Stanislaw-Gadecki-810x500.jpg

Predseda poľskej biskupskej konferencie: Nikto "s dobrým svedomím" nemôže podporovať zákony podporujúce potraty alebo eutanáziu

17
Kultúra života

Predseda poľskej biskupskej konferencie sa tento týždeň podelil so silnými slovami na obranu života, keď dôrazne vyhlásil, že zákony povoľujúce potraty a eutanáziu sú nespravodlivé a že všetci ľudia, nielen katolíci, si musia vážiť ľudský život od momentu počatia až po prirodzenú smrť.

“Vzhľadom na názory čoraz častejšie sa vyskytujúce vo verejnom priestore o údajnej potrebe rozšíriť prístup k interrupciám som chcel pripomenúť postoj Katolíckej cirkvi k otázke práva na život,” napísal vo vyhlásení zverejnenom v piatok arcibiskup Stanisław Gądecki, predseda Poľskej biskupskej konferencie. 

Arcibiskup Gądecki zdôraznil, že zodpovednosť za ochranu a obranu života nemajú len katolíci, ale všetci.

“[E]dine človek — nielen člen Katolíckej cirkvi — s dobrým svedomím stojí pred morálnou povinnosťou rešpektovať ľudský život od jeho začiatku až po prirodzenú smrť,” povedal. “Ide o učenie, ktoré sa odvoláva na prirodzený zákon, ktorý je záväzný pre svedomie každého človeka.”

Komentáre prichádzajú po tom, čo novozvolený poľský premiér Donald Tusk začiatkom mesiaca povedal, že jeho stredoľavicová politická skupina Občianska koalícia predloží návrh zákona, ktorý za určitých okolností povoľuje interrupcie počas prvej tretiny života nenarodeného dieťaťa’Notes from Poland predkladá.

Čítajte: Polský’premiér navrhuje zákon o potratoch na obzore v krajine pro-life

V súčasnosti sú potraty v Poľsku nelegálne s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo záchrany života matky. Obhajcovia života odkazujú na to, že nenarodené deti nie sú vinné za okolnosti svojho počatia a že úmyselné usmrtenie nenarodeného dieťaťa je morálne neospravedlniteľné a nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. Lekárske zákroky pri potratoch alebo mimomaternicovom tehotenstve nie sú interrupciami.

Premiér Tusk, ktorý je súčasťou vládneho posunu v krajine od konzervatívneho vedenia k proeurópskemu postoju, v rozhovore priznal, že pravdepodobne nebude schopný získať dostatok hlasov na presadenie uvoľnenia tradične katolíckej krajiny’ale naznačil, že takáto zmena by sa mohla uskutočniť inými prostriedkami vrátane nariadení, administratívnych rozhodnutí, presviedčania a určitých politík vykonávaných ministerstvom zdravotníctva.”

Arcibiskup Gądecki vo svojom vyhlásení naopak vyzval všetkých ľudí v Poľsku, aby zaujali pro-life postoj, vrátane zákonodarcov.

“V duchu zodpovednosti za Cirkev v Poľsku a pre dobro našej spoločnej vlasti vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa jednoznačne prihlásili k pro-life,” povedal arcibiskup. Vyzval tiež zákonodarcov národa’a pro-life katolíckeho prezidenta, aby “vydali svedectvo skutočnej starostlivosti o bezbranný, nenarodený život.”

Vo svojom vyhlásení arcibiskup hojne citoval encykliku Evangelium Vitae pápeža Jána Pavla II’z roku 1995, a potvrdil, že každý zákon, ktorý povoľuje zabíjanie nenarodených detí v maternici alebo zabíjanie nevyliečiteľne chorých osôb, je sám osebe nespravodlivý.

“V prípade vnútorne nespravodlivého zákona, akým je zákon povoľujúci potrat alebo eutanáziu, preto nikdy nie je dovolené ho dodržiavať, ani ‘zúčastňovať sa na propagandistickej kampani v prospech takéhoto zákona, či hlasovať zaň,’” v pápežskej encyklike sa píše.

POPIS: Ján Pavol II.: Pápež života

“Potraty a eutanázia sú teda zločiny, na ktorých legitimizáciu si nemôže nárokovať žiadny ľudský zákon,” uvádza sa tiež v dokumente. “Neexistuje povinnosť vo svedomí poslúchať takéto zákony; naopak, existuje vážna a jasná povinnosť postaviť sa proti nim prostredníctvom výhrady svedomia.”

Záverom sa Gądecki ohradil proti hyperdemokratickému a relativistickému tvrdeniu, že o morálke rozhoduje väčšina hlasov. 

“O tom, čo je správne, nerozhoduje počet stúpencov daného názoru,” povedal. “Správny — a predovšetkým etický rozum — je často na strane menšiny,” dokonca niekedy aj na strane jediného “jednotlivca s dobre formovaným svedomím.”

Uvidíme, či sa snahy o “liberalizáciu” potratových zákonov v Poľsku”prejavia v najbližších mesiacoch.

Doteraz má Poľsko postavilo ako jedna z mála krajín (spolu s USA a Salvádorom), ktoré v posledných rokoch posilnili svoju legislatívnu ochranu nenarodených detí, zatiaľ čo iné krajiny ochranu nenarodených detí zrušili.