Supreme-Court-1-810x500.jpg

Najvyšší súd sa odmietol zaoberať prípadom spochybňujúcim "nárazníkové zóny" v potratových centrách

28
Kultúra života

Najvyšší súd USA sa v pondelok odmietol zaoberať prípadom, ktorý spochybňuje ústavnosť tzv. nárazníkových zón okolo potratových zariadení, ktoré obmedzujú prístup poradcov a protestujúcich za život na chodník. Rozhodnutie nezaoberať sa prípadom prišlo napriek tomu, že sťažnosť podporilo 14 generálnych prokurátorov a skupina pro-life a kresťanských organizácií.

Najvyšší súd krajiny sa v pondelok odmietol zaoberať prípadom, ktorý podala konzervatívna právnická firma Becket v mene pro-life katolíckej matky a chodníkovej poradkyne Debry Vitaglianovej, informoval The Hill.Vitagliano, ergoterapeutka a obhajkyňa nenarodených detí, argumentovala, že zákon prijatý v okrese Westchester minulý rok porušuje jej práva vyplývajúce z prvého dodatku. 

Zákon ustanovil nárazníkovú zónu okolo potratových zariadení a stanovil trestné sankcie pre zástancov života, ktorí “vedome” prekročia hranicu s úmyslom odradiť od potratov protestovaním, poradenstvom alebo vzdelávaním ľudí, ktorí idú do potratových zariadení.

Porušovatelia môžu byť obvinení z priestupku a postihnutí pokutou alebo potrestaní odňatím slobody, vrátane až ročného pobytu za mrežami pre recidivistov.

Časť zákona vytvárajúca osemmetrovú zónu okolo osôb vstupujúcich do potratových zariadení bola v auguste zrušená, hoci ostatné ustanovenia obmedzujúce prejavy zástancov života pred potratovými zariadeniami zostávajú zachované.

PREHLIADNITE SI:Katolíčka zo Spojeného kráľovstva opäť pokutovaná za tichú modlitbu pred potratovým centrom

Zákon okresu Westchester je chránený viac ako dvadsaťročným precedensom. 

V roku 2000 Najvyšší súd rozhodol v prípade Hill v. Colorado , že takéto “nárazníkové zóny” sú v súlade s ústavou. Rozhodnutie Hill čelilo kritike zo strany konzervatívcov na súde.

“Právni vedci a sudcovia dlhodobo kritizovali Hill a minulý rok piati sudcovia Najvyššieho súdu vyhlásili, že Hill bol veľkým odklonom od našej národnej”ochrany slobody prejavu,” povedal Becket v auguste, LifeSiteNews reported. 

“Prípad Debry’predstavuje ideálnu príležitosť pre Najvyšší súd, aby napravil Hillov’omyl a ochránil všetkých, ktorí chcú slúžiť ženám ohrozeným potratmi,” uviedla právnická skupina.

V sťažnosti Vitagliano’argumentovala, že protest proti potratom je chráneným prejavom podľa prvého dodatku a vyzvala Najvyšší súd, aby zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie.

“Ak Prvý dodatok niečo chráni, tak chráni právo zapojiť sa do pokojných rozhovorov tvárou v tvár o dôležitých veciach na verejnom chodníku,” napísali právnici z Becketu vo vyhlásení pre Najvyšší súd.

Vitaglianovú v jej odvolaní podporili mnohé pro-life organizácie a viac ako tucet konzervatívnych generálnych advokátov.

Katolícka tlačová agentúra vtedy informovala, že generálni prokurátori Alabamy, Arkansasu, Idaha, Iowy, Kentucky, Mississippi, Missouri, Montany, Nebrasky, Južnej Karolíny, Tennessee, Texasu, Utahu a Západnej Virgínie sa podpísali pod amicus brief na podporu žaloby.

Okrem toho Vitaglinovu’žalobu podporili aj kresťanské a pro-life skupiny, vrátane Christian Legal Society, Knights of Columbus a Students for Life of America, poznamenal The Hill .

Čítajte: 14 štátov nalieha na Najvyšší súd, aby zrušil zákony o bublinových zónach potláčajúce pokojný pro-life aktivizmus

Nehľadiac na to, Najvyšší súd sa v pondelok odmietol prípadom zaoberať. Viaceré médiá informovali, že napriek kritike základného precedensu zo strany konzervatívcov na súde neboli zaznamenané žiadne odlišné stanoviská.

V reakcii na správu o odmietnutí prípadu Najvyšším súdom’Vitagliano uvádza vo vyhlásení pre Fox News Digital , že “[tehotná] žena v núdzi si zaslúži vedieť, že ona a jej dieťa budú milovaní, chránení a podporovaní.”

“Westchester County sa mi vyhrážal, že ma na viac ako rok zavrie do väzenia, a to len za to, že som ženám pred potratovými klinikami hovorila posolstvo nádeje,” povedala. “Žiadny vládny úradník by sa nemal pokúšať zakázať súcitné rozhovory na verejnom chodníku.”

Medzičasom to nie je’prvý prípad v tomto týždni, keď sa Najvyšší súd sklonil pred prípadom dôležitým pre konzervatívcov.

Najvyšší súd USA v pondelok tiež odmietol zaoberať sa prípadom prvého dodatku týkajúceho sa zákazu takzvanej “konverznej terapie” pre neplnoleté osoby v štáte Washington, t. j, terapiu, ktorá sa snaží viesť mladých ľudí bojujúcich so zmätenosťou pohlavia k tomu, aby zosúladili svoje pocity a túžby s ich biologickou realitou danou Bohom.

Sudca Clarence Thomas písal, že štát Washington “umlčal jednu stranu” “vášnivej diskusie o tom, ako najlepšie pomôcť neplnoletým osobám s rodovou dysfóriou” a predpovedal, že táto otázka sa v budúcnosti opäť dostane pred Najvyšší súd.