bathroom_sign-810x500.jpg

Najvyšší súd sa odmietol zaoberať prípadom školy v Indiane proti študentom na ženských toaletách

20
Neutral

Najvyšší súd USA sa odmietol zaoberať odvolaním školského obvodu v Indiane proti rozhodnutiu, ktoré ho nútilo umožniť študentom opačného pohlavia vstup na toalety, čím umožnil, aby táto politika zostala v platnosti.

The Daily Wire informoval, že v roku 2021 ľavicová organizácia American Civil Liberties Union (ACLU) zažalovala Metropolitný školský obvod v Martinsville v oblasti Indianapolis v mene biologickej študentky na škole John R. Wooden Middle School, ktorá sa identifikuje ako muž a ktorej bol znemožnený prístup na chlapčenské toalety a do šatní, namiesto toho jej bolo poskytnuté ubytovanie v podobe používania unisex kúpeľne v kancelárii zdravotnej sestry, proti čomu namietala kvôli jej vzdialenosti od triedy.

Federálny sudca vydal v roku 2022 predbežný súdny príkaz proti škole, po ktorom bol prípad zlúčený s ďalšími dvoma podobnými prípadmi v štáte Hoosier. Trojčlenný senát 7. obvodného odvolacieho súdu sa v auguste postavil na stranu študentky a rozhodol, že od študentov mužského pohlavia nemožno vyžadovať, aby používali dievčenské’ toalety, pretože “sa v očiach štátu Indiana javia ako chlapci.”

V utorok najvyšší súd krajiny’zverejnil zoznam príkazovodhalil, že odvolanie školy’v prípade Metropolitan School District v. A.C. (prezývka študenta’a), bolo zamietnuté, bez toho, aby sa bližšie uviedlo prečo alebo identifikovalo, ako jednotliví sudcovia rozhodli. Na to, aby sa súd zaoberal prípadom, postačujú štyria sudcovia, čo znamená, že za prijatie tejto otázky mohli hlasovať najviac traja zo šiestich republikánmi menovaných sudcov súdu’

“Nanešťastie, zatiaľ budú naše školy nútené umožniť transrodovým študentom používať tú toaletu, ktorá podľa nich zodpovedá pohlavnej identite, ktorú si v daný deň vybrali,” povedal hovorca republikánskeho generálneho prokurátora štátu Indiana Todd Rokita. “Budeme pokračovať v našom boji, aby normálni, zdravo zmýšľajúci hoosierski rodičia mohli vychovávať svoje deti bez tejto toxickej transanity.”

Okresný superintendent Eric Bowlen povedal pre Newsweek, že okres je “hlboko sklamaný z toho, že Najvyšší súd USA zamietol jeho žiadosť o vyriešenie problému, ktorý rozdelil federálne súdy a spôsobil rozvrat v školských obvodoch po celej krajine. Keďže vzdelávací systém sa naďalej rýchlo vyvíja, miestne školské rady musia mať možnosť voľne sa orientovať v citlivých vznikajúcich otázkach, aby slúžili najlepším záujmom študentov.”

Dodal, že okres bude “úzko konzultovať s právnym poradcom, aby určil vhodné ďalšie kroky, ktoré budú v súlade so zákonom a zároveň budú to najlepšie pre našich študentov a komunitu.”

Kritici tvrdia, že nútenie dievčat zdieľať intímne priestory, ako sú kúpeľne, sprchy alebo šatne s príslušníkmi opačného pohlavia, porušuje ich právo na súkromie, vystavuje ich zbytočnému emocionálnemu stresu a dáva potenciálnym mužským predátorom životaschopnú zámienku na vstup na ženské toalety alebo do skriniek jednoduchým tvrdením, že sú transsexuálmi. 

V štáte Virgínia sa tento problém dramaticky ilustroval v prípade školského obvodu Loudoun County’zakrytie znásilnenia študentky “transrodovým”spolužiakom na dievčenských toaletách kvôli škodlivým dôsledkom pre hnutie LGBT.

Ak ide o Najvyšší súd, nie je to zďaleka prvý prípad, keď súčasná “konzervatívna” väčšina sklamala konzervatívcov. Priniesla konzervatívcom veľké víťazstvá v oblasti práv na zbrane, regulácie životného prostredia, afirmatívnych opatrení a predovšetkým potratov so zrušením rozsudku Roe v. Wade, ale vydala aj odmietavé rozhodnutia o povinných vakcínach COVID-19, náboženskej slobode a prispôsobení sa LGBT, a to až do takej miery, že sudca Samuel Alito vymenovaný Bushom a sudca Neil Gorsuch vymenovaný Trumpom urobili zriedkavý krok a kritizujú Trumpom vymenovaných sudcov Amy Coney Barrett a Bretta Kavanaugha za to, že nemajú “fortitude” na riešenie takýchto otázok.