Heather-Idoni-with-Sr-DeeDee-Byrne-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Väznená pro-liferka tvrdí, že ju 22 dní držali na samotke s nepretržite zapnutým svetlom

89
Kultúra života
  • Heather Idoniová bola potrestaná dlhodobou samotkou za zdieľanie jedla so spoluväzňami.
  • Idoniová čelí viac ako 50 rokom väzenia a pokute za účasť na záchrannej akcii za život.
  • Idoniová sa modlila za väzňov a zdieľala svoju vieru aj počas väznenia.
  • Medzinárodné pravidlá zakazujú dlhodobé uväznenie na samotke a ponižujúce zaobchádzanie s väzňami.

Väznenú pro-life väzenkyňu predviedli na súde v celých putách a tvrdí, že bola potrestaná dlhodobou samotkou.   

Heather Idoniová, obžalovaná v súdnych procesoch v rámci washingtonského zákona FACE (Freedom to Access Clinic Entrances), pre LifeSiteNews uviedla, že bola vystavená 22-dňovej samotke. V exkluzívnom rozhovore uviedla, že tento trest dostala za to, že sa delila o jedlo so spoluväzňami. Idoniová tvrdila, že každý deň uprostred noci mala povolené vychádzky mimo cely len na dve hodiny a že v jej cele sa neustále svietilo. Idoniová je vo väzení od jesene minulého roka, keď bola odsúdená.  

Odpovede: Obhajcovia života na celom svete vyzvali, aby napísali sudcovi, ktorý odsudzuje väzňov podľa zákona FACE   

Kamarát Cal Zastro, ktorý sa pripojil k Idoniovej v ďalšej tradičnej záchrannej akcii v Tennessee a bol tiež odsúdený za porušenie zákona FACE, povedal pre LifeSiteNews, že keď Idoniovú priviedli do súdnej siene na proces v Nashville, U.S. marshal nechal ženu v strednom veku spútať na zápästiach, v páse a na nohách, akoby bola nebezpečným zločincom. 

Zastro povedal, že po vstupe do súdnej siene šokovaný sudca nariadil odstrániť putá. Maršal spočiatku súhlasil s odstránením pút len z jedného zápästia, aby Idoni mohla slobodne písať, čo bol ústupok potrebný na to, aby si mohla robiť poznámky, keďže sa vtedy na súde zastupovala sama. Až na naliehanie rozhorčeného sudcu jej nakoniec odstránili putá z oboch zápästí, hoci maršal ponechal mreže okolo jej pása a nôh. 

Idoniovej hrozí viac ako 50 rokov väzenia vo federálnom väzení a pokuta viac ako 1 milión dolárov za účasť na niekoľkých pokojných záchranných akciách za život vo Washingtone, Michigane a Tennessee. Ak Idoni dostane v týchto prípadoch maximálne tresty, v ktorých sa predchádzajúce body obžaloby môžu zlučovať, aby sa zvýšili následné tresty, bude odsúdená na najdlhší trest odňatia slobody v histórii amerického hnutia za občiansku neposlušnosť v oblasti ľudských práv. 

PREHLIADKA: Málo republikánov hovorí pravdu: Potrat je ohavnosť, pretože zabíja deti 

Idoniová pokračovala v svedectve o svojej viere aj počas svojho väznenia a zlého zaobchádzania. Pre LifeSiteNews telefonicky z väzenia povedala, že vie, že “Boh bude oslávený” a že počas svojho uväznenia “nikdy necítila jeho prítomnosť.” 

Pred možným uväznením za účasť na záchrannej akcii za život vo Washingtone v roku 2022 Idoni povedala, že sa dva roky modlila za každého, koho vo väzení stretne. Hoci sa stretla s väzňami zapletenými do satanizmu a čarodejníctva, Idoni povedala, že verí, že Boh “ma dokáže vyslobodiť.” 

Jej čas za mrežami nebol bez odmeny. Idoni sa podelila o príbeh muža, ktorého stretla pri prevoze medzi zariadeniami a ktorý jej povedal, že vzal svoju priateľku na potrat do Los Angeles. Týchto dvoch odradilo od zabitia ich dieťaťa, keď pred klinikou narazili na chodníkové poradkyne za život. Muž povedal Idoni, že vďaka hrdinským ženám, ako je ona, sa jeho dieťa malo narodiť o dva mesiace. Idoni povedal, že “bol celý usmiaty”, keď vystupoval z dopravného prostriedku. 

ČÍTAJTE: Pro-life prisoner took part in DC rescue ‘akoby išlo o život nenarodeného Kristovho dieťaťa’  

Osúdenie Idoniho a ďalších “D.C. Nine”pro-life sa uskutočnia 14., 15. a 17. mája. 

Podpíšte modlitebný sľub za deväť pro-life záchrancov, ktorým hrozí desať rokov väzenia. 

Dokument OSN o medzinárodných pravidlách humánneho zaobchádzania s väzňami s názvom Standardné minimálne pravidlá OSN pre zaobchádzanie s väzňami (Pravidlá Nelsona Mandelu), zakazuje uväznenie na samotke, “dlhšie ako 15 po sebe nasledujúcich dní” (pravidlo 44), pričom ho považuje za “kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie alebo trestanie.” Pravidlá Nelsona Mandelu (pravidlo 43) tiež zakazujú “[p]oloženie väzňa do tmavej alebo trvalo osvetlenej cely.”  

Právnik Heather Idoni’Robert Dunn pre LifeSiteNews uviedol, že hoci väznica môže mať právo na vlastné pravidlá, ‘mali by byť v súlade’ s medzinárodnými normami stanovenými v Mandelových pravidlách. 

Podľa International Justice Resource Center medzinárodného judikátu sa pritom ponižovanie väzňa vrátane zadržiavania v putách na nohách a v putách môže kvalifikovať ako mučenie alebo neľudské zaobchádzanie a porušenie dôstojnosti.   

LifeSiteNews oslovil aj predstaviteľov väznice v zadržiavacom centre v Alexandrii, štát VA. Jeden z maršalov uviedol, že nemôžu’prezradiť žiadne konkrétne informácie o väzňovi.

LifeSiteNews’ rozsiahle spravodajstvo o súdnych procesoch v D.C. Face Act nájdete tu. 

PREHLIADNITE: Chcete poslať listy solidarity uväzneným hrdinom za život? Tu’je návod