GettyImages-1351286640-810x500.jpg

Fauci hovorí, že sa "identifikuje" ako katolík, ale tvrdí, že vieru "naozaj nepotrebuje

35
Neutral

Anthony Fauci, bývalý priekopník v oblasti zamykania a poradca prezidentov Donalda Trumpa a Joea Bidena pre COVID, povedal, že sa stále identifikuje ako katolík, ale vieru nepraktizuje.

Na otázku Katty Kayovej z BBC’prečo už nepraktizuje katolícku vieru, Fauci povedal, že dôvody sú “komplikované.”

“Množstvo komplikovaných dôvodov,”povedal Fauci, pričom sa zasmial.

Fauci, ktorý pracoval na tom, aby zatajil skutočný pôvod úniku informácií z laboratória COVID, povedal, že jeho “osobná etika” stačí na to, aby ho udržala v morálke.

“Predovšetkým si myslím, že moja osobná etika v živote stačí na to, aby som išiel správnou cestou,” povedal bývalý vysokopostavený byrokrat. “A myslím si, že v organizačnej cirkvi je dosť negatívnych aspektov, ktoré si veľmi dobre uvedomujete.”

Čítajte: Čo nám Fauciho’e-maily prezrádzajú o jeho smrteľnej nekompetentnosti a zlom zaobchádzaní s COVID

“Nie som’proti tomu,” povedal Fauci, predtým ako sa podelil o to, že prijal sviatosti v Cirkvi a svoje deti dal pokrstiť za katolíkov.

“Identifikujem sa ako katolík,”povedal Fauci.

“Ale čo sa týka praktizovania, zdá sa mi to takmer ako pro forma vec, ktorú v skutočnosti nemusím robiť.”

Fauci sa podobne vyjadril, keď získal ocenenie Humanista roka 2021.

“Jezuitské vzdelanie, ktoré som mal to šťastie získať na strednej škole a na vysokej škole, podnietilo môj záujem o filozofiu a odovzdalo mi dôležité životné zásady,” povedal v roku 2021. “Môj pohľad na svet sa odvtedy vyvíjal tak, že sa skôr zhodoval s koncepciou zlepšovania sveta, než aby som sa angažoval v nejakom organizovanom náboženstve.”

“Napriek tomu boli tieto jezuitské princípy neoceniteľným vodítkom po celé desaťročia v mojej úlohe verejného zdravotníka,” povedal. “Hlavnými z týchto princípov sú: zostať verný pravde, dokonca aj pravde, ktorá môže byť pre niekoho nepohodlná; komunikovať pre porozumenie podľa príslovia, presnosť myšlienok a úspornosť vyjadrovania; a usilovať sa o sociálnu spravodlivosť, ako aj o službu druhým.”

Katolíci viazaní cirkevným právom

Katolíci, bez ohľadu na ich vlastnú “osobnú etiku,” sú stále viazaní cirkevným právom. Patrí sem aj účasť na svätej omši v nedeľu a vo sviatočné dni.

Katolícka cirkev navyše odsúdila omyl, že niekto sa môže spasiť mimo Cirkvi.

Pápež Pius IX. v Qui Pluribus, odsúdil omyl, že  ľudia môžu získať večnú spásu praktizovaním akéhokoľvek náboženstva, akoby niekedy mohlo existovať nejaké zdieľanie medzi spravodlivosťou a neprávosťou, nejaká spolupráca medzi svetlom a tmou alebo nejaká dohoda medzi Kristom a Beliom.”

Pápež Pius IX. v alúzii Singulari quadem povedal, že niektorí ľudia “si nerozumne myslia”, že “ľudský rozum … sa má rovnať samotnému náboženstvu.”

Fauciho”výrok, že jeho “osobná etika” stačí na to, aby sa udržal na správnej ceste, je tiež podobný heréze pelagianizmu.

Táto viera, odsúdená na Kartágskom koncile v roku 418, mylne tvrdila, že božská milosť je pre človeka užitočná, ale nie nevyhnutná na to, aby žil bez hriechu.