shutterstock_1448688230-810x500.jpg

Kanadský režim eutanázie sa stal tragickou pointou na celom svete

70
Kultúra smrti

Začiatkom tohto roka som na Facebooku zverejnil meme, ktorý brutálne kritizoval kanadský režim eutanázie. Zobrazoval amerického lekára, ktorý pacientovi povedal, že jeho zašitie bude stáť 58 000 dolárov; britského lekára, že čakacia listina na zašitie je 38 mesiacov; a kanadského lekára, ktorý sa starostlivo pýtal: “Uvažovali ste o samovražde?” (V inej variácii toho istého meme lekár bez okolkov konštatuje: “Zabite sa”- to’preto, lebo v Kanade máme čakaciu listinu a samovraždu.) 

Facebook obrázok stiahol a obmedzil moje konto. Porušil ich pravidlá týkajúce sa propagácie samovrážd. Kanadská asociácia posudzovateľov a poskytovateľov MAiD (CAMAP) však na Facebooku pôsobí slobodne napriek tomu, že uľahčovanie samovrážd je celá ich práca. 

Už predtým som na tomto mieste poznamenal, že kanadský režim eutanázie z nás urobil medzinárodný varovný príbeh krajinu, kde môžeme mať, ako sa ukazuje, to najhoršie zo všetkých svetov. Môžeme mať prebudenú vládu, ktorá neustále hovorí o pomoci chudobným, ale uplatňuje politiku eutanázie, ktorá ich viktimizuje (čo vedie k titulkom v medzinárodnej tlači, ako napríklad: “Prečo Kanada eutanazuje chudobných?”) Neustály pás hororových príbehov, keď postihnutí, chorí a zúfalí Kanaďania hľadajú smrtiace injekcie—často jedinú “liečbu”, na ktorú”majú v našom nefunkčnom systéme nárok—spôsobuje, že starý Mitchellov a Webbov skeč vyzerá hodnoverne: 

Skrátka, táto štipľavá satira od The Babylon Bee nie je’ďaleko: “Kanadský systém zdravotnej starostlivosti zavádza punčovú kartu, kde pri desiatej návšteve dostanete samovraždu zadarmo.”Z The Bee: 

Ak kanadský systém MAID (Medical Assistance In Dying) pokračuje v zmierňovaní bolesti pacientov a finančnej záťaže národného systému zdravotnej starostlivosti, očakáva sa, že nedávna inovácia ešte zlepší výsledky:  

Parlament práve oznámil vydanie dierovacej karty, ktorá pacientom umožní získať bezplatnú samovraždu po 10 návštevách lekára. 

‘Od malého predávkovania javorovým sirupom až po úplný útok losa, dostanete punc na kartu zakaždým, keď vás prijmú pre úraz alebo chorobu.’ Kanadská webová stránka zdravotnej starostlivosti uverejnila tento týždeň blog, v ktorom opisuje nový program. 

‘Vypĺňanie punch card je povinné, a to na účely sledovania údajov. Žiadnemu chorému nesmie byť dovolené odčerpať viac, než je jeho podiel z dolárov daňových poplatníkov’’

Trudeau novú iniciatívu pochválil a označil ju za spôsob, ako lepšie zapojiť občanov a zabrániť tomu, aby sa niektorý občan stal záťažou pre systém. ‘Kanaďania sú tímoví hráči,’povedal Trudeau. ‘Je’dôležité, aby sa každý občan uistil, že’neplytvá peniazmi daňových poplatníkov na udržiavanie života, ktorý’nestojí za to, aby žil. A teraz s touto diernou kartou vedia, že s každou návštevou nemocnice sú’o krok bližšie ku koncu!’

Komukoľvek, koho to pohoršilo, by som chcel pripomenúť, že Kanaďanom priamo v celej krajine lekári—vrátane vojenských veteránov trpiacich posttraumatickou stresovou poruchou—proaktívne ponúkli asistovanú samovraždu. Pacientom s rakovinou bolo povedané, že liečba, ktorá by im mohla zachrániť život, nie je dostupná—ale asistovaná samovražda áno. Muž so zdravotným postihnutím v londýnskej nemocnici si nahral, ako mu etik povedal, že by mal zvážiť asistovanú samovraždu, pretože jeho starostlivosť stojí systém veľa peňazí. Jeden kanadský lekár mi povedal, že jeho kolegovia sa cítia povinní prezentovať “MAiD” ako možnosť—a že čoraz viac chorých a zraniteľných Kanaďanov sa bude cítiť povinných ju prijať. Viac z The Bee: 

Kritici tvrdili, že nový prístup sa priživuje na zdravotne postihnutých a chudobných Kanaďanoch, ktorí môžu asistovanú samovraždu považovať za svoju jedinú možnosť, ale kritika už utíchla, keďže kanadský premiér Justin Trudeau zmrazil bankové účty každému, kto sa proti politike jeho režimu’vyjadril v sekcii komentárov na blogu zdravotnej stránky’alebo na Twitteri, či inde. V čase publikovania sa záťaž kanadského’systému zdravotnej starostlivosti ešte viac zmiernila, keď parlament oznámil, že politika sa bude spätne vzťahovať na ľudí, ktorí už boli prijatí na 10 predchádzajúcich návštev v nemocnici. 

Takéto veci vyvolávajú to, čomu sa hovorí “bolestný smiech.”Pravdou je, že ako poznamenal Ross Douthat v New York Times, Kanada už vstúpila do skutočne dystopického obdobia”keď viac ako 4 % zaznamenaných úmrtí tvoria Kanaďania, ktorým lekári pichajú smrteľné injekcie, sme’až na samom dne a na dne je obrovská hromada mŕtvol. Naozaj by som si želal, aby bol tento článok viac satirický, než je.