Thaddeus-Wang-810x500.jpg

Vatikán vymenoval biskupa v komunistickej Číne na základe "rámca" tajnej dohody, ale otázky zostávajú

16
Neutral

Svätá stolica oznámila, že v Číne bol vymenovaný a vysvätený nový biskup podľa tajných podmienok čínsko-vatikánskej dohody, ale nezrovnalosti medzi oficiálnymi údajmi naznačujú, že Peking má stále kontrolu.

Tlačová kancelária Svätej stolice 25. januára stručne oznámila, že otec Thaddeus Wang Yuesheng bol v ten istý deň vysvätený “v rámci Dočasnej dohody medzi Svätou stolicou a Čínskou ľudovou republikou”

Svätá stolica dodala, že Wang bol 16. decembra pápežom Františkom vymenovaný za biskupa v Zhengzhou v tretej najľudnatejšej čínskej provincii Henan. Vymenovanie bolo zverejnené až 25. januára.

Wang teraz vedie diecézu, ktorá je bez biskupa už viac ako 70 rokov.

Ale vyhlásenie čínskej komunistickým štátom schválenej cirkvi prezentovalo odlišné fakty o príslušných dátumoch. Čínske úrady uviedli, že Wang bol “zvolený za dezignovaného biskupa v Zhengzhou 22. marca 2022.”

Dodali, že Wang od decembra 2011 pôsobil ako predseda štátno-cirkevného’Katolíckeho vlasteneckého kongresu v Henane, čo sa v poskytnutých stručných životopisných údajoch Svätej stolice’vynechalo.

Ak sú informácie štátnej cirkvi pravdivé, zdá sa, že Svätá stolica – hoci menovanie prezentuje ako úspešnú udalosť podľa podmienok čínsko-vatikánskej dohody – opäť hrá druhé husle Pekingu, ktorý Wanga do diecézy dosadil 20 mesiacov predtým.

Štátna cirkev priznala, že Wang bol skutočne vysvätený až 25. januára, ale možnosť, že Peking prevzal iniciatívu pri jeho inštalácii za biskupa, je ešte pravdepodobnejšia na základe ďalších podrobností, ktoré poskytla čínska komunistická cirkev. (V Číne existuje viacero rôznych orgánov štátom schválenej cirkvi, z ktorých najznámejší je Čínske katolícke vlastenecké združenie s rôznymi podobne pomenovanými skupinami štátom schválených biskupov).

Vyhlásenie CCPA odhalilo, že Wanga vysvätil biskup Shen Bin. Biskup Šen pôsobí ako hlava konferencie štátom schválených biskupov, ktorá neuznáva autoritu Vatikánu pri menovaní biskupov, a zároveň je viceprezidentom CCPA.

Na Wangovej’konsekrácii sa zúčastnilo aj niekoľko ďalších štátom schválených prelátov spolu s viac ako “40 kňazmi, rehoľníkmi a zástupcami laikov.”

Shen bol čínskymi úradmi inštalovaný za šanghajského biskupa v apríli 2023 – o tomto kroku nebol Vatikán informovaný. Shen bol Vatikánom uznaným biskupom v Haimen a Vatikánomuznaným biskupom v Šanghaji bol v skutočnosti biskup Thaddeus Ma Daqin. 

O niekoľko mesiacov neskôr pápež František kapituloval pred komunistickými predstaviteľmi: Svätá stolica 15. júla 2023 oznámila, že pápež vymenoval biskupa Josepha Shen Bina za šanghajského biskupa, čím ho “presunul z diecézy Haimen v provincii Jiangsu.” 

Číňania už porušili “ducha” čínsko-vatikánskej dohody, povedal vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, keď v novembri 2022 ČKS vymenovala biskupa Jána Peng Weizhaoa za pomocného biskupa Jiangxi. Diecéza nie je Svätou stolicou uznaná a Vatikán v následnom vyhlásení vyhlásil, že sa o tejto ceremónii dozvedel s “prekvapením a ľútosťou.” 

Svätá stolica opísala Wangovo’vysvätenie ako uskutočnené v‘rámci tajnej čínsko-vatikánskej dohody. Táto dohoda, ktorá bola prvýkrát podpísaná v roku 2018 a odvtedy sa každé dva roky obnovuje, sa má v októbri obnoviť. 

LifeSiteNews sa 18. januára obrátil na kardinála Parolina s otázkou, či sa dohoda plánuje obnoviť aj tento rok, ale zatiaľ nedostal odpoveď. 

Parolin v júli minulého roka obhajoval tajnú povahu dohody a uviedol, že “text je dôverný, pretože ešte nebol definitívne schválený.”Dohoda, ktorá “sa točí okolo základného princípu konsenzuálnosti rozhodnutí týkajúcich sa biskupov,” sa uskutočňuje “dôverou v múdrosť a dobrú vôľu všetkých,” povedal Parolin.

ČÍTAJ: Pápež František’ dohoda s komunistickou Čínou viedla k väčšiemu prenasledovaniu katolíkov

Predpokladá sa, že dohoda uznáva štátom schválenú verziu Katolíckej cirkvi a umožňuje Komunistickej strane Číny (KSČ) menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu nad nimi ČKS tá, ktorá má kontrolu. Údajne tiež umožňuje odvolanie a nahradenie legitímnych biskupov biskupmi schválenými ČKS.

Aj keď František aj kardinál štátny sekretár Pietro Parolin túto dohodu konštantne obhajovali, kardinál Joseph Zen, emeritný biskup Hongkongu, ju opakovane ostro kritizoval. Dohodu označil za “neuveriteľnú zradu” čínskych’katolíkov a obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov.

Viedla tiež k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania od podpísania dohody, ktoré americká Kongresovo-výkonná komisia pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody. V svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”