je chvályhodný. Zvýšenie počtu obyvateľov na dosiahnutie tohto cieľa sa zdá byť rozumné. Problematické sú však prostriedky, ktoré chce organizácia použiť na zvýšenie počtu obyvateľov. Namiesto toho, aby organizácia motivovala Kanaďanov k tomu, aby mali viac detí a zvýšili tak počet obyvateľov a umožnili krajine rásť organicky, chce krajinu zaplaviť miliónmi prisťahovalcov. “Cesta k dosiahnutiu 100 miliónov Kanaďanov v roku 2100 si vyžaduje stanovenie vyšších cieľov v oblasti prisťahovalectva,” uvádza skupina.

Problémom tohto riešenia je, že náhla záplava miliónov prisťahovalcov by ľahko zahltila rôzne sociálne služby, ako napríklad zdravotníctvo a školstvo, ktoré sú už teraz preťažené. V celej krajine je už teraz obrovský nedostatok bytov. Zvýšenie počtu prisťahovalcov by tento problém len zhoršilo. Proimigračná politika v niektorých európskych krajinách, napríklad v Taliansku a Nemecku, spôsobila, že niektorí občania týchto krajín sa cítia ako uprostred “invázie”, keď sledujú, ako sa im krajina, ktorú poznali a milovali, rozpadá pred očami.

Quebecký premiér François Legault už naznačil, že začiatkom tohto roka že plán lobistickej skupiny pre milióny prisťahovalcov je hrozbou nielen pre Quebec, ale predstavoval by “obrovské výzvy” pre zvyšok krajiny, pokiaľ ide o zabezpečenie bývania, zdravotnej starostlivosti a vzdelávacích služieb pre všetkých ľudí navyše zo systémov, ktoré už teraz fungujú nad rámec svojich kapacít. Obavy vyjadrujú aj členovia Konzervatívnej strany Kanady. Pred septembrovým zjazdom Konzervatívnej strany v Quebecu predstavilo konzervatívne združenie Chateauguay-Lacolle politický návrh, v ktorom vyjadrilo nesúhlas s plánom Iniciatívy storočia’na masívnu imigráciu. “Konzervatívna strana odmieta ciele projektu známeho ako ‘Iniciatíva storočia’, t. j. zvýšenie počtu obyvateľov Kanady’ na 100 miliónov do roku 2100, a namiesto toho bude presadzovať alternatívne politiky, ktoré budú zamerané na zvýšenie blahobytu a blahobytu všetkých Kanaďanov a novoprichádzajúcich, ” uvádza sa v návrhu politiky. Politika ľahko prešla fázou spolupodpory, ale neprešla len o niekoľko hlasov 338 jazdeckých združení, takže sa nedostala medzi 30 politík, ktoré sa dostali na pôdu konventu.

Veľké rodiny sú kľúčom k organickému rastu krajiny’

Ak masívne prisťahovalectvo predstavuje pri zvyšovaní počtu obyvateľov Kanady’príliš veľa ťažkostí, čo potom organický rast? V iných krajinách sa to úspešne robí. Napríklad Maďarsko so svojou ohromujúcou prorodinnou politikou, vďaka ktorej je pre páry finančne výhodné uzatvárať manželstvá a mať veľa detí, zaznamenalo od zavedenia tejto politiky v roku 2015 rýchly nárast celkovej miery plodnosti. Pozoruhodné je, že miera potratovosti v krajine krátko po zavedení prorodinnej politiky klesla na najnižšiu úroveň od začiatku záznamov .

Maďarská prezidentka Katalin Novák nedávno obhajovala rozhodnutie svojej krajiny zvýšiť pôrodnosť’organicky pomocou prorodinnej politiky, ktorá znižuje a dokonca odstraňuje finančné zaťaženie párov, ktoré chcú mať deti. “Nemali by’existovať žiadne finančné prekážky pri plodení alebo výchove detí,” povedala v rozhovore z 19. októbra zverejnenom na X (predtým Twitter). “Takže keď sa mladí ľudia rozhodnú mať deti zodpovedným spôsobom, mali by sme im to umožniť.”Politika zahŕňa daňové úľavy, takže čím viac detí pár má, tým menej platí dane z príjmu fyzických osôb. Existujú aj dotácie na bývanie pre rodičov, ktorí majú viac detí. Novák uviedla, že jej krajina sa rozhodla ísť cestou organického rastu na rozdiel od podpory imigrácie, keď si uvedomila, že maďarské ženy by chceli mať viac detí, ale narážajú pri tom na ekonomické prekážky, ktoré im v tom bránia. Ona v tom istom rozhovore uviedla, že jej krajina, podobne ako mnohé západné krajiny, má “rozdiel v pôrodnosti” medzi väčším počtom detí, ktoré si ženy želajú mať, a nižším počtom, ktorý skutočne majú. Maďarsko sa podľa jej slov rozhodlo “zamerať” a “odstrániť” tento rozdiel v plodnosti. “Chceme sústrediť všetko naše úsilie na to, aby sme mladým párom v plodnom veku umožnili mať toľko detí, koľko chcú,” povedala.

Existujú dôkazy, že aj kanadské ženy chcú mať viac detí, ako majú v súčasnosti. V skutočnosti, podľa kanadského think-tanku Cardus má približne polovica žien v Kanade menej detí, ako by chceli, čo má za následok neradostnú mieru úhrnnej plodnosti 1,33, ktorá je oveľa nižšia ako 2,2 dieťaťa, o ktorom kanadské ženy hovoria, že ho chcú, a dokonca 1,9 dieťaťa, o ktoré sa chcú pokúsiť. Medzi hlavné dôvody, prečo kanadské ženy nemajú deti, patrí snaha ušetriť peniaze, zameranie sa na kariéru a absencia vhodného partnera. Zdá sa však, že iniciatíva Century Initiative odpísala myšlienku organického rastu populácie, keď vo svojom dokumente For a Bigger, Bolder Canada uviedla, že je to len“pekná myšlienka”: Skupina ignoruje to, čo sa stalo v Maďarsku, a uvádza, že “údaje ukazujú zmiešané výsledky v krajinách, ktoré sa pokúsili stimulovať vyššiu pôrodnosť,” a dodáva: “A hoci finančná podpora a iné stimuly môžu mierne zvýšiť pôrodnosť, takmer určite to nebude stačiť na to, aby sa populácia Kanady’udržala na rovnakej úrovni, nieto ešte na jej rast. To dokáže len imigrácia.

Kampaň Life Coalition oslovila Lisu Lalande, výkonnú riaditeľku Century Initiative’a položila jej niekoľko otázok o postoji jej lobistickej skupiny’k organickému rastu populácie. Opýtali sme sa, či má jej lobistická skupina postoj k interrupciám, ktoré podľa odhadov ročne vyhubia približne 100 000 kanadských detí. “Ak sa máme do roku 2100 dostať na 100 miliónov obyvateľov, myslíte si, že by sa malo urobiť niečo, čo by povzbudilo mamičky, aby mali svoje deti namiesto toho, aby sa obrátili na interrupciu? Čo si o tom myslíte?”Žiadna odpoveď nebola poskytnutá.

Veľké rodiny sú kľúčom k organickému rastu krajiny’

Aborty sú, samozrejme, obrovským faktorom znižovania počtu obyvateľov. V Kanade sa ročne narodí v priemere približne 367 000 detí. Bolo by ich približne o 100 000 viac (nárast o 27 %), teda spolu 467 000, ak by boli ženy motivované, aby si svoje deti nechávali, a navyše, ak by boli potraty úplne zakázané z dôvodu, že sú najväčším porušením ľudských práv našej doby. Krajina, ktorá potratí svoje deti, zabíja svoju budúcnosť. Vzhľadom na hroziacu demografickú katastrofu našej krajiny by bol zákaz zabíjania najmladších členov ľudskej rodiny, budúcich občanov našej krajiny, zjavnou a výhodnou stratégiou. Každý život zničený potratom je tragickou stratou, ktorá sa dotýka všetkých zúčastnených vrátane rodičov, komunity a, áno, aj krajiny. Ukazuje sa, že potraty majú aj ekonomické náklady. Odhaduje sa, že od roku 1970 potraty ukončili životy viac ako 4 miliónov pred narodením v Kanade. Strana kresťanského dedičstva nedávno spresnila čo táto strata znamená z ekonomického hľadiska: “Pri súčasnom tempe, ktoré sa všeobecne odhaduje na približne 100 000 ročne, je to ekvivalent približne 4 000 tried detí ročne. To by znamenalo stratu 4 000 pracovných miest pre učiteľov ročne. Predstavuje to aj ročnú stratu príjmov z predaja potravín, oblečenia, hračiek, kníh, bicyklov atď. Toto číslo predstavuje aj stratu 4 miliónov kanadských pracovníkov, ktorí by dnes stavali domy, programovali počítače, vykonávali chirurgické zákroky a pestovali plodiny.”

Je tu aj problém antikoncepcie. Naša západná spoločnosť sa za posledných sto rokov nakazila chorobou, ktorá spôsobuje, že ľudia považujú plodnosť za utrpenie a vytvorenie nového ľudského života za príťaž. Výsledkom antikoncepčnej choroby je odpor k deťom. Dôkazom tejto choroby je dnešná sexuálna výchova, ktorá sa zameriava na propagáciu antikoncepcie, aby sa zabránilo vzniku nového života, a na potrat ako náhradné riešenie, keď antikoncepcia zlyhá. Kultúra, ktorá otravuje ženské telo umelými hormónmi alebo vnútromaternicovými telieskami na báze medi, čím sa jej telo stáva nepriateľským voči vzniku nového života, a ktorá považuje novopočaté deti za príťaž, bude nevyhnutne upadať a môže ľahko vymrieť. Zdá sa, že žijeme v časoch, o ktorých hovoril Ježiš, keď varoval, že príde čas, keď ľudia povedia: “Blahoslavené bezdetné ženy, lono, ktoré nikdy nerodilo, a prsia, ktoré nikdy nekŕmili” (Lk 23, 29). Západ’odmietnutie pokladu plodnosti na nás prinieslo toto prekliatie a zabezpečilo náš demografický zánik.

Ak chceme zvýšiť celkovú mieru plodnosti krajiny’musí dôjsť k zmene paradigmy, v ktorej sa muži a ženy opäť naučia vážiť si veľký dar plodnosti a svoju schopnosť podieľať sa na vzniku nového ľudského života. To je niečo, čo staroveké kultúry chápali a oceňovali. Napríklad v Starom zákone Abrahám považoval za Božie požehnanie, že z jeho bedier vzíde veľký národ mnohých ľudí. Vážil si a cenil si, že bude mať potomkov, ktorých bude toľko ako hviezd na oblohe a piesku na pobreží (1 Moj 22, 17). My ako ľud potrebujeme znovu získať takúto perspektívu. Z takejto perspektívy vychádza to, čo pápež Ján Pavol II. nazval kultúrou života, kde sa schopnosť podieľať sa na tvorbe nového ľudského života spolu so samotným životom cení a váži ako hlboký dar. Vytvorenie kultúry, ktorá si cení, váži a oslavuje plodnosť, generatívny proces v manželstve a život, ktorý z tohto zväzku vzniká, bude napokon kultúrou, ktorá má dôvod na plodenie. Takáto kultúra vedie k populárnemu a udržateľnému národu.

Pretlačené so súhlasom Kampane Life Coalition.