Untitled-24-810x500.png

Katolícke mládežnícke hnutie Juventutem posväcuje mladých ľudí prostredníctvom tradície

22
Kultúra života
  • Juventutem podporuje posväcovanie mladých ľudí prostredníctvom tradičných rímskych tradícií Cirkvi.
  • Skupiny Juventutem vznikli na všetkých kontinentoch a získali podporu významných katolíckych prelátov.
  • Skupiny Juventutem organizujú mesačné stretnutia s omšou, spoveďou a katechézou pre mladých ľudí.
  • Interesuje sa o rímske tradície Cirkvi, napriek obmedzeniam Svätej stolice na tradičnú liturgiu.

Juventutem je medzinárodné laické hnutie podporujúce posväcovanie mladých ľudí prostredníctvom rímskych tradícií Cirkvi. Juventutem je verné cirkevnej hierarchii a získalo podporu významných katolíckych prelátov v Ríme, vrátane viacerých hláv dikastérií, ako sú kardinál Darío Castrillón Hoyos, kardinál William Levada, kardinál Francis Arinze, kardinál George Pell a kardinál Robert Sarah. Oni, ako aj mnohí diecézni arcibiskupi a biskupi, v uplynulých dvoch desaťročiach verejne slávili tradičnú rímsku liturgiu a kázali na podujatiach Juventutem.

Juventutem je historicky spojený s medzinárodnými stretnutiami známymi ako Svetové dni mládeže. Juventutem však od začiatku podnecoval stretnutia mladých ľudí na mesačnej báze, ktoré na miestnej úrovni viedli tradične zmýšľajúci duchovní. Súčasťou stretnutí je spoveď, svätá omša s homíliou alebo po nej katechéza a čas na spoločenskú interakciu.

Čítajte: Katolícki lídri prosia amerických biskupov, aby zrušili agentúru financujúcu marxistické, propotratové a pro-LGBT skupiny

Za posledných dvadsať rokov vznikli skupiny Juventutem na všetkých kontinentoch. Zvyčajne trvajú niekoľko rokov, kým ich členovia vstúpia do manželstva alebo zasväteného života. V súčasnosti sa nachádzajú najmä v Spojených štátoch a v Spojenom kráľovstve, kde londýnska skupina každý mesiac združuje približne sedemdesiat mladých dospelých. Väčšina kaplánov skupín Juventutem sú diecézni kňazi.

Od júla 2022 sa mnohých skupín Juventutem dotkli obmedzenia, ktoré Svätá stolica zaviedla na slávenie tradičnej liturgie. Záujem o rímske tradície Cirkvi však medzi mladými ľuďmi stále naberá na obrátkach, o čom svedčí napríklad veľkolepý nárast púte na Zelený štvrtok do Chartres vo Francúzsku v posledných dvoch rokoch.

Juventutem sa začal počas Roku Eucharistie,    vyhláseného 10. júna 2004 a naplánovaného od októbra 2004 do októbra 2005. Pápež vyjadril želanie, aby Svetové dni mládeže 2005 v Nemecku pritiahli “mladých ľudí, aby sa zhromaždili okolo Eucharistie ako životodarného zdroja, ktorý živí ich vieru a nadšenie.” Pápež Ján Pavol II. zomrel štyri mesiace pred Svetovými dňami mládeže v Kolíne nad Rýnom, ale prozreteľne ho vystriedal pápež Benedikt XVI, Nemec a signalizovaný zástanca tradičnej liturgie.

Od začiatku sa Juventutem zameralo na Najsvätejšiu Eucharistiu, pričom si za logo zvolilo monštranciu a za názov citát zo začiatku svätej omše v gregoriánskom misáli  v latinčine: Introibo ad altare dei, ad deum qui laetificat juventutem meam; v angličtine: I will go unto the altar of God, to God who gives joy to my youth.

Keďže názov Juventutem po prvýkrát spomenuli vedúci predstavitelia na sviatok Panny Márie Pomocnice kresťanov v roku 2004, za výročie hnutia bol zvolený mariánsky dátum 24. máj. Po tom, ako si zakladatelia vyprosili ochranu Panny Márie, zverili Juventutem príhovoru svätého Jána Bosca, veľkého apoštola katolíckej mládeže. V roku 2006 prijalo 31 mladých ľudí pochádzajúcich zo 16 krajín a zastupujúcich všetky kontinenty stanovy inšpirované stanovami Medzinárodnej federácie Una Voce. Členovia pochádzajú z Ruska, Nemecka, Austrálie, Talianska, Číny, Írska, Brazílie, Veľkej Británie, Francúzska, Spojených štátov, Maďarska, Švajčiarska, Kene, Španielska, Holandska a Rakúska.

Jako malé semienko, Juventutem bolo zasadené, keď dvaja mladí katolícki laici a kňaz začali v roku 2005 zakladať vôbec prvú tradičnú delegáciu mladých ľudí na nadchádzajúce Svetové dni mládeže v Nemecku. Bola potrebná tvrdá práca, modlitba a vytrvalosť, aby sa podarilo vytvoriť pozoruhodný precedens oficiálnej delegácie mladých laikov a kňazov na Svetových dňoch mládeže, ktorí majú dobrú povesť a ich tradičná latinská omša je verejne schválenou formou bohoslužby.

Čítajte: US biskup James Conley: Pápež František by mal ‘podporovať,’ nie kritizovať amerických katolíkov

Doteraz v Toronte, Ríme, Paríži či Manile tradičná latinská omša jednoducho nebola súčasťou oficiálneho programu. Mladí laici a duchovní, ktorí by sa zúčastnili na us antiquior  doma , nemali možnosť nájsť ju v žiadnom kostole z oficiálneho programu Svetových dní mládeže v týchto veľkých mestách. Podobne aj mládež a duchovní, ktorí nepoznali tradičnú latinskú omšu, nemali šancu sa s ňou stretnúť – a zamilovať si ju!

Toto sa zmenilo v Kolíne nad Rýnom v roku 2005. Juventutem bol vtedy zaregistrovaný vo Výbore Svetových dní mládeže ako oficiálna zastrešujúca skupina pre všetkých, ktorí chcú slúžiť bohoslužby podľa tradičného rímskeho obradu. Niekoľko kardinálov a biskupov bolo poverených prednášať oficiálne katechézy a slúžiť svätú omšu – ako aj nešpory a eucharistickú adoráciu – pre všetkých mladých a duchovných, ktorí sa riadia tradičnou latinskou liturgiou. Zosnulý kardinál George Pell sa tak zapísal do histórie ako prvý prelát, ktorý na Svetových dňoch mládeže slávil tradičnú liturgiu. Fotografie jeho vyčnievajúcej siluety v cappa magna na pontifikálnych nešporách sa stali mediálnou senzáciou, najmä preto, že sa vedelo, že bude hostiteľom nasledujúcich Svetových dní mládeže v Sydney. Okrem toho bol Juventutem vyčlenený veľmi centrálny a veľký kostol, čo umožnilo mnohým stovkám ľudí zúčastniť sa na tradičných liturgiách.

V Kolíne nad Rýnom v roku 2005 sa potom na záverečnej pápežskej svätej omši v Marienfelde zúčastnilo pod zástavou Juventutem takmer tisíc ľudí z celkového počtu jedného milióna. To znamená, že na každých tisíc prítomných pútnikov prišiel s Juventutem približne jeden mladý dospelý, ktorý sa identifikoval s us antiquior.

Veľké médiá informovali o tejto novinke, ktorá bola považovaná za významný prvok Svetových dní mládeže 2005. Nielen katolícke médiá, ako The Catholic Herald, Inside VaticanThe Catholic Times, La Croix (tri články), Famille Chrétienne, La Nef, The Irish Catholic, The Tablet, Kreuz.Net, Mass of Ages, Uj Ember, a Zenit, informovali o udalosti, ale aj svetské, ako napríklad The Daily Telegraph, Ouest-France, Il Giornale, La Razón, Valeurs Actuelles, Agence France Presse, Europe 1 radio, Reuters, a Liberation. Hlavný sekulárny francúzsky denník, Le Figaro, uverejnil články o Juventutem alebo sa o ňom zmienil pri piatich rôznych príležitostiach (pozri náš rok 2005 Prehľad tlače na www.juventutem.org).

Táto novinka by neunikla pozornosti pápeža Benedikta XVI, ktorý o necelé dva roky neskôr napísal všetkým biskupom na svete:

Hneď po Druhom vatikánskom koncile sa predpokladalo, že žiadosti o používanie misála z roku 1962 sa obmedzia na staršiu generáciu, ktorá s ním vyrástla, ale medzitým sa jasne ukázalo, že aj mladí ľudia objavili túto liturgickú formu, pocítili jej príťažlivosť a našli v nej formu stretnutia s tajomstvom Najsvätejšej Eucharistie, ktorá im osobitne vyhovuje. Tak vznikla potreba jasnejšej právnej úpravy, s ktorou sa v čase vydania Motu proprio z roku 1988 nepočítalo.  (Sprievodný list k Motu proprio Summorum Pontificum, 7. júla 2007)

Juventutem sa následne rozšíril ako medzinárodná federácia, pričom malé skupiny začali rásť ako huby po daždi na všetkých kontinentoch. Úspešná účasť Juventutem na Svetových dňoch mládeže v roku 2005 bola obnovená v Sydney v roku 2008, v Madride v roku 2011, v Riu v roku 2013, v Krakove v roku 2016 a v Paname v roku 2019. Bolo preto sklamaním, ak nie úplne prekvapením, keď Juventutem pri očakávaní Svetových dní mládeže v Lisabone v roku 2023 oznámili, že tentoraz nie je možné oficiálne zapojiť tradičnú rímsku liturgiu.

A predsa progresívne katolícke noviny La Croix urobili prieskum medzi 30 000 budúcimi pútnikmi Svetových dní mládeže z Francúzska a zistili, že “38 % z nich oceňuje latinskú omšu,” zatiaľ čo “40 % proti nej nič nemá.”

Našou šťastnou skúsenosťou je, že väčšina mladých ľudí (aj starších) si tradičnú omšu zamiluje, keď sa s ňou vhodne oboznámia. Potvrdil to aj Vatikán, ktorý vyzval pútnikov Svetových dní mládeže, aby vyjadrili svoje želania pre nadchádzajúcu synodu o synodalite: viaceré z ich vlastnoručne napísaných petícií na twitterovom účte synody’(teraz už X) žiadajú návrat k ortodoxii a prístup k tradičnej svätej omši.

Čítajte: Blahoslavený Carlo Acutis sa má stať prvým tisícročným svätcom po schválení druhého zázraku

Pravdepodobne na Juventutem  minulé leto bolo ponúknuté súkromné miesto v centre Lisabonu. Spomíname ho tu na záver ako príjemnú ilustráciu toho, k čomu Juventutem za posledné dve desaťročia pomohol: totiž k znovuobjaveniu svojho liturgického dedičstva modernými mladými ľuďmi.

Miestom konania bol rozľahlý a schátraný palác zosnulého vojvodu. Od jeho postavenia po veľkom lisabonskom zemetrasení v roku 1755 sa v ňom zmenilo len málo. Baroková kaplnka mala len tridsať miest na sedenie, ale keď sa k nej pridala chórová galéria a bočné priestory, podarilo sa nám na svätú omšu zmestiť až šesťdesiat. Na vrchole oltárnej nadstavby sme osadili sochu Panny Márie Fatimskej.

V opustenej sakristii sa okrem iných pokladov našla aj sada bielych rúch, ktoré sa pravdepodobne nenosili od 60. rokov 19. storočia. Exhumované boli aj starobylé oltárne karty. Miesto sme oprášili a vstupnú štólu sme naplnili čerstvo požehnanou svätenou vodou. Kosti starého vojvodu sa museli chvieť od radosti, keď sa v jeho vlastnej kaplnke, dlho opustenej, ale teraz preplnenej mladými dušami, zrazu rozozvučal zvon a nanovo sa začala svätá obeta: Introibo ad altare Dei…

Pretlačené so súhlasom Crisis Magazine.