Two_Abortion_Pills-810x500.jpg

FDA použila chybné štúdie a zlé údaje, aby povolila zasielanie potratových tabletiek poštou: správa

11
Kultúra smrti
  • FDA povolila posielanie potratových tabletiek poštou s lekárskym predpisom.
  • Pro-life inštitút upozorňuje na závažné problémy s bezpečnosťou distribúcie tabletiek.
  • Štúdie ukazujú nedostatočné hlásenie komplikácií a úmrtí po užití potratových liekov.
  • Pro-life skupiny varujú pred zvýšením nežiaducich udalostí po zrušení lekárskeho dohľadu.

V decembri 2021 FDA pod vedením Bidenovej administratívy povolila lekárnikom posielať potratové tabletky poštou, pokiaľ má príjemca lekársky predpis. Alliance Defending Freedom podala žalobu v mene pro-life lekárov a aktivistov a Najvyšší súd USA v súčasnosti zvažuje, či túto zmenu potvrdí alebo zruší.

Ako upozorňuje pro-life inštitút Charlotte Lozier, dokument (ktorého spoluautorkou je viceprezidentka a riaditeľka Lozier pre medicínske záležitosti Ingrid Skopová) podrobne opisuje rad závažných problémov s metodikou, podľa ktorej FDA určila, že distribúcia potratových tabletiek na diaľku bude bezpečná.

Medzi nimi agentúra FDA tvrdila, že v roku 2020 dostala len malý počet hlásení o nežiaducich udalostiach súvisiacich s potratovými liekmi, hoci v skutočnosti predpisovatelia potratových liekov neboli povinní hlásiť neletálne komplikácie od roku 2016, čo znamená, že agentúra sa spoliehala na súbor, ktorý bol zaručene ochromený nedostatočným hlásením.

“V liste adresovanom vedúcim predstaviteľom American College of Obstetricians & Gynecologists (ACOG) a Society of Maternal-Fetal Medicine (SMFM) dr. (Janet) Woodcocková (vtedy úradujúca komisárka FDA) identifikovala štyri štúdie, ktoré FDA preskúmala, aby odôvodnila svoje rozhodnutie zrušiť požiadavky na osobné predpisovanie,” v dokumente sa uvádza: “Väčšina z nich bola malá a neúplná (s následnými údajmi, ktoré neboli k dispozícii o všetkých ženách) a nereplikovala podmienky použitia, ktoré FDA schválila (pretože všetky zahŕňali aspoň niektoré ženy, ktoré absolvovali rutinné testovanie pred potratom).”

“USA. štúdie sú často nekvalitné, pretože väčšina interrupcií je platená súkromne a ženy často váhajú nahlásiť predchádzajúci potrat, ak majú komplikácie, kvôli hanbe alebo v niektorých prípadoch preto, že im poskytovateľ interrupcie odporučil alebo ich povzbudili skupiny na podporu interrupcií, aby túto informáciu zamlčali, čo umožňuje lekárom na pohotovosti predpokladať, že komplikáciu spôsobil potrat namiesto interrupcie,” dodáva sa. “Okrem toho mnohé štúdie trápi veľký počet žien, ktoré sa stratili zo sledovania a u ktorých nie sú známe výsledky interrupcie. V USA neexistujú federálne povinné požiadavky na hlásenie komplikácií ani presné centralizované systémy zhromažďujúce údaje týkajúce sa interrupcií — čo vedie k značnej neistote o počtoch, komplikáciách a úmrtiach po interrupcii.”

“Keď sa v Spojenom kráľovstve uvažuje o vyššej kvalite a spoľahlivosti údajov, skúmaní všetkých dostupných kódov MKCH-10, ktoré odkazujú na komplikácie, a definovaní neúspešného potratu, ktorého výsledkom je zadržané tehotenské tkanivo, ako komplikácie, sa ukazuje, že v skutočnosti bolo najmenej päť až desaťkrát viac komplikácií, ako sa pôvodne uvádzalo — a pravdepodobne oveľa viac,”upozorňujú autori. “Pri dôkladnom skúmaní údajov zo Spojeného kráľovstva sa ukazuje, že lekársky potrat s mifepristónom a misoprostolom má výrazne vyššiu mieru komplikácií ako Aiken, et al. štúdia, na ktorú sa odvoláva FDA, naznačuje, najmä ak sa tieto tabletky distribuujú bez štandardného testovania pred potratom a bez lekárskeho dohľadu, alias ‘tabletky poštou.’”

Skopová a ďalší z jej spoluautorov, oxfordský’dr. Calum Miller, uviedli, že FDA “musí postupovať podľa vedeckých poznatkov tým, že zohľadní najkvalitnejšie štúdie skúmajúce bezpečnosť potratových liekov, a musí dodržiavať zákony upravujúce ich činnosť,” ale pri schvaľovaní a následnom uvoľnení ochranných opatrení týkajúcich sa potratov mifepristónom a misoprostolom neurobila ani jedno, ani druhé. FDA musí chrániť zdravie a bezpečnosť žien a dievčat obnovením kritických bezpečnostných opatrení a zodpovedať sa pred americkým ľudom.”

Ľahký prístup k potratovým tabletkám a ich medzištátna distribúcia je jedným z najsilnejších nástrojov potratovej loby’na udržanie potratov na požiadanie poRoe v. Wade, ktoré agresívne presadzujú bez ohľadu na riziká pre ženy, ktorým údajne slúžia.

A 2020 otvorený list koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi uviedol, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’mala potratová tabletka od roku 2000 za následok viac ako 4 000 hlásených nežiaducich účinkov vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po tom, ako Bidenova administratíva úplne zrušila požiadavky, aby sa potratové tabletky užívali v prítomnosti lekára, teda bez akéhokoľvek lekárskeho dohľadu alebo lekárskej podpory v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Inštitútu Charlotte Lozier vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” výskumný pracovník Katolíckej univerzity v Amerike Michael New písal. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratmi v súvislosti s tabletkami sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. V rovnakom období sa zvýšila aj miera návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi, ale s oveľa menším rozdielom.’”

V novembri 2022 operácia Rescue informovala, že čistý pokles o 36 potratových zariadení v roku 2022 viedol k najnižšiemu počtu za takmer 50 rokov, avšak obchod s chemickými potratmi “prudko vzrástol”, pričom 64 % nových zariadení postavených v minulom roku sa špecializovalo na výdaj mifepristónu a misoprostolu. S odvolaním sa na údaje propotratového inštitútu Guttmacher, STAT uvádza, že mifepristón “tvorí približne polovicu všetkých interrupcií v USA”