Untitled-26-810x500.png

Sviatok svätého Tomáša pripomína veriacim, aby verili a dúfali v Boha, ktorého nevidíme.

24
Kultúra života

Cirkev nám dnes vo svojom ofíciu chvál oznamuje tieto slávnostné slová:

Nebojte sa, lebo piateho dňa k vám príde náš Pán.

Tento sviatok je posledným, ktorý Cirkev slávi pred veľkým sviatkom Narodenia svojho Pána a Manžela. Prerušuje veľké férie, aby vzdala hold Tomášovi, Kristovmu apoštolovi, ktorého slávne umučenie posvätilo tento dvadsiaty prvý decembrový deň a zabezpečilo kresťanskému ľudu mocného patróna, ktorý mu predstaví božské Dieťa z Betlehema.

Niktomu z apoštolov nemohol byť tento deň pridelený tak vhodne ako svätému Tomášovi. Práve svätého Tomáša sme potrebovali; svätého Tomáša, ktorého sviatočný patronát by nám pomohol veriť a dúfať v toho Boha, ktorého nevidíme a ktorý k nám prichádza v tichosti a pokore, aby vyskúšal našu vieru. Svätý Tomáš sa kedysi previnil tým, že pochyboval, hoci mal veriť; a nevyhnutnosť viery spoznal až na základe smutnej skúsenosti nedôvery: vtedy prichádza najvhodnejšie, aby nás mocou svojho príkladu a modlitieb bránil pred pokušeniami, ktoré by v nás mohol vzbudiť pyšný ľudský rozum.

Prosme ho s dôverou. V tom nebi svetla a videnia, kam ho umiestnili jeho pokánie a láska, sa za nás prihovorí a získa pre nás tú poslušnosť mysle a srdca, ktorá nám umožní vidieť a spoznať Toho, ktorý je Očakávaným národov a ktorý, hoci je Kráľom sveta, nedá iné znamenia svojho majestátu ako plienky a slzy Dieťaťa. Najprv si však prečítajme skutky nášho svätého apoštola. Cirkev považovala za rozumné podať nám ich v mimoriadne skrátenej podobe, ktorá obsahuje len tie najspoľahlivejšie fakty, zozbierané z autentických prameňov; a tak vylučuje všetky tie podrobnosti, ktoré nemajú historickú autoritu.

Apoštol Tomáš, ktorý sa volal aj Didymus, bol Galilejčan. Po prijatí Ducha Svätého cestoval po mnohých provinciách a hlásal Kristovo evanjelium. Zásady kresťanskej viery a praxe učil Parthov, Médov, Peržanov, Hirčanov a Baktrijcov. Nakoniec odišiel do Indie a vyučoval obyvateľov týchto krajín kresťanskému náboženstvu. Až do konca si získal úctu všetkých ľudí svätosťou svojho života a učenia a zázračnými zázrakmi, ktoré konal. V ich srdciach vzbudzoval aj lásku k Ježišovi Kristovi. Kráľa tých končín, uctievača modiel, naopak, všetky tieto veci len viac dráždili. Odsúdil svätca na smrť prebodnutím oštepmi: tento trest vykonal v Kalamíne a Tomášovi udelil najvyššiu poctu jeho apoštolátu, mučenícku korunu.

Veľký ANTIFÓN sv. TOMÁŠA

O Tomášovi! Didymus! Ktorý si si zaslúžil vidieť Krista; prosíme ťa, čo najúprimnejšou prosbou, pomôž nám, úbohým hriešnikom, aby sme pri príchode Sudcu neboli odsúdení spolu s bezbožníkmi.

Modlime sa

Daj, Pane, prosíme ťa, aby sme sa tešili zo slávnosti tvojho blahoslaveného apoštola Tomáša; aby sme vždy mali pomoc jeho modlitieb a horlivo vyznávali vieru, ktorú učil. Skrze Ježiša Krista, nášho Pána. Amen.

Nasledujúca modlitba je z Matiniek gotického alebo mozarabského breviára.

O Pane Ježišu Kriste, ktorý si na hlavu svojho mučeníka Tomáša apoštola vložil korunu z toho drahocenného kameňa, ktorý je založený v základoch, aby tak nebol zahanbený, lebo v teba uveril, ani nekorunovaný, lebo za teba položil svoj život, daj, aby na jeho príhovor bola v nás, tvojich služobníkoch, tá pravá viera, ktorou ťa budeme s najchutnejším srdcom vyznávať pred prenasledovateľmi: aby sme tak na príhovor toho istého veľkého mučeníka neboli zahanbení pred tebou a tvojimi anjelmi. Amen.

Grécka cirkev slávi so zvyčajnou vážnosťou sviatok svätého Tomáša; slávi ho však šiesteho októbra. Z jej hymnov vyberáme nasledujúce strofy.

Hymnus sv. TOMÁŠA

(Prebraté z Menaea Grékov)

Keď sa tvoja ruka dotkla Ježišovho’ boku, našla si dokonalosť dobrých vecí; lebo ako mystická huba si odtiaľ nasal vodu života, prameň všetkého dobrého, a napil si sa večného života; čím si očistil ľudské mysle od nevedomosti a dal si im piť božské dogmy poznania Boha.

Svojou vlastnou nedôverou a svojou vierou po nej si utvrdil tých, čo boli pokúšaní, lebo si všetkým ľuďom zvestoval, ako sa On, ktorý je tvojím Pánom a tvojím Bohom, vtelil na túto zem pre nás, bol pribitý na kríž a pretrpel smrť a jeho bok bol otvorený kopijou, odkiaľ čerpáme život.

Ty si celú Indiu rozžiaril veľkým svetlom, ó, najsvätejší apoštol, ty kontemplátor božstva! Veď potom, čo si osvietil tento ľud a urobil z neho deti svetla a dňa, si Božím duchom múdro zvrhol chrámy ich modiel a povýšil si ľud na lásku k Bohu, čím si ho urobil cťou a slávou Cirkvi, ty, ktorý nám pomáhaš svojím príhovorom!

Videním, ktoré si mal o božských veciach, stal si sa, apoštol Tomáš, mystickým kalichom Kristovej Múdrosti, ktorá dáva radosť dušiam veriacich. Bol si duchovnou sieťou, ktorá vyťahuje ľudí z mora nevedomosti. Preto si prišiel zo Siona ako prúd lásky, ktorý zavlažuje svet božskými dogmami. Napodobnil si Ježišovo umučenie, bol si prebodnutý v boku, obliekol si si nesmrteľnosť. Modli sa k Bohu, aby sa zmiloval nad našimi dušami.

O slávny apoštol Tomáš! Ktorý si priviedol ku Kristovi toľko neveriacich národov, vypočuj teraz modlitby veriacich, ktorí ťa prosia, aby si ich priviedol k tomu istému Ježišovi, ktorý sa za päť dní ukáže svojej Cirkvi. Aby sme si zaslúžili zjaviť sa v jeho božskej prítomnosti, potrebujeme pred všetkými ostatnými milosťami svetlo, ktoré k nemu vedie. Týmto svetlom je viera; modli sa teda, aby sme ju mali.

Najvyšší Spasiteľ sa zľutoval nad tvojou slabosťou a ráčil z teba odstrániť pochybnosti o tom, že vstal z hrobu; modli sa k nemu za nás, aby nám milostivo prišiel na pomoc a dal sa pocítiť nášmu srdcu. Nežiadame, svätý apoštol!, aby sme Ho videli očami svojho tela, ale očami svojej viery, lebo On ti povedal, keď sa ti ukázal: Blahoslavení, ktorí nevideli, a uverili!" Z tohto šťastného počtu chceme byť aj my. Preto ťa prosíme, modli sa, aby sme získali vieru srdca a vôle, aby sme, keď uvidíme božské Dieťatko zavinuté do plienok a položené v jasliach, mohli zvolať: Pán môj a Boh môj!

Modli sa, svätý apoštol, za národy, ktoré si evanjelizoval, ale ktoré opäť upadli do tieňa smrti. Kiež by čoskoro prišiel deň, keď nad nimi opäť zažiari Slnko spravodlivosti. Požehnaj úsilie tých apoštolských mužov, ktorí zasvätili svoju prácu a samotný život misijnému dielu; modli sa, aby sa skrátili dni temnoty a aby krajiny, ktoré boli napojené tvojou krvou, konečne uvideli, že sa medzi nimi ustanovilo Božie kráľovstvo, ktoré si im zvestoval a na ktoré čakáme aj my.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.