Untitled-36-810x500.png

Vláda Spojeného kráľovstva prisľúbila 12 miliónov libier na financovanie potratov v Tanzánii, kde sú nelegálne

9
Kultúra smrti
  • Vláda Spojeného kráľovstva financuje program na rozšírenie prístupu k interrupciám v Tanzánii.
  • Program SUFP získal 50 miliónov libier od britských daňových poplatníkov od roku 2017.
  • Organizácie ako Marie Stopes International a EngenderHealth realizujú programy interrupčnej starostlivosti.
  • Verejnosť a poslanci majú malú podporu pre financovanie potratov v zahraničí, britská vláda však pokračuje.

Vláda Spojeného kráľovstva oznámila, že použije 12 miliónov libier z peňazí daňových poplatníkov na program, ktorý bude realizovať organizácia, ktorej cieľom je v nasledujúcich dvoch rokoch “rozšíriť prístup” k interrupciám v Tanzánii, a to napriek tomu, že interrupcie sú v Tanzánii nezákonné a verejnosť ani poslanci takýto krok veľmi nepodporujú.

Čítajte: Američania, ktorí sú za život, sa nesmú uspokojiť s polovičatými opatreniami na obranu nenarodených

Program, známy ako Scaling Up Family Programme (SUFP) v Tanzánii, získal od roku 2017 už takmer  50 miliónov libier z peňazí britských daňových poplatníkov&nbsp. Program realizovalo viacero organizácií vrátane potratového gigantu Marie Stopes International a organizácie EngenderHealth, ktorá svojím cieľom je “rozšíriť prístup” ku “komplexnej interrupčnej starostlivosti,” ktorú definujú ako zahŕňajúcu “informácie a poradenstvo, umelé prerušenie tehotenstva a postabortívnu starostlivosť.”

EngenderHealth je výslovne že rozširovanie prístupu k “komplexnej interrupčnej starostlivosti,” ktorá zahŕňa aj rozširovanie prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva, je súčasťou ich práce v Tanzánii, ako aj v mnohých ďalších krajinách vrátane Beninu, Burkiny Faso, Côte d’Ivoire, Indie, Nigeru, Senegalu a Toga.

Minister Spojeného kráľovstva pre rozvoj a Afriku Andrew Mitchell, povedal “Dnes oznámené finančné prostriedky Spojeného kráľovstva pomôžu znížiť úmrtnosť matiek v Tanzánii a vytvoria bezpečnejšie prostredie pre ženy a ich deti.”

Prieskum verejnej mienky ukázal, že verejnosť má len malú podporu pre to, aby sa peniaze daňových poplatníkov vynakladali týmto spôsobom. 65 percent obyvateľov Veľkej Británie je proti tomu, aby sa tieto peniaze použili na financovanie potratov v zahraničí.

Rovnako sa len traja poslanci a minister (ktorý musí byť prítomný) zúčastnili debata na podporu zvýšeného financovania potratov v zahraničí v minulom roku, čo naznačuje, že táto otázka nie je medzi poslancami prioritou.

Financovanie potratov v zahraničí

Financovanie potratov v zahraničí je v posledných rokoch trvalou témou britskej vlády. V minulom roku Úrad pre zahraničné veci, Commonwealth & Development Office (FCDO) začal iniciatívu “na riešenie rodovej nerovnosti vo svete” s použitím viac ako  200 miliónov libier z peňazí daňových poplatníkov” na programy, ktoré poskytujú interrupcie a financujú “pro-choice” kampane v Afrike.

Stratégia pre ženy a dievčatá poskytne až £200 miliónov z peňazí daňových poplatníkov, ktoré budú použité na program integrovaného sexuálneho zdravia žien’. Program realizujú medzinárodné organizácie MSI Reproductive Choices (predtým Marie Stopes International) a International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Vládny dokument s názvom Medzinárodná stratégia pre ženy a dievčatá 2023–2030 sprevádzajúci spustenie iniciatívy vysvetľuje, že jedným z jej cieľov je “uprednostniť často zanedbávanú otázku bezpečných potratov.”

V roku 2019 štátny tajomník pre medzinárodný rozvoj, poslanec Alok Sharma, oznámil OSN, že Ministerstvo pre medzinárodný rozvoj (DFID) poskytne ďalších “600 miliónov libier z peňazí daňových poplatníkov na “plánovanie rodiny,” ktoré vrátane financovania interrupcií.

Tento prísľub bol britskou vládou vôbec najväčším výdavkom daňových poplatníkov v tejto oblasti a dopĺňa už prisľúbenú £1,1 miliardu libier počas päťročného obdobia začínajúceho v roku 2017.

Čítajte: Studentka katolíckej vysokej školy bije feminizmus ako ‘groteskný’ útok na ‘život, svätosť a krásu’

Mluvčí organizácie Right To Life UK Catherine Robinsonová uviedla “Ministerka pre rozvoj a Afriku bez náznaku irónie tvrdí, že tieto peniaze, z ktorých časť pôjde organizáciám aktívne sa usilujúcim o rozšírenie prístupu k interrupciám v krajine, vytvoria ‘bezpečnejšie prostredie pre ženy a ich deti.’”

“Namiesto poskytovania skutočnej pomoci krajinám, ktoré ju potrebujú, či už ide o čistú vodu alebo potraviny, sa zdá, že britská vláda má v úmysle financovať organizácie, ktoré v krajinách ako Tanzánia podporujú potraty. Ako iní upozornili, ide o formu neokolonializmu, ktorá nemôže skončiť dosť skoro.”

Pretlačené so súhlasom Právo na život vo Veľkej Británii.