Danielle-Smith-810x500.png

Konzervatívci v Alberte na výročnom stretnutí schválili viacero opatrení proti prebudeniu a za slobodu liečby

44
Kultúra života

Viac ako 3 800 radových členov vládnucej Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) v Alberte hlasovalo počas víkendu na výročnom valnom zhromaždení za prijatie viacerých prorodinných, zdravotníckych a protibuditeľských politík vrátane jednej z nich, ktorá vyzýva na prijatie zákona na podporu komplexných rodičovských práv vo vzdelávaní.

Celkovo členovia UCP prerokovali 3. a 4. novembra na výročnom valnom zhromaždení, ktoré sa konalo v Calgary, približne 51 uznesení, z ktorých 30 sa týkalo oficiálnej politiky strany. Rezolúcie nie sú záväzné.

Najdôležitejšie bolo, že členovia UCP hlasovali za “ochranu práva jednotlivca’na informovaný súhlas s rozhodovaním o vlastnom tele.”

“Žiadna vláda, podnik, korporácia, subjekt, nezisková organizácia alebo akákoľvek iná organizácia, inštitúcia alebo spoločnosť nemá právo nariadiť, nútiť alebo donútiť jednotlivca k lekárskemu zákroku alebo procedúre, bez ohľadu na spoločenský prospech alebo iné výhody,” znie štvrtá rezolúcia.

Táto rezolúcia sa týka toho, ako boli očkovacie vakcíny COVID vnucované obyvateľstvu bez toho, aby sa v mnohých prípadoch uskutočnil riadny súhlas, ako napríklad pri uzákonení povinnosti očkovania na pracovisku.

Množstvo rezolúcií za lekársku slobodu vzniklo po tom, čo bývalý líder strany a premiér Alberty Jason Kenney ustúpil a na istý čas uzákonil v provincii pasy vakcín COVID, ako aj umožnil zdravotníckym úradníkom uzákoniť povinnosť očkovania pre zamestnancov. To nakoniec viedlo k jeho odvolaniu z postu lídra strany, pričom na jeho miesto nastúpil Danielle Smith.

Dalšie hlasovania v prospech lekárskej slobody zahŕňali hlasovanie členov strany UCP za “Ochranu práva jednotlivca’na slobodu prejavu” a tiež “Ochranu práva lekára’na výskum, vyjadrovanie a písanie; a ochranu lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov pred ohrozením ich licencie na výkon povolania za verejné vyjadrovanie odborných lekárskych názorov v akomkoľvek verejnom prostredí.”

Rezolúciu 16, ktorá vyzýva stranu, aby “zakotvila vzťah lekár-pacient” tým, že “ochráni lekárov Alberty pred neprimeranými zásahmi tretích strán,”, členovia tiež schválili.

Smith, ktorý teraz vedie UCP a je premiérom Alberty”povedala novinárom, že jej vláda nie je povinná riadiť sa rozhodnutím UCP’v prípade prijatia návrhu, ale poznamenala, že podporuje proces strany’zdola.

Členovia strany hlasujú za poverenie rodičov súhlasom rodičov v súvislosti s používaním pronbsp;

V prejave k delegátom na začiatku valného zhromaždenia Smithová jasne povedala, že stojí na strane rodičovských práv, povedala delegátom: “Chcem, aby ma každý rodič, ktorý ma dnes počúva, počul nahlas a jasne: rodičia sú primárnymi opatrovateľmi a vychovávateľmi svojich detí.”

V neskoršej časti dňa členovia UCP hlasovali za uznesenie, ktoré nariaďuje súhlas rodičov s “menením” zámen v škole.

Rezolúcia č. 8, ktorá prešla, znie: UCP by mala “vyžadovať od učiteľov, škôl a školských rád, aby pred zmenou mena a/alebo zámen, ktoré žiak používa, získali písomný súhlas rodiča/opatrovníka žiaka mladšieho ako 16 rokov.”

Odôvodnenie prijatia tejto rezolúcie znie: “Konzervatívne vlády Saskatchewanu a Nového Brunswicku nedávno zaviedli požiadavky na súhlas rodičov, aby školy mohli používať alternatívne meno alebo zámeno žiaka.”

“Zákonnými zástupcami svojich detí sú rodičia, nie školy. Ako poznamenal minister školstva Saskatchewanu Dustin Duncan, školy vyžadujú podpísaný súhlas na to, aby mohli vziať deti na výlet, takže’nie je jasné, prečo by školy nemali vyžadovať súhlas rodičov na zmenu identifikácie. Školy by sa nemali zaoberať tým, že idú rodičom za chrbát.”

Členovia UCP tiež prijali rezolúciu č. 17, ktorá vyzýva stranu, aby podporila komplexný zákon o “rodičovských právach, ktorý zabezpečí, že všetky právne predpisy budú uznávať a podporovať práva rodičov na informovanosť a zodpovednosť za všetky rozhodnutia týkajúce sa všetkých služieb platených provinciou vrátane vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.”

Členovia strany prijali aj rezolúciu č. 20, ktorá vyzýva stranu, aby zakázala používanie pornografických materiálov učiteľmi.

“Zjednotená konzervatívna strana sa domnieva, že vláda Alberty by mala … h) zabezpečiť, aby učitelia, školy, školské rady a tretie strany poskytujúce služby školám od materskej školy po 12. ročník neposkytovali prístup k materiálom sexuálnej, rasistickej alebo zneužívajúcej povahy, okrem iného vrátane: kníh, pomôcok, online materiálov a živých podujatí, ktoré nie sú súčasťou študijného programu Alberty,” uvádza sa v uznesení.

V septembri Smithová odmietla vylúčiť člena zboru, ktorý sa zúčastnil na Million Person March proti indoktrinácii LGBT, a dodala že má “pochopenie pre rodičov”, ktorí nechcú, aby sa ich deti v škole učili explicitný sexuálny obsah.

Členovia UCP vyzývajú stranu, aby ‘bola proti’ rozširovaniu eutanázie

Členovia UCP na svojom valnom zhromaždení prijali aj uznesenie, v ktorom vyzývajú stranu, aby zastavila rozširovanie legálnej eutanázie.


Poslanci hlasovali za to, aby strana “bola proti federálnemu rozšíreniu kvalifikačných kritérií lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD) o osoby trpiace výlučne duševnými chorobami a proti budúcej legalizácii MAiD ako možnosti starostlivosti o maloleté deti.”

Resolúcia tiež vyzýva stranu, aby “vytvorila protokoly pre provinčné vykonávanie federálne legalizovaného programu MAiD,” v ktorých zdravotnícki pracovníci v “akomkoľvek zariadení” nebudú môcť “prezentovať alebo propagovať MAiD pacientovi ako možnosť starostlivosti.”

“Tento postup sa musí považovať za tragickú poslednú možnosť a musí sa o ňom diskutovať len s plnoletým pacientom na základe žiadosti uvedeného pacienta alebo jeho splnomocnenca,” uvádza sa v uznesení.

“Jednotliví zdravotnícki pracovníci a súkromné hospicové zariadenia musia mať pri rozhodovaní o účasti na podávaní MAiD rešpektované právo na slobodu svedomia.”

Dňa 9. marca 2024 sa eutanázia v Kanade alebo MAiD, ako je známe, rozšíri aj na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami. Obhajcovia života a konzervatívni poslanci volali po tom, aby sa toto rozšírenie zastavilo.

Keď ide o otázky slobody prejavu, členovia UCP hlasovali za “zákaz post-sekundárnym inštitúciám používať rasu ako faktor v akomkoľvek prijímacom programe alebo postupe,” spolu s hlasovaním za “ochranu práva jednotlivca’na slobodu prejavu.”

Takisto bola prijatá rezolúcia, ktorá vyzýva, aby postsekundárne inštitúcie boli “miestami slobodného myslenia a učenia sa zamestnateľných zručností tým, že sa zrušia všetky kancelárie pre rozmanitosť, rovnosť a inklúziu (DEI) na všetkých verejných univerzitách, vysokých školách, technických inštitútoch a obchodných školách a všetkých inštitúciách vzdelávania dospelých.”

“Nie sú miestami pre indoktrináciu politiky identity, reverzného rasizmu alebo radikalizácie. Každá postsekundárna inštitúcia, ktorá udržiava kanceláriu, politiku alebo ekvivalent DEI, stratí štátnu finančnú podporu,” uvádza sa v uznesení.

Podľa neho strana prijala aj uznesenia, v ktorých vyzýva na podporu používania “hotovosti” ako platobnej metódy, ktorú treba chrániť, a na “odpor voči” propagácii “digitálnej meny.”

Členovia strany UCP hlasovali aj za ochranu autonómie Alberty”pred nadmernými zásahmi federálnej vlády prijatím rezolúcie č. 1, ktorá vyzýva stranu, aby “bránila ekonomiku a autonómiu Alberty”tým, že sa postaví proti všetkým pokusom federálnej vlády zaviesť čistú nulu do roku 2035.”

Alberta opakovane sľúbila že uprednostní záujmy svojich ľudí pred “vládou premiéra Justina Trudeaua’“neústavnými požiadavkami” a zároveň neustále pripomína federálnej vláde, že jej infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.