archeology-dig-810x500.jpg

Prebudená štúdia tvrdí, že "vyvracia" "mýtus", že pravekí muži boli lepší lovci ako ženy

29
Neutral

Nedávno ma zaujal titulok v Daily Mail, ktorý oznamoval novinku, ktorá je “obrovská, ak je pravdivá, ” ako sa hovorí. “Vyvrátenie mýtu o mužskom lovcovi, ” oznamoval. “Prehistorické ženy boli LEPŠIE v love ako muži, tvrdí štúdia.”Štúdia, ktorú uskutočnili vedci z University of Notre Dame a ktorá bola publikovaná v časopise American Anthropologist, má vyvrátiť tisíce rokov ľudského chápania a zvrhnúť zaužívaný pohľad na historické rodové roly. 

Podľa denníka Mail, “nová štúdia tvrdí, že“jaskynní ľudia bledli v porovnaní so svojimi ženskými náprotivkami,” a že zatiaľ čo “ženy boli dlho považované za vychovávateľky detí a zberačov a muži za lovcov,” táto teória bola teraz “vyvrátená.”Nová štúdia zistila, že “ich ženská anatómia a biológia by ich k tomu vnútorne predurčovali viac.” 

Doktorka Cara Ocobock, hlavná autorka štúdie, je tiež spoluautorkou kontroverzného článku v časopise Scientific American, v ktorom tvrdí, že pohlavie je sociálny konštrukt. Jej štúdia má zjavne podporiť tento názor. “Skôr ako by sme to vnímali ako spôsob vymazania alebo prepísania histórie, naše štúdie sa snažia napraviť históriu, ktorá z nej vymazala ženy,” uviedla. Ako zhrnul denník Mail: 

Zistenia ukazujú, že ženské telo je vhodnejšie na vytrvalostné aktivity, ktoré by boli v ranom love rozhodujúce. Hlavnými dôvodmi tejto biologickej výhody sú hormóny – v tomto prípade estrogén a adiponektín, ktoré sú zvyčajne prítomné vo väčšom množstve v ženskom tele ako v mužskom. Tieto dva hormóny zohrávajú rozhodujúcu úlohu v tom, že umožňujú ženskému telu modulovať glukózu a tuk – funkcia, ktorá je kľúčová pre športový výkon. Najmä estrogén pomáha tým, že povzbudzuje telo, aby využilo na energiu uložený tuk skôr, než spotrebuje zásoby sacharidov, a chráni bunky tela’pred poškodením počas vystavenia teplu.

Ocobock navyše tvrdí, že ženské telo má pri love mnoho výhod. “Estrogén je podľa mňa naozaj neopěvovaný hrdina života,”tvrdí. “Je tak dôležitý pre kardiovaskulárne a metabolické zdravie, vývoj mozgu a zotavenie po zranení“Vďaka typicky širšej stavbe bokov žien sú schopné otáčať boky, čo predlžuje ich kroky. Keď sa na ľudskú fyziológiu pozriete týmto spôsobom, môžete si ženy predstaviť ako maratónske bežkyne oproti mužom ako silákom.” Štúdia uvádza aj niekoľko archeologických príkladov žien pochovaných s loveckými zbraňami. 

Zamýšľaný výsledok tohto výskumu je, samozrejme, politický. Je, ako uvádza Mail, “veľmi dôležitý pre oboch autorov, ktorí dúfajú, že ich zistenia pomôžu zmeniť naratív okolo súčasných žien.” Podľa Dr. Ocobocka (ktorý je, nie náhodou, aj vyučujúca na Katedre rodových štúdií): “Chcem, aby ľudia dokázali zmeniť tieto predstavy o fyzickej menejcennosti žien, ktoré tu boli tak dlho. Musíme zmeniť predsudky, ktoré si prinášame, alebo sa aspoň pozastaviť pred tým, než si tieto predsudky prisvojíme. A v širšom zmysle nemôžete priamo predpokladať niečie’schopnosti na základe toho, aké pohlavie alebo rod ste mu priradili pri pohľade naňho."” 

Ocobock’ové použitie slovného spojenia “pohlavie alebo rod” tu vypovedá – tým, že ich definuje oddelene, upozorňuje na svoje prihlásenie sa k transgenderovej ideológii, ktorá má v poslednom čase na akademickú pôdu obrovský vplyv. Ako som vlani na tomto miesteinformoval, North Hertfordshire Museum nedávno vyhlásilo krátkodobo žijúceho rímskeho cisára za “transgender” – so spätnou platnosťou, pričom zámená boli starostlivo zmenené tak, aby odrážali jeho údajné preferované označenie. V posledných rokoch došlo k rozmachu transrodových nálezov, pričom sa objavili (a to presne podľa plánu!) pohlavne odlišní Anglosasi a Vikingovia. Toto je to, čo možno označiť ako “back-filling” – stanovte si záver (pohlavie a rod sú odlišné, transgender ideológia je fakt) a potom nájdite dôkazy, ktoré tento záver podporujú. 

Akademici ako Ocobock musia ignorovať obrovské množstvo dôkazov, ktoré stanovujú kľúčové fyzické a fyziologické rozdiely medzi pohlaviami. Tieto rozdiely, samozrejme, v žiadnom prípade nezakladajú “nadradenosť” alebo “podradnosť” spôsobom, ktorý zrejme naznačuje. (Zhrnutia týchto rozdielov si môžete prečítať tu, here, alebo here). Je ideologickým tvrdením trvať na tom, že tento súbor dôkazov nemá žiadny vplyv na otázku fyzických schopností na namáhavé alebo nebezpečné fyzické činnosti napriek tomu, že, ako zdôrazňuje Ocobock, malé skupiny lovcov a zberačov mali často “all-hands-on-deck” prístup k prežitiu z dôvodu nevyhnutnosti. Tento výskum je len posledným otvoreným pokusom akademikov podporiť ideológiu transgenderu, keďže táto debata sa rozhorúčuje. 

Komentátor Konstantin Krisin zhrnul najnovší výskum na X (predtým Twitter): “Hej Siri, prečo už nikto neverí vedcom, akademikom ani médiám?"”