Trump-2-810x500.jpg

A tak sa to skončilo: Trump sa stane republikánskym kandidátom

30
Neutral

Sotva sa začala, primárna sezóna 2024 sa skončila.

Donald Trump’s historickým víťazstvom v Iowa Caucus ukončil všetky staré spory o jeho zvoliteľnosti, právnych problémoch a veku. Napriek tomu, že ho Ron DeSantis aj Nikki Haleyová prekonali v pomere dva ku jednej, zvíťazil o 30 bodov. To bol takmer dvojnásobok náskoku Georgea Busha z roku 2000.

Iowčania, ktorí bojovali s teplotami do -20 stupňov, dali jasne najavo, kto bude kandidátom. Línia MAGA sa udržala.

To, čo zostalo zo starého republikánskeho establišmentu — preživší Bushovia, McCainovci, Cheneyovci a McConnellovci — je podľa očakávania vedľa. Robia všetko, čo je v ich silách, aby Trumpovo’víťazstvo znevážili, hovoria, že to bolo (zív) “očakávané” a poukazujú na “najnižšiu účasť na súťažnom volebnom zhromaždení v Iowe za štvrťstoročie,” akoby naznačoval skôr nedostatok nadšenia medzi voličmi než, povedzme, zdravý rešpekt pred schopnosťou mínusových teplôt spôsobiť omrzliny, udržal nízke čísla.

Ale aj tak bolo sklamanie citeľné. Dúfali, že v súťaži v Iowe sa objaví reálny konkurent. Alebo, ešte lepšie, dvoch či troch špičkových kandidátov, ktorí by s Trumpom bojovali počas prvých primárok a dokázali, že nie je nezraniteľný.

Miesto toho priniesla množstvo Trumpových podporovateľov a troch tiež-úspešných.

Vivek Ramaswamy zvládol oboje. Po tom, čo v Iowe skončil na štvrtom mieste s 8 percentami hlasov, podnikateľ v oblasti biotechnológií oznámil, že sa vzdáva kandidatúry a podporuje Trumpa. Tento krok nebol neočakávaný, keďže Ramaswamy posledných niekoľko mesiacov pôsobil v kampani takmer ako Trumpov náhradník. Nielenže vyzdvihoval úspechy politiky minulého prezidenta’a sľuboval, že v nich bude pokračovať, ale tiež vytrvalo obhajoval Trumpa pred právnymi krokmi, ktoré boli proti nemu rozpútané.

Ramaswamy’s týmto šikovným krokom znamená, že väčšina z približne 6 percent U. S. Steel Košice sa stane kandidátom na prezidenta.amerických voličov, ktorí podporovali jeho a jeho trumpovskú politiku, sa teraz vráti k tým, ktorí boli jej pôvodcami, čo ešte viac upevní Trumpovu’pozíciu v boji o nomináciu.

Druhý tiež neúspešný kandidát z Iowy, Ron DeSantis, sa rozhodol, že nebude viesť kampaň v New Hampshire. Nie je to len odrazom toho, že mu došli peniaze alebo chaotického stavu jeho kampane. Je to skôr tiché potvrdenie toho, že Trump v Granite State určite zvíťazí. Podľa mňa je to tiež prvý krok k tomu, aby Ron úplne ukončil svoju kampaň.

Aby sa vyhol ponižujúcej porážke vo svojom vlastnom štáte — kde Trump vedie v prieskumoch dva ku jednej — DeSantis určite odíde pred primárkami na Floride 19. marca. Preto sa dvaja floridskí senátori, Marco Rubio a Rick Scott, pripojili k väčšine zvyšku floridskej kongresovej delegácie a podporili Trumpa ešte pred volebným zhromaždením v Iowe. Väčšina jeho sponzorov s hlbokými vreckami už odišla, pretože prešli k Haleyovej alebo sa vrátili k Trumpovi.

Primárnym problémom DeSantisa nie je jeho politika, ktorá z veľkej časti kopíruje Trumpovu. Je to skôr jeho osobnosť. Ukazuje sa, že môj guvernér — žijem na Floride — je politik s nulovou charizmou. Keď vstúpi do miestnosti, nerozžiari ju a na pódiu sa často zdá byť zle naladený. To je’dôvod, prečo jeho zdĺhavé návštevy všetkých okresov Iowy’len urýchlili krach jeho kampane. Voliči si ho mohli zmerať a hoci sa im páčilo, čo hovoril, muž, ktorého videli, ich jednoducho nenadchol.

Ak bola hlavným problémom DeSantisa’jeho osobnosť, problémom Haleyovej’je jej politika. Jej prudký nárast, o ktorom médiá so zatajeným dychom informovali v týždňoch pred volebným zhromaždením, sa ukázal byť do značnej miery hyperbolou. Haleyová vo svojom prejave po volebnom zhromaždení tvrdila, že teraz sú to preteky dvoch ľudí, čo je pre niekoho, kto skončil na treťom mieste, dosť bizarné tvrdenie.

To, čo ukončilo Haleyovej’vysoko propagovaný “nárast” v Iowe a čo čoskoro úplne ukončí jej kampaň, je, že čoraz viac republikánov začína chápať, kto je a aké sú jej postoje ku kľúčovým otázkam. Je výlučne výtvorom rýchlo sa zmenšujúcej kohorty NeverTrumpers a finančne ju podporujú globalistickí pandúri ako bratia Kochovci. Chce amnestiu pre ilegálov, je mäkká voči Číne a nechce žiadnu ďalšiu ochranu nenarodených detí. Nielenže nie je MAGA, ale v skutočnosti sa ani nemôže’vydávať za to, čo sa kedysi nazývalo konzervatívnym republikánom.

Posledné snahy jej kampane — za asistencie demokratických stratégov a demokratického financovania — presvedčiť nezávislých a dokonca aj demokratov, aby v budúcotýždňových primárkach v New Hampshire hlasovali naprieč stranami, jej vyhliadky nezlepšia. Bez ohľadu na to, aký malý nárast jej hlasov prinesú takíto trans-voliči — ako by sme ich mohli nazvať — spolupráca s opozíciou s cieľom sabotovať Trumpa takýmto spôsobom odhaľuje úplný nedostatok zásadovosti.

Voliči v jej domovskom štáte Južná Karolína si to všimnú a jej volebné čísla sa tam ešte viac prepadnú. Dvadsiateho štvrtého februára pôjdu k urnám a prinesú Trumpovi ohromujúce víťazstvo a rozhodnú výčitku žene, ktorá kedysi pôsobila ako ich guvernérka. Tam sa jej kampaň skončí, ak sa neskončí po New Hampshire.

Trump bude republikánskym kandidátom. Bude to ďalšia kapitola najväčšieho návratu v amerických politických dejinách.

Steven W. Mosher je prezidentom Inštitútu pre výskum obyvateľstva.