laudato_si_world_pic-810x500.jpg

Prečo by katolíci mali ignorovať výroky pápeža Františka v Laudato Si'

205
Kultúra smrti

Výroky pápeža Františka a ďalších v dokumente o klíme nemajú vedecký základ a odrážajú interpretáciu vzťahu ľudstva k prírode, ktorá má bližšie k pohanskému než katolíckemu výkladu. Stručne povedané, výroky pápeža Františka’by sme nemali nasledovať. 

Na YouTube je teraz k dispozícii film The Letter: Laudato Si Film (čo v preklade znamená “Chvála tebe”) ukazuje pápeža Františka, ako diskutuje o údajnej klimatickej kríze so skupinou pozvaných hostí. 

Čo je na tvrdeniach pápeža Františka’zlé? Na začiatok, hoci klíma je dynamická, žiadna klimatická kríza neexistuje. 

 Ako poznamenal Patrick Moore, spoluzakladateľ Greenpeace, ktorý opustil túto organizáciu po tom, ako prijala antihumánny pohľad na svet: “Klíma planéty Zem sa od jej zrodu nikdy neprestala meniť, niekedy relatívne rýchlo, inokedy veľmi pomaly, ale vždy určite. Dúfať v ‘dokonalú stabilnú klímu’ je rovnako márne ako dúfať, že počasie bude rovnaké a príjemné, každý deň v roku, navždy.” 

Magnificat, katolícky duchovný mesačník, to z teologického hľadiska opakuje: “Ani dnes ľudia nemajú kontrolu nad búrkami na mori a niekedy majú len veľmi malú kontrolu nad búrkami v srdci. Iba Boh má moc utíšiť búrku vonku i vo vnútri."” 

Z vedeckého hľadiska, zatiaľ čo v rokoch 1900 - 2000 sa počet hlásených prírodných katastrof zvýšil (vďaka lepšiemu hláseniu), od roku 2000 do súčasnosti sa počet hlásených prírodných katastrof znížil. V skutočnosti počet úmrtí v dôsledku prírodných katastrof klesol od 20. rokov 20. storočia do roku 2010 o viac ako 90 %. 

Medzičasom globálne priemerné výnosy kukurice, ryže, sóje a pšenice sa v rokoch 1961 - 2019 zvýšili, čiastočne v dôsledku mierneho prirodzeného otepľovania a zvyšovania hladiny oxidu uhličitého, ktorý je nevyhnutnou potravou rastlín.  

PREČÍTAJTE SI: Al Gore porovnáva ‘klimatické zmeny’ s Knihou zjavenia na summite WEF 2024 v Davose

Ak ide o teplotu, V Anglicku sa našli rímske orezávacie háky a pozostatky rímskych viníc, čo naznačuje, že v Anglicku bolo za čias Rímskej ríše teplejšie ako dnes. Podobne aj pozostatky 1000 rokov starých jačmeňov v Grónsku naznačujú, že na ostrove bolo v minulosti teplejšie ako v súčasnosti. Tieto zistenia vyvracajú tvrdenia uvedené v knihe Laudato Si’ o globálnom otepľovaní. Okrem toho sa Antarktída za posledných 70 rokov neoteplila a počas rokov 2009 - 2019 sa plocha Antarktického ľadového šelfu zväčšila o viac ako 2 000 štvorcových kilometrov. Medzitým v priľahlých Spojených štátoch priemerná maximálna teplota pre 4. júla vykazuje v rokoch 1895 - 2022 klesajúci trend. 

V Spojených štátoch amerických sa v rokoch 1926 až 2022 znížil aj počet divokých požiarov a plochy vypálené divokými požiarmi. Vegetácia na Zemi sa v rokoch 1981 - 2014 zvýšila približne o 14 %, pričom 70 % z toho pripadá na CO2, pričom táto plocha rastu je dvakrát väčšia ako plocha Spojených štátov a viac biomasy pribudlo, ako ubudlo v dôsledku odlesňovania. 

Vzhľadom na to, že neexistuje žiadna klimatická kríza, všetky tvrdenia Laudato Si’ týkajúce sa klimatických utečencov sú nepravdivé. Ak sú potrebné ďalšie dôkazy, populácia vybraných pobrežných a ostrovných štátov sa od roku 1950 mnohonásobne zvýšila. Napríklad počet obyvateľovSenegalu (domovskej krajiny Arouna Kandaé, jedného z hostí pápeža Františka’stúpol z 2 miliónov na takmer 17 miliónov.5 miliónov; na Bahamách na takmer 408 000 z necelých 82 000; na Seychelách na približne 106 000 z približne 38 000 a na Šalamúnových ostrovoch na takmer 708 000 z približne 105 000. 

Takýto nárast počtu obyvateľov vyvracia tvrdenia o klimatických utečencoch, keďže počet obyvateľov by sa znížil, ak by značná časť obyvateľstva emigrovala kvôli klíme. Okrem toho migrantiboli spomenutí v Laudato Si’, ale väčšina migrantov sú mladí muži. Ak by migranti boli skutočne klimatickými utečencami, potom by medzi nimi bol približne rovnaký počet mužov a žien a ich vek by sa líšil. 

V Laudato Si’ Dr. Greg Asner (jeden z hostí pápeža Františka’ukázal na Tichý oceán, aby naznačil “kde sa mení klíma.”Silné výkyvy v Tichom oceáne, ktoré ovplyvňujú globálne počasie, sú však celkom prirodzené. 

Zvyčajne v Tichom oceáne vanú pasáty smerom na západ, ktoré tlačia teplé povrchové vody z Južnej Ameriky do Ázie. Počas El Niño, prírodného javu, však pasáty slabnú a teplé povrchové vody sa presúvajú opačným smerom. Naopak, počas La Niña, ďalšieho prírodného javu, sú pasáty silnejšie ako zvyčajne a viac teplej vody sa presúva smerom do Ázie. Tieto javy spôsobujú, že niektoré regióny v Kanade a Spojených štátoch sú teplejšie a suchšie a iné regióny sú chladnejšie a vlhkejšie. 

PREČÍTAJTE SI: Šéf energetickej divízie Alberty sa vysmieva správe, ktorá propaguje elektromobily ako najlepšie vybavené na zvládnutie chladu

Doktor Asner tiež tvrdil, že stúpajúca teplota mora ohrozuje populáciu koralov. Naopak, podľa Patricka Moora koraly prežili milióny rokov, a to aj v časoch, keď boli teploty vyššie ako dnes. V skutočnosti majú koraly tendenciu prosperovať pri vyšších teplotách ako pri nižších teplotách. Napríklad najteplejšie moria na svete sa nachádzajú v Indonézii, na Filipínach a Šalamúnových ostrovoch. Táto oblasť je známa ako Koralový trojuholník a nachádza sa v nej približne 76 % všetkých druhov koralov, 37 % všetkých druhov útesových rýb a šesť zo siedmich druhov morských korytnačiek. 

Nakoniec, čo sa týka oceánov, zvyšovanie hladiny morí nie je ničím novým. Hladina mora začala stúpať pred viac ako 15 000 rokmi. V rokoch 1901 - 2010 stúpla hladina mora približne o 7,5 palca, teda o 0,07 palca ročne, ale rýchlosť stúpania hladiny mora sa znižuje. Z teologického hľadiska nám Magnificat pripomína, že len “Boh mohol moriam rozkazovať a udomácňovať ich,” a my nemôžeme nijako ovplyvniť moria, vrátane toho, ako moria stúpajú alebo klesajú. Navyše podľa Jeremiáša 5,22 Boh “určil piesku hranicu pre more, večné nariadenie, ktoré neprekročí, a jeho vlny sa budú zmietať a nepremôžu ho; budú sa vlniť a neprekročia ho.” Preto sa netreba obávať zvyšovania hladiny morí, pretože Boh nedovolí moru prekročiť hranicu, ktorú stanovil. 

V rozpore s tvrdeniami uvedenými v Laudato Si’, spaľovanie fosílnych palív je prínosné pričom CO2vypúšťaný elektrárňami na fosílne palivá podporuje rast rastlín, zvyšuje produkciu potravín a zvyšuje účinnosť využívania vody a odolnosť rastlín voči suchu. Fosílne palivá sa tiež ukazujú ako spoľahlivé a lacné zdroje energie a používajú sa na výrobu hnojív a pesticídov, ktoré sú nevyhnutné na produkciu potravín. 

Na druhej strane veterné turbíny a solárne panely (obidve sú uvedené v Laudato Si’) sú intermitentné, majú nízku energetickú hustotu, vyžadujú záložný zdroj alebo akumulátory (čo zvyšuje náklady) a stávajú sa drahšími, keď sa viac podieľajú na elektrickej sieti. 

Veternú a solárnu energiu využívajú aj nespoľahlivé a škodlivé pre životné prostredie. Napríklad ťažba kovov vzácnych zemín potrebných pre elektrické vozidlá a veterné a solárne energetické systémy viedla k odlesňovanie (téma rozoberaná v Laudato Si’). Medzi environmentálne škody, ktoré vznikajú v dôsledku ťažby kovov vzácnych zemín, patrí okrem odlesňovania aj erózia pôdy, degradácia pôdy, znečistenie ovzdušia, kontaminácia vody, zničenie biotopov voľne žijúcich živočíchov a zmena krajinnej štruktúry. Veterné a solárne energetické systémy nie sú šetrné k životnému prostrediu. 

A aby toho nebolo málo, solárne panely obsahujú toxické materiály (vrátane olova a kadmia), ktoré sa môžu vylúhovať do pôdy, ak sa uložia na skládku. Okrem toho lopatky veterných turbín vydržia len približne 10 rokov a ich preprava a likvidácia sú nákladné. Veterné turbíny tiež zabili nechtíky a veterné a solárne zariadenia zabili vtáky. 

Pokiaľ ide o teológiu, na hodine prípravy na konfirmáciu dospelých som sa od Michaela Gormleyho dozvedel, že Biblia, najmä kniha Genezis, “demytologizuje” Zem. Žiaľ, v celom Laudato Si’ je Zem mytologizovaná. Pápež František a jeho hostia, Ridhima Pandey a náčelník DadáBorarí, hovorili o “Matke Zemi” a pápež František personifikoval Zem tým, že hovoril o “výkrikoch Zeme” a tvrdil, že “príroda sa začína sťažovať” a “kričí.” 

Katolíci by sa nemali odvolávať na “Matku Zem.” svätý Pavol (Rimans 1, 25) nás varoval pred ľuďmi, “ktorí premenili Božiu pravdu na lož; a uctievali a slúžili skôr stvoreniu než Stvoriteľovi, ktorý je požehnaný naveky.” Mytologizovaním Zeme sa ľudia dostávajú do pasce, pred ktorou varoval svätý Pavol, keď sa uctieva Zem (stvorenie) namiesto nášho Stvoriteľa. Okrem toho, Otec Michael P. Orsi nás varoval, že posadnutosť “Matkou Zemou” môže poskytnúť démonom príležitosť vstúpiť do našich sŕdc, podobne ako starovekí Kanaánci’ uctievanie rôznych bohov predstavujúcich silu prírody otváralo ich srdcia “démonickému vplyvu.” 

Dalšími prípadmi uctievania prírody sú dr. Lorna Goldová (predsedníčka Hnutia Laudato Si’), ktorá povzbudzuje “k hlbšiemu spoločenstvu s prírodným svetom.”Ako katolíci nepotrebujeme byť v “hlbšom spoločenstve s prírodným svetom,” ale naopak, potrebujeme byť v hlbšom spoločenstve s Bohom a nadprirodzenom. 

Podobne sa vyjadril aj Martin Palmer (spoluzakladateľ hnutia Náboženstvá a životné prostredie): “Jednoducho sme cítili, že tu nejako pôsobí niečo úžasnejšie, tajomnejšie, majestátnejšie a mocnejšie. Tak sme to nazvali to ‘Posvätné.’ A myslím si, že to posvätné musíme vrátiť späť. Využiť túto hlbokú potrebu cítiť, že existujú miesta, kde je závoj medzi nebom a zemou tenký ako gossamer." ” Ak Martin Palmer slovami “to” (tučným písmom v citáte vyššie) myslí prírodu alebo planétu, potom sa to podobá modloslužbe. Ako katolíci veríme, že miestom, kde sa stretáva nebo a zem, je Cirkev. 

V Laudato Si’ pápež František tiež povedal, že “biblický príbeh o stvorení je mýtickou formou vyjadrenia, ktorá má vysvetliť naše dejiny,” a že “biblické obrazy sú historické s mýtickým významom, teda pomáhajú nám pochopiť hodnoty.” Ako môže pápež František označiť akýkoľvek obsah Biblie za “mýtický”? Ako katolíci veríme, že Biblia je absolútna pravda. V skutočnosti Svätý Gregor Veľký povedal, že “Biblia je list od Boha,” a Pápež Lev XIII opísal Bibliu ako “List, ktorý napísal náš nebeský Otec a ktorý svätí spisovatelia odovzdali ľudskému rodu na jeho púti tak ďaleko od nebeskej krajiny.” 

Nanešťastie, Laudato Si’ obsahuje viac teologických omylov, kde sa ukazujú a propagujú aspekty rôznych náboženstiev vrátane islamu, pohanstva, hinduizmu, budhizmu a absencie náboženskej praxe. 

Propaguje Laudato Si’ iné náboženstvá? Ako katolíci by sme nemali tvrdiť, že všetky náboženstvá sú “správne.” V Ján 14,6 náš Pán Ježiš Kristus povedal: “Ja som cesta, pravda a život. Nikto neprichádza k Otcovi, iba cezo mňa.” Na posilnenie tohto posolstva sa biskup Atanáz Schneider vyslovil proti propagácii “supermarketu náboženstiev,” pretože náš Pán Ježiš Kristus je “jediný [pravý Boh],” a že “existuje iba jediné pravé náboženstvo, ktorým je Katolícka cirkev, založená samotným Bohom.” Biskup Schneider totiž označil vieru, že všetky náboženstvá sú si rovné a môžu viesť do neba, za herézu. 

Na záver, vzhľadom na nepravdivé tvrdenia týkajúce sa klímy a teologické omyly v Laudato Si’, by bolo lepšie, keby katolíci odmietli jeho učenie.

Frits Byron Soepyan má doktorát z chemického inžinierstva z The University of Tulsa a pracoval ako inžinier procesných systémov a výskumník v projektoch súvisiacich s energetikou.