Screenshot-2024-05-28-at-12.26.51-e1716895703319-810x500.png

Katolícki lídri prosia biskupov USA, aby zrušili financovanie marxistických, propotratových a pro-LGBT skupín

16
Kultúra smrti
  • Katolíci žiadajú zrušenie CCHD
  • CCHD financuje kontroverzné organizácie
  • Výkonný riaditeľ CCHD odstúpil
  • Biskupi USCCB diskutujú o budúcnosti CCHD

Významní katolíci z celých Spojených štátov podpísali otvorený list adresovaný biskupom Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov (USCCB), v ktorom ich žiadajú, aby natrvalo zrušili Katolícku kampaň za ľudský rozvoj (CCHD).

CCHD je už viac ako 50 rokov stredobodom pretrvávajúcej kontroverzie, keďže granty CCHD dostávajú organizácie propagujúce potraty, homosexualitu, antikoncepciu a otvorene marxistické ideológie. Od roku 2009 sa kontrola organizácií financovaných CCHD dramaticky zvýšila, čo dokonca viedlo k “preskúmaniu a obnove” CCHD - snahe, ktorá úplne zlyhala. CCHD síce pridala nové usmernenie, podľa ktorého CCHD odmietne financovať organizácie, ktoré sú členmi koalícií presadzujúcich ideológie v rozpore s katolíckym morálnym alebo sociálnym učením, ale tieto pravidlá bežne odmietala dodržiavať.

Čítajte: Biskup Strickland vyzýva amerických biskupov, aby sa zaoberali správou o finančných prostriedkoch, ktoré idú skupine, ktorá sa modlí k démonom

Od roku 2015 Lepanto Institute pravidelne vykonáva hĺbkové vyšetrovanie organizácií financovaných CCHD, pričom každoročne dokazuje, že približne 33 percent organizácií financovaných CCHD priamo porušuje smernice CCHD o udeľovaní grantov.

A teraz vyšlo najavo, že bývalý výkonný riaditeľ CCHD Ralph McCloud začiatkom apríla bez okolkov opustil svoju funkciu pod mrakom podozrenia. Podľa denníka The Pillar, ktorý informoval o McCloudovom odchode, výdavky CCHD’od roku 2019 výrazne prevyšovali jeho príjmy. Inštitút Lepanto sa na financie CCHD’pozrel ešte hlbšie a zistil, že finančné rezervy CCHD’sa od roku 2014 míňajú, že jeho výbery sa od roku 2016 potápajú a že rozdelenie grantov zostáva relatívne rovnaké. V dôsledku toho sa celé úsilie vyčerpalo.

V súčasnosti, vzhľadom na pretrvávajúce problémy a finančnú platobnú neschopnosť CCHD, biskupi USCCB sú pripravujú sa diskutovať o budúcnosti CCHD’ na jarnom zhromaždení USCCB od 12. do 14. júna. Z tohto dôvodu a v očakávaní pripravovanej diskusie katolícki lídri zastupujúci státisíce katolíkov podpísali verejný list, v ktorom žiadajú biskupov, aby CCHD raz a navždy zrušili.

Celé znenie otvoreného listu adresovaného USCCB nasleduje nižšie:

Vážené excelencie a eminencie,

Všeobecne sa uvádza, že na jarnom plenárnom zhromaždení USCCB budete diskutovať o štatúte a budúcnosti Katolíckej kampane za ľudský rozvoj (CCHD). Podľa finančných správ USCCB’počet zbierok CCHD výrazne klesol, zatiaľ čo sumy rozdelené v grantoch zostali približne rovnaké. To, samozrejme, viedlo k finančnej neživotaschopnosti CCHD’a k odchodu jej výkonného riaditeľa.

Jako veriaci katolíci, ktorí hlboko milujú našu Cirkev a veľmi túžia po spáse chudobných duší, ktorým slúži, my, nižšie podpísaní, žiadame Vaše Excelencie a Eminencie, aby ste CCHD úplne zrušili.

CCHD je od svojho vzniku veľmi kontroverzným subjektom, ktorý poskytol stovky miliónov dolárov skupinám organizujúcim komunitu inšpirovaným Saulom Alinským. Ideológie presadzované v Alinského’knihách a prejavoch – úplne v rozpore s katolíckym morálnym učením – poskytujú rámec pre organizácie, ktoré dostávali finančné prostriedky CCHD. V dôsledku toho boli organizácie financované CCHD už od 70. rokov minulého storočia opakovane prichytené pri presadzovaní nemorálnych a protikatolíckych názorov.

Niekoľko príkladov:

Pri vašom stretnutí v júni tohto roku úprimne dúfame, že budete pozorne a dôkladne diskutovať o vážnych morálnych problémoch, ktoré obklopujú CCHD, a to s väčším záujmom, než či je len finančne životaschopná.

Prosíme, vedzte, že sa počas vášho stretnutia modlíme za vaše excelencie a eminencie.

S úctou váš v Kristovi,

Michael Hichborn, prezident Inštitútu Lepanto
Peter A. Kwasniewski, PhD.
Joe McClane, moderátor relácie “A Catholic Take”
Stephen a Richard Payneovci, producenti seriálu “Vlk v ovčom rúchu” (2016)
John Yep, generálny riaditeľ organizácie Katolíci pre katolíkov
Eric Sammons, šéfredaktor časopisu Crisis
Deal W. Hudson, moderátor relácie “Cirkev & Kultúra”
John-Henry Westen, spoluzakladateľ LifeSiteNews
Beverly De Soto, redaktorka časopisu Regina
Jesse Romero, katolícky rečník, autor, podcaster
Elizabeth Yore, Esq.
Páter David Nix
Dr. Anthony P. Stine
Gene Thomas Gomulka
Stephen Brady, generálny riaditeľ Rímskokatolíckej veriacej spoločnosti
David Rodriguez, M.Th., výkonný riaditeľ Nadácie svätého Vincenta Ferrera
Cpt. (ret) Agostino Giagnacovo, P.Eng.
Matthew Please, prezident spoločnosti The Catholic CPA
Timothy J. Gordon J.D., Ph.L
Mike Church, rozhlasový moderátor, The Mike Church Show
Taylor R. Marshall, PhD.
Brian M. McCall, šéfredaktor Catholic Family News
Matt Gaspers, vedúci redaktor Catholic Family News
Brody Hale, Esq.
Jason Bolte, spoluzakladateľ organizácie Save Rome of the West

Pretlačené so súhlasom Lepanto Institute.